Positiviteit op beurs bereikt wederom nieuw hoogtepunt

Gisteren vond voor de zevende keer het grootste beleggersdebat van Nederland plaats, georganiseerd door LYNX. Ditmaal vond het debat plaats in het Bimhuis in Amsterdam. Rob Stuiver, Willem Middelkoop, Nico Inberg en André Brouwers debatteerden over uiteenlopende onderwerpen.

Uiteindelijk eindigde de avond met de verdiende winnaar, André Brouwers. Gefeliciteerd André! Heeft u het debat gemist? Kijk hem dan later vandaag terug op lynx.nl/kennis/debat.

Alle vier de experts waren positief gestemd over het beursjaar 2018 en hier leken de Amerikaanse beleggers het gisteren mee eens te zijn. De drie grootste indices wisten gisteren wederom nieuwe all-time highs te zetten. Uiteindelijk sloot de S&P500 zeer sterk op een high van rond de 2767,56 punten (+0,70%). De technologiebeurs Nasdaq 100 sloot ook op een nieuwe high 6708,49 punten (+0,69%).

Tot slot is de veelbesproken Dow Jones index nog maar net door de psychologische grens van 25.000 punten heen maar dit lijkt nog niet het einde te zijn. Gisteren sloot de Dow Jones wederom op een all-time high van 25574,73 punten (+0,81%).

Beleggers lijken daarmee voorlopig nog niet uit de Bullish gedachte te raken. Woensdag was de eerste kortstondige dip op de Amerikaanse markt maar deze werd in korte termijn weer omhoog gekocht. De uitspraak ‘buy the dip’ gaat daarmee al maanden op. Het sluiten van op de high van de dag is een sterk technisch teken. De futures staan deze ochtend wederom weer iets hoger. Hiermee lijkt er op deze laatste handelsdag van de week wederom geen vuiltje in de lucht te hangen.

Euro nog sterker door notule ECB meeting

De euro is in de afgelopen maanden alleen maar sterker geworden ten opzichte van de dollar. Deze week leek de dollar eindelijk weer wat terrein terug te winnen. Echter kwam daar gisteren verandering in door een bericht van de Europese Centrale Bank. In de notule van de laatste ECB meeting staat dat beleggers zich kunnen opmaken voor ‘eerder’ einde van obligatie opkoopprogramma (QE programma). Door dit ‘hawkish’ bericht steeg de euro direct met 0,7% ten opzichte van de dollar en vloog door het niveau van 1.20 heen.

Uiteenlopende handelsnacht in Azië

De Aziatische beurzen kenden afgelopen nacht een verdeeld sentiment. De Japanse Nikkei lag er zwak bij met een daling van ongeveer een half procent. De Hang Seng was sterker met een plus van 0,70%. Gisteren werd in het LYNX debat gesproken over China als een ‘tikkende tijdbom’.

Voorlopig zien we hier nog niks van terug. Vannacht wist de Chinese index meer dan 1% te stijgen. Hierdoor staat de Chinese index weer op de high van vorige maand.

AEX blijft boven belangrijk niveau 558

De Europese markten gaan vrijdag wederom een hogere opening tegemoet. De ESTX50 staat voorbeurs 0,22% hoger. De DAX doet dat nog iets beter met een plus van 0,28%. Onze eigen AEX staat voorbeurs op het niveau van 560 punten.

Een belangrijk niveau is de 558 punten. Dit niveau was een gap die gisteren gedicht is, waarmee het gevormd is als steunniveau. Mede door het sterke slot van de Amerikaanse indices acht ik de kans dat dit niveau neerwaarts geslecht wordt niet al te groot. De ogen van beleggers zijn meer aan de bovenkant gericht op het weerstandsniveau van 564 punten. Dit is de oude high van 2007. Het doorbreken van deze oude high zal de markten nog meer positieve sterkte mee kunnen geven.

Vanmiddag komen de twee belangrijke Amerikaanse banken, Wells Fargo en JP Morgan, met hun 4de kwartaalcijfers. De cijfers zijn van belang voor de richting van de Amerikaanse bankensector.

Dagelijkse advieswijzigingen

Kwartaalcijferoverzicht

Financiële agenda

08:45: Franse Final CPI (0,3% m/m)

10:00: Italiaanse Industrial Production (0,6% m/m)

14:30: VS CPI (0,1% m/m)

14:30: VS Core CPI (0,2% m/m)

14:30: VS Core Retail Sales (0,3% m/m)

14:30: VS  Retail Sales m/m (0,4%)

Koersen

Tom Straver

Tom Straver

Manager Professional Clients

Tom Straver is verantwoordelijk voor LYNX Professional Services, waardoor hij in nauw contact staat met Nederlandse vermogensbeheerders en hedgefunds. Naast deze werkzaamheden, schrijft hij ook artikelen en geeft hij regelmatig seminars en masterclasses die deel uitmaken van het educatieprogramma van LYNX.

Profiteer ook van de voordelen van LYNX Beleggen

LYNX heeft u veel te bieden en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers - bekijk de informatie in alle rust zelf

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Brochure met uitgebreide informatie over beleggen en daytrading bij LYNX
  • Tarievenoverzicht: aandelen, opties, futures, forex, CFD's, ETF's & sprinters
  • Openingsinstructies
  • Met gratis het e-book: “14 onmisbare tips om uw prestaties op de beurs te verbeteren”
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27