Beleggers hopen op vrijstelling van importtarieven

De beurzen op Wall Street beleefden gisteren een opmerkelijke handelssessie. Ruim voor opening noteerden de Amerikaanse futures tot 1,5% in het rood vanwege het aftreden van Gary Cohn, de topadviseur van Trump. Nadat Europa al gedurende de dag flink van deze klap wist te herstellen, lukten het ook de indices aan de overkant van de plas om ongeschonden het strijdveld te verlaten. Uiteindelijk sloot de S&P 500 nagenoeg onveranderd. De Nasdaq wist er zelfs een plus van 0,3% uit te slepen.

De beurzen wisten flink te herstellen van het dieptepunt die aan het begin van de dag werd bereikt. Een woordvoerder van het witte huis meldde gisteren dat Canada en Mexico wellicht worden uitgesloten van de importheffingen. Hiermee lijkt het erop dat Trumps krachtige woorden iets milder worden geïnterpreteerd door beleggers.

Door het herstel op de financiële markten wist de VIX-index weer flink af te komen. Nadat eerder weer een stand van ruim 20 op de borden stond, een stand waaruit mag worden opgemaakt dat beleggers “nerveus” zijn, sloot de angstbarometer kort boven een stand van 17 punten. De uitzonderlijke standen van beursjaar 2017 gaan we dit jaar hoogstwaarschijnlijk niet meer terug zien. Toch is van paniek op dit moment ook absoluut geen sprake, ondanks de dreigementen die Trump blijft uitspreken richting belangrijke handelspartners. Algemeen verwacht wordt dat hij morgen met een uitleg komt over de uitwerking van zijn plannen.

De perikelen rondom Trump hebben er wel voor gezorgd dat de focus op de stijgende rentes is verlegd naar de mogelijke handelsoorlog. Toch noteert de yield op de 10-jaars Treasury nog altijd kort onder het hoogste niveau van halverwege februari. De snelle stijging van de rente zorgde destijds voor een flinke schok op de financiële markten wereldwijd. Op dit moment ligt de yield op 10-jaars Amerikaans staatspapier op 2,88%, nog altijd kort onder het belangrijke psychologische niveau van 3%. Wellicht dat ECB-president Draghi vanmiddag voor een nieuwe beweging gaat zorgen in renteland.

Azië in de plus na herstel op Wall Street

Ook de Aziatische beurzen reageerden positief op uitspraken van de woordvoerder van het Witte Huis, die gisteren meldde dat de aangekondigde heffingen op staal en aluminium kunnen worden ingesteld op enkele vrijstellingen. Algemeen verwacht wordt dus dat dit Canada en Mexico betreft, maar wellicht worden nog meer vrijstellingen doorgevoerd. De Aziatische staalbedrijven voerden de lijst van winnaars aan vandaag. Daarnaast reageerden beleggers op de sterker dan verwachte Chinese exportcijfers. De export steeg in februari met 36,2%, terwijl slechts een stijging van 6,9% was verwacht.

 

Uiteindelijk sloot de Nikkei onder leiding van de exportbedrijven 0,5% hoger. Ook de winst in China bedroeg 0,5%. De beurs in Hong Kong steekt hier met kop en schouder bovenuit, de Hang Seng index noteert in de middaghandel 1,6% in de plus.

Licht hogere opening in Europa

Na het forse herstel dat gisteren plaatsvond na de lagere opening, weten de Europese indices vanochtend nog voort te boorduren op dit positieve sentiment. De Europese futures wijzen op plussen die tussen de 0,1% en 0,2% uitkomen. Hiermee breekt de AEX-index boven het belangrijke weerstandsniveau van 531 punten. Om de neerwaartse trend echt op te heffen is een stijging tot boven de 541 punten vereist. Het technische plaatje is met deze opwaartse uitbraak dus iets verbeterd, maar nog altijd niet positief te noemen. Of deze uitbraak een positief vervolg krijgt in de komende dagen hangt voornamelijk af van de twee hoofdrolspelers: vanmiddag Mario Draghi en morgen de toespraak van president Trump betreffende de uitwerking van de importtarieven.

Op individueel niveau gaat vanochtend de aandacht uit naar Akzo Nobel. Het bedrijf komt zojuist met cijfers naar buiten, waarbij met name opvalt dat de outlook tegenvalt. Met name tegenvallers binnen de afdeling Paints & Coatings zorgen voor tegenvallende verwachtingen. Wel kwam de winst per aandeel met € 4,40 hoger uit dan de verwachte € 4,13. Voorbeurs noteert het aandeel Akzo Nobel 1% in de plus.

Dagelijkse advieswijzigingen

Financiële agenda

13:45: ECB Rentebesluit

14:30: Persconferentie ECB-president Mario Draghi

Koersen

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Meer:
Profiteer ook van de voordelen van LYNX Beleggen

LYNX heeft u veel te bieden en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers - bekijk de informatie in alle rust zelf

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Brochure met uitgebreide informatie over beleggen en daytrading bij LYNX
  • Tarievenoverzicht: aandelen, opties, futures, forex, CFD's, ETF's & sprinters
  • Openingsinstructies
  • Met gratis het e-book: “14 onmisbare tips om uw prestaties op de beurs te verbeteren”
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27