Beleggers reageren kalm op getekende importtarieven

De indices op Wall Street reageerden gisteren opmerkelijk genoeg positief op de ingevoerde importheffingen van Trump. Terwijl de beurzen eerder deze week nog onder druk lagen vanwege deze protectionistische maatregelen, hopen beleggers voor nu op uitzonderingen op de regel. Uiteindelijk sloot de S&P 500 0,5% hoger. De Nasdaq moest het doen met een plus van 0,4%.

De reden dat beleggers positief reageerden was omdat Canada en Mexico vooralsnog worden uitgezonderd van de heffingen. De twee buurlanden en dus ook zeer belangrijke handelspartners krijgen van Trump nog een kans om water bij de wijn te doen bij de onderhandelingen over het NAFTA akkoord.

Vooralsnog zijn dit de enige twee uitzonderingen, maar Trump liet ook de deur open voor andere landen om te beargumenteren waarom zij uitgezonderd moeten worden van de ingevoerde importtarieven. Hiermee gooit Trump dus de deur nog niet dicht en kan het zo zijn dat ook andere grote handelspartners een uitzondering op de regel krijgen. In dat geval is de nieuwe wetgeving dus een grote wassen neus en een pr-stunt van Trump voor zijn volk.

Terwijl de focus van beleggers op dit moment volledig is gericht op de maatregelen van Trump, staat voor vanmiddag om 14:30 uur het belangrijke Amerikaanse banencijfer op het programma. Als u een goed geheugen heeft, dan weet u nog dat het met deze cijfers allemaal begon in februari. De harder dan verwachte loonstijging zorgde voor een flinke stijging van de rente en de daarbij behorende correctie op de beurzen wereldwijd. Het belooft dus nog een spannende vrijdagmiddag te worden op de beurs.

Aziatische beurzen positief over meeting

De Aziatische beurzen reageerden vanochtend positief over de meeting die in mei gaat plaatsvinden tussen Kim Jong Un en Donald Trump. De Noord-Koreaanse leider heeft Trump middels een persoonlijke uitnodiging benaderd, waarna Trump de uitnodiging accepteerde. Met name het valutapaar dollar/yen reageerde positief op de toenadering tussen beide kemphanen.

Uiteindelijk sloot de Nikkei 225 0,5% in het groen. De Shanghai Composite index deed het net iets beter met een plus van 0,6%. In de middaghandel noteert de Hang Seng index vooralsnog op een winst van 0,9%.

Europa opent nipt lager

Na de fikse herstelbeweging van de laatste dagen zetten Europese beleggers vanochtend een pas op de plaats. Feit blijft dat de wet voor importtarieven is getekend en dat deze binnen 15 dagen in werking treden. Het is voor de EU dus nog maar zaak om een uitzonderingspositie te verwerven. Belangrijk hierbij is hoe de EU gaat reageren. Zij lieten vorige week immers nog weten dat zij van plan zijn om met gepaste tegenmaatregelen te komen, zoals een heffing op Amerikaans staal, aluminium en katoen. In dat geval kan de handelsrelatie tussen beide economische regio’s in drastisch tempo verslechteren.

Om de neerwaartse trend in de AEX-index op te heffen, is het zaak om boven het weerstandsniveau van 541 te breken. Vanaf het slot van gisteren is hier nog een stijging van iets meer dan 1% voor nodig. In dat geval is begin deze week een hogere bodem gevormd rond een stand van 517 punten en kunnen de blikken verder opwaarts gericht worden. Echter, zover is het nog niet. Zelf blijf ik voor de komende weken iets voorzichtiger en wacht ik geduldig af wat de gevolgen worden van de ingestelde maatregelen van Trump. Vooralsnog reageren beleggers heel kalm, maar alles hangt af van de reacties van grootheden als China en de EU.

Financiële agenda

08:45: Frankrijk Industrial Production (-0,3%)

10:00: Italië PPI

14:30: Verenigde Staten Nonfarm Payrolls (205k)

16:00: Verenigde Staten Wholesale Inventories (0,7%)

Koersen

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Meer:
Profiteer ook van de voordelen van LYNX Beleggen

LYNX heeft u veel te bieden en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers - bekijk de informatie in alle rust zelf

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Brochure met uitgebreide informatie over beleggen en daytrading bij LYNX
  • Tarievenoverzicht: aandelen, opties, futures, forex, CFD's, ETF's & sprinters
  • Openingsinstructies
  • Met gratis het e-book: “14 onmisbare tips om uw prestaties op de beurs te verbeteren”
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27