Aziatische beurzen hard onderuit

De indices op Wall Street zijn gisteren lager de dag uit gegaan. Kort na opening zorgde een herstel in de technologiesector voor optimisme, maar richting het slot werden deze winsten weer uit handen gegeven. Uiteindelijk was het de IT sector die nog 0,2% hoger wist te sluiten, als een van de weinige sectoren. De S&P 500 verloor 0,4%. Het verlies in de Nasdaq bleef beperkt tot 0,2%

Voor de breed samengestelde S&P 500 was het de derde dag op rij dat de index lager de dag uit ging. Een fenomeen dat beleggers op Wall Street nauwelijks gewend zijn. De laatste keer dat de S&P 500 een dergelijke verliesreeks neerzette was in augustus dit jaar. De daling in de technologie-aandelen van de afgelopen dagen, die de laatste week ongeveer 4% aan waarde kwijtraakte, lijkt over te slaan op de rest van de markt.

Sinds het aannemen van Trumps belastingplan is het sentiment op Wall Street enigszins verslechterd. Het lijkt een traditioneel gevalletje van buy the rumor sell the fact. Al maanden lopen de beurzen op richting dit besluit en nu het zover is worden de winsten verzilverd. Overigens is er nog absoluut geen sprake van een heftige correctie, aangezien de S&P 500 nog ruim boven de 2.600 punten noteert. Maar dagelijkse nieuwe all-time highs op de borden, iets waar beleggers de laatste maanden aan gewend zijn geraakt, is op dit moment even niet het geval.

Het zo geplaagde aandeel Snap onttrok zich gisteren aan de negativiteit. Het moederbedrijf van de populaire app Snapchat steeg met ruim 10%, nadat bekend werd gemaakt dat het enkele belangrijke veranderingen binnen zowel de app als het bedrijf gaat doorvoeren. Deze koerswijziging werd beloond door een upgrade van Barclays, die aangaf dat het bedrijf het “turning point” kan gaan bereiken in 2018.

Aziatische beurzen ruim lager

De beurzen in Azië laten vanochtend een negatief beeld optekenen. De daling volgde na het zwakke slot op Wall Street. Met name de flinke daling van de koperprijs, wat overigens gisteren na het slot van de Aziatische beurzen al plaatsvond, zette het sentiment onder druk. Grote mijnbouwbedrijven als BHP en Rio Tinto bungelden onderaan de lijstjes.

Uiteindelijk is de Nikkei 225 bijna 2% lager gesloten. Ook op het Chinese vasteland liggen de beurzen flink onder druk, de Shanghai Composite index sloot 1,2% in het rood. De Hang Seng heeft het vooralsnog het zwaarst te verduren, de hoofdgraadmeter uit Hong Kong noteert in de middaghandel 2,1% in de min.

Europa opent lager

In navolging van de flinke daling in Azië, openen de Europese indices vanochtend lager. Futures wijzen op verlies die tussen de 0,5% en 1% uitkomen. De AEX-index leek gisteren hard op weg naar de recent gezet rond de 446 punten, maar gezien de lagere opening is dit niveau weer ver weg. Door zowel de opwaartse als de daaropvolgende neerwaartse bewegingen van de afgelopen dagen, bevindt de AEX zich in een zijwaartse trend. Zolang de Amsterdamse index boven de 535 punten weet te blijven ziet het beeld voor de laatste weken van het jaar er nog altijd positief uit. Het is hierbij dan wel zaak dat een opwaartse uitbraak boven de 546 punten plaats gaat vinden.

morning call aex index 6 dec

Dagelijkse advieswijzigingen

Financiële agenda

10:10: Eurozone Retail PMI

13:00: Verenigde Staten MBA Mortgage Applications

14:15: Verenigde Staten ADP Employment Change

16:30: Verenigde Staten Crude Oil Inventories

Koersen

Morning call koersen 6 december

 

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Profiteer ook van de voordelen van LYNX Beleggen

LYNX heeft u veel te bieden en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers - bekijk de informatie in alle rust zelf

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Brochure met uitgebreide informatie over beleggen en daytrading bij LYNX
  • Tarievenoverzicht: aandelen, opties, futures, forex, CFD's, ETF's & sprinters
  • Openingsinstructies
  • Met gratis het e-book: “14 onmisbare tips om uw prestaties op de beurs te verbeteren”
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27