Beleggers lopen zich warm voor rentebesluit Fed

Op Wall Street heerste gisteren een kalme stemming en de toonaangevende indices kwamen dan ook nauwelijks van hun plek. Beleggers keken terug op de historische ontmoeting tussen Donald Trump en Kim Jong-un en de intentieverklaring die zij ondertekenden, waarin onder andere de denuclearisatie van Noord-Korea en de veiligheidsgaranties aan bod kwamen. Uiteraard is dit een positief begin, maar concrete afspraken met specifieke details zijn nog niet gemaakt. Wellicht dat dit de reden is dat beleggers tamelijk rustig reageerden op dit nieuws. De breed samengestelde S&P 500 eindigde gisteren met 0,1% een fractie hoger en de technologiebeurs Nasdaq sloot met een winst van 0,25%.

Vanavond spreekt Fed-voorzitter Jerome Powell

Eén ding is zeker: vandaag focussen beleggers zich vooral op de woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell. Naar verwachting zal vanavond een renteverhoging van 0,25% worden aangekondigd, maar dit was natuurlijk al lang en breed bekend. Beleggers zijn vandaag vooral benieuwd of Powell vandaag meer essentiële informatie vrijgeeft over het monetaire beleid van de centrale bank en daarmee inzicht geeft in de verdere rente ontwikkelingen in deze huidige economie.

Tesla schrapt 9% van personeelsbestand

Op individueel niveau waren de schijnwerpers gisteren gericht op de autofabrikant Tesla. Tijdens een grondige reorganisatie wordt bijna een tiende van Tesla’s wereldwijde personeelsbestand geschrapt. Het gaat om een totaal van ongeveer 4.100 banen. Deze ingreep is volgens topman Elon Musk nodig, om de elektrische auto’s eindelijk winstgevend te maken. Tesla heeft namelijk in bijna 15 jaar, waarin zij spectaculair zijn gegroeid, nog nooit een jaar met winst afgesloten. Dat er sprake zou zijn van een herstructurering was overigens al bekend, maar concrete informatie ontbrak. Het bedrijf blijft wel extra productiemedewerkers nodig hebben. Als gevolg van dit nieuws steeg het aandeel ruim 3,2%.

Nikkei uitblinker op de Aziatische beurzen

De Aziatische aandelenmarkten laten vandaag een verdeeld beeld zien. De Japanse Nikkei 225 is de dag positief uitgegaan met een winst van 0,4%, mede dankzij forse koerswinsten van de autofabrikanten.  In China ziet het beeld er minder fraai uit. Zowel de Shanghai Composite op het vasteland als de Hang Seng in Hong Kong noteren momenteel ongeveer een half procent lager.

Europese beurzen wachten op de centrale banken

Uiteraard gaat ook de aandacht van Europese beleggers uit naar de toespraak van de Fed. In aanloop van de toespraak van het rentebesluit en het monetaire beleid, lijkt het erop dat de Europese beurzen nog geen duidelijke richting hebben gekozen. De futures wijzen momenteel uit naar een vlak tot iets hogere opening. Naast de Fed, bereiden beleggers zich ook voor op de toespraak van Mario Draghi van de Europese Centrale Bank die morgen plaats vindt. Het is af te wachten of de ECB met nieuws komt over het beëindigen van het opkoopprogramma. Het wereldwijde sentiment wordt dus vooral bepaald door de centrale banken.

Net als elders in Europa ziet het er naar uit dat ook de AEX index een vlakke opening tegemoet gaat. In de afgelopen weken probeerde de index de jaartop weer te bereiken. Ook in Nederland zal vooral worden gelet op de toespraken van de centrale banken.

Adyen naar de beurs

Vandaag om 9:00 uur is het dan zover: de beursgang van Adyen. De betalingsdienstverlener brengt bijna 13% van het aandelenkapitaal naar de beurs. In tegenstelling tot institutionele beleggers konden particulieren zich niet inschrijven. Vanaf vandaag is het aandeel ook bereikbaar voor particuliere beleggers. De introductieprijs van het aandeel bedraagt € 240. Bent u benieuwd naar de ins & outs van de beursgang van Adyen? Dan raad ik u zeker aan om het artikel van mijn collega Justin Blekemolen te lezen.

Financiële agenda

– Hele dag: Eurogroup meetings

– 11:00 uur: Eurozone Employment Change q/q (0,3%)

– 11:00 uur: Eurozone Industrial Production m/m (-0,5%)

– 14:30 uur: Verenigde Staten PPI m/m (0,3%)

– 14:30 uur: Verenigde Staten Core PPI m/m (0,2%)

– 16:30 uur: Verenigde Staten Crude Oil Inventories

– 20:00 uur: Verenigde Staten FOMC Economic Projections

– 20:00 uur: Verenigde Staten Fed’s Powell Speech

– 20:00 uur: Verenigde Staten FOMC Statement

– 20:00 uur: Verenigde Staten Federal Interest Rate Decision

– 20:30 uur: Verenigde Staten FOMC Press Conference

Koersen

Ed Peerdeman

Ed Peerdeman

Business Developer

Ed Peerdeman werkt als Business Developer bij LYNX. In zijn rol is hij verantwoordelijk voor het creëren van oplossingen voor particuliere en professionele klanten bij LYNX. Daarnaast is hij actief als presentator binnen het LYNX educatieprogramma. In het verleden is Ed meerdere jaren actief geweest als beleggingsadviseur bij een zelfstandige vermogensbeheerder.

Profiteer ook van de voordelen van LYNX Beleggen

LYNX heeft u veel te bieden en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers - bekijk de informatie in alle rust zelf

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Brochure met uitgebreide informatie over beleggen en daytrading bij LYNX
  • Tarievenoverzicht: aandelen, opties, futures, forex, CFD's, ETF's & sprinters
  • Openingsinstructies
  • Met gratis het e-book: “14 onmisbare tips om uw prestaties op de beurs te verbeteren”
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27