Help, de beurs beweegt! Moet u nog wel in aandelen beleggen?

Het is maar net wat Trump op een dag twittert; nieuws over zijn vermeende affaires en daaropvolgend de inval door de FBI bij zijn advocaat, óf hoe hij ten strijde trekt voor betere handelsvoorwaarden met China. Het zet de beurs in beweging.

De onrust op de beurs is fors toegenomen… ten opzichte van 2017

Waar vorig jaar bijna geen enkele dag een daling of stijging voorkwam groter dan 1%, is dat nu echt schering en inslag. Ook intraday kan het spoken. Afgelopen maandag steeg de S&P500 bijvoorbeeld bijna 2% in de middag om vervolgens tegen het slot nog maar 0,4% over te hebben. Of toen we vorige week woensdag 1,5% lager openden, maar ongeveer hetzelfde percentage in de plus sloten. Nee, het is niet alleen bij die bliksemsnelle daling van begin februari gebleven. De VIX Index, die de verwachte beweeglijkheid van de beurs aangeeft, staat al een periode rondom de 20, terwijl die begin dit jaar nabij de 11 noteerde. Kortom, een fors verschil.


Oranje lijn = volatiliteit (linker-as) Candlestick grafiek = S&P500 dagbasis (rechter-as), Bron: Bloomberg

Overigens is het ook opmerkelijk dat de Europese beurzen, van oudsher toch beweeglijker dan de Amerikaanse beurzen, inmiddels juist een stuk minder bewegen. Als u alleen in de AEX heeft belegd, is het leven zelfs nog iets rustiger. Alhoewel, vorige week woensdag daalde de index natuurlijk tot 522 om deze week alweer bijna 550 te noteren. Sterker nog, inclusief het reeds ontvangen dividend dit jaar staat de AEX zelfs minimaal in de plus!

Wat moet u hier mee als belegger?

De vraag moet eigenlijk meer zijn: “waarom zou u hier iets mee moeten?”. U bent immers met een reden in de aandelen gestapt en vaak is dat een beslissing voor de lange termijn. Desondanks kan die beweeglijkheid u onrustig maken. Een paar verliezen links of rechts in uw portefeuille versterkt dat gevoel en daar begint dat knagende gevoel: “bent u wel goed bezig met X procent van uw vermogen in aandelen?”. Troost u, dat gevoel bekruipt mij ook wel eens, evenals die verwijtende zelfkritiek: “waarom heb ik toen het zo hoog stond (AEX boven de 570 punten en S&P500 boven de 2800 punten) niet wat verkocht?”.

Allemaal legitieme vragen en derhalve stel ik u het volgende voor… zoom even uit!

Uitzoomen en even diep ademhalen

Als u over tien jaar (2028) naar de grafiek over de laatste 15 jaar kijkt, dan zijn de bewegingen van de afgelopen 3 maanden echt peanuts. Het voelt op sommige dagen uiteraard alsof er vreselijke dalingen optreden, maar de beurzen staan wereldwijd minder dan 8% onder hun top. Dat is nog niet eens een correctie, laat staan een bear market (dit begint bij minus 20%). Dus laat de markt zijn werk doen en verval niet zomaar in de fout om voortdurend uw risico aan te passen. Tenzij uw omstandigheden natuurlijk zijn veranderd. Uit ervaring weet ik maar al te goed dat beleggers makkelijker kopen in een opgaande markt. Laat u echter niet verleiden tot het tegengestelde zou ik zeggen, tenzij in u de ultieme ‘markttimer’ schuilt…

Niemand(!) kan de beurs voorspellen, maar de kans is veel groter dat we op lange termijn hoger staan dan lager. Daarnaast is tijdelijk uitstappen ook een tweeluik: (1) u moet weer durven in te stappen en (2) bij voorkeur op een lager niveau dan dat u nu uitstapt. Mijn advies: ga wat leuks doen en laat u niet teveel afschrikken door het hier en nu.

Bewegelijkheid beurs

Kunt u dan profiteren van die beweeglijkheid en angst van anderen?

Kijk, deze vraag klinkt mij meer als muziek in de oren en het antwoord is: “misschien”. Voordeel van de huidige onrust is dat optiepremies, overigens met name in de VS, weer aantrekkelijk zijn. Althans om calls te schrijven! Dus als u bereid bent om opwaarts potentieel, vanaf een zelf te kiezen niveau, op te geven ontvangt u daar een leuke compensatie voor.

Uit diverse studies blijkt dat, indien de volatiliteit en dus de premies hoger zijn dan gemiddeld, schrijven van calls helemaal geen geld hoeft te kosten en zelfs op kan leveren. Afgezien van een snel herstel van de beurs of het betreffende aandeel. In de tussentijd werkt die geschreven call ook nog eens als een rem op uw portefeuille, zowel naar boven als naar beneden. Het risico van uw totale portefeuille gaat daarbij omlaag. Dus mocht u twijfelen of u uw percentage aandelen af wilt bouwen, ook dan is het schrijven van calls mogelijk de gulden middenweg!

Succes met uw overwegingen, ik blijf van mening dat 2018 per saldo een positief aandelenjaar gaat worden. Helaas wel een stuk bescheidener dan 2017!

Rob Stuiver

Rob Stuiver

Eigenaar VOCBeleggen.nl

Rob Stuiver heeft 20 jaar ervaring in diverse functies als beleggingsadviseur bij ABN AMRO. Rob is ook de auteur van het boek Van Stuiver tot Miljardair. Tevens is Rob eigenaar van de website VOCBeleggen.nl, waarop hij maandelijks interessante artikelen publiceert.

Profiteer ook van de voordelen van LYNX Beleggen

LYNX heeft u veel te bieden en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers - bekijk de informatie in alle rust zelf

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Brochure met uitgebreide informatie over beleggen en daytrading bij LYNX
  • Tarievenoverzicht: aandelen, opties, futures, forex, CFD's, ETF's & sprinters
  • Openingsinstructies
  • Met gratis het e-book: “14 onmisbare tips om uw prestaties op de beurs te verbeteren”
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27