Update: De beursgang van het Chinese Ant Group (6688) is tot nader order uitgesteld. De Chinese toezichthouder blokkeerde de IPO en doet onderzoek naar mogelijke overtredingen van Alibaba en Ant.

 

Ant Group, nog grotendeels in handen van Alibaba topman Jack Ma, gaat naar de beurs in Hongkong en Shanghai. 

Het bedrijf is vooral bekend van de betaaldienst Alipay. Die telt inmiddels 1,3 miljard gebruikers. Daarnaast biedt het bedrijf geldmarktfondsen aan en verschaft het microleningen en verzekeringen. Ant Group zal na de beursgang ruim $300 miljard dollar waard zijn.

Ant financial Group beursgang

Beursgang aandeel Ant Group

Het Chinese Ant Group maakt op 5 november zijn entree op de beurzen van Azië. Het bedrijf mikt op een beurswaarde van ruim $ 300 miljard. Ant Group, dat tot mei door het leven ging als Ant Financial Services, is een dochteronderneming van Alibaba Group. Het is het meeste waardevolle FinTech bedrijf ter wereld en ‘s werelds meest waardevolle unicorn (start-up).

Wellicht kent u het bedrijf beter van de naam AliPay, wat ook gelijk de belangrijkste dienst van het bedrijf is. In oktober 2014 werd AliPay omgedoopt tot Ant Financial Services. Aan het begin van 2020 werd de naam echter weer gewijzigd naar Ant Group.

Ontstaan AliPay

In 2003 wordt AliPay gelanceerd met als doel een betrouwbaar betalingssysteem mogelijk te maken voor Taobao, de e-commerce website van Alibaba. Taobao is een soort marktplaats, maar veel kopers durfden niet te kopen in de angst hun geld kwijt te raken. Jack Ma bedacht een oplossing en keek daarvoor een beetje af bij PayPal. AliPay fungeert als een zogeheten escrowbetalingsdienst. Tegenwoordig kun je bij marktplaats ook gebruikmaken van een soortgelijk systeem dat ‘gelijk oversteken’ heet. De betaling van de klant komt terecht bij AliPay en het geld komt pas bij de verkoper terecht als de koper aangeeft zijn product in huis te hebben.

Alipay wordt binnen enkele jaren verantwoordelijk voor de helft van de Chinese markt voor niet-bancaire online betalingen. In 2010 besluit de PBOC dat buitenlandse bedrijven hier niet langer een licentie voor krijgen. Alibaba was destijds echter grotendeels in handen van Yahoo! en Softbank, waardoor AliPay geen licentie meer kon krijgen. Na wat gesteggel met de Chinese overheid over vergunningsvoorschriften voor betalingsproviders komt het bedrijf uiteindelijk grotendeels in handen van Alibaba’s oprichter Jack Ma. Destijds wordt deze deal met veel argusogen en vol ongeloof bekeken, aangezien de grootaandeelhouders niet worden ingelicht over de overdracht.

Uiteindelijk sluiten de drie partijen een deal zodat iedereen kan mee profiteren van het succes van AliPay. Jarenlang betaalt AliPay 37,5% van de winst aan Alibaba. Ook heeft Alibaba recht op minstens $ 2 miljard bij een eventuele beursgang, die er nu dus aan zit te komen. In 2014 verandert AliPay de naam in Ant Financial Group services. In dit bedrijf wil Jack Ma alle financiële technologieën onderbrengen, waaronder AliPay.

In 2018 neemt Alibaba een belang van 33% in Ant Financial en als onderdeel van deze deal hoeft Ant nu geen winst meer aan Alibaba over te maken.

Aandeel Ant Group: wat doet het bedrijf?

Het belangrijkste product van Ant is uiteraard AliPay, dat inmiddels 1,3 miljard gebruikers heeft. Daarmee is het de grootste mobiele betaaldienst ter wereld. Inmiddels is AliPay goed voor 55% van alle betalingen in China. Het betalingssysteem wordt gebruikt op vrijwel alle grote e-commerce websites, zoals Alibaba.com, Taobao, Aliexpress.com en Tmall.com. Echter men betaalt er ook veelvuldig mee in winkels en horeca. In 2017 onthulde Ant Financial zijn betalingstechnologie voor gezichtsherkenning via zijn Alipay-diensten. De grote concurrent is WePay van technologiereus Tencent.

Naast Alipay exploiteert het bedrijf ook Yu’e Bao, ‘s werelds grootste geldmarktfonds. Dat is een soort beleggingsfonds dat belegt in obligaties en rekeninghouders een kleine rentevergoeding oplevert. Ook is het bedrijf actief in creditcards via Huaebei (Ant Credit Pay) en via Ant Financial Cloud richt het zich op clouddiensten voor financiële instituten. Verder is er nog MYbank dat zich richt op online bankieren in de cloud.

Ant Group wil minder afhankelijk worden van financiële dienstverlening en vandaar dat het woord financial uit de naam werd gehaald. Het bedrijf wil zich des te meer gaan focussen op technologie. In september 2018 lanceerde het bedrijf daarom het merk Ant Financial Technology voor al zijn technologische producten en diensten.

Beursgang Ant Financial Group: waarom gaat het bedrijf naar de beurs?

In de laatste financieringsronde in 2018 werd $ 14 miljard opgehaald en werd het fintechbedrijf gewaardeerd op zo’n $ 150 miljard. Het bedrijf is inmiddels zo groot geworden dat een beursgang een logische vervolgstap is. Het bedrijf wil op deze manier wederom geld ophalen om de digitalisering van de betaalsector in China te versnellen. Met de beursgang zal het bedrijf $ 34,5 miljard ophalen en daarmee is het ook direct de grootste beursgang ooit. Met de opbrengst wil het bedrijf verder investeren in technologie en innovatie. Ook zal het bedrijf na de beursgang gemakkelijker met wereldwijde partners kunnen samenwerken.

Dubbele Notering op Star Board & Hong Kong

Een andere reden voor de beursgang kan te vinden zijn bij de druk van de Chinese overheid. Zij willen de Chinese bedrijven maar al te graag in het thuisland houden om het land economisch onafhankelijk te maken van de Verenigde Staten. De overheid heeft daarom hervormingen doorgevoerd om de Chinese beurzen ook weer aantrekkelijk te maken. Deze markt was tot kort vooral geliefd bij lokale beleggers, speculanten en gokkers.

Sinds kort heeft China met Star Board het antwoord gevonden op de Nasdaq. Deze techbeurs moet China onafhankelijker maken van de VS en is nu al wereldwijd nummer twee qua nieuwe beursnoteringen dit jaar. Voorheen kozen vele Chinese bedrijven als Alibaba, Baidu en JD.com voor een beursnotering in de Verenigde Staten. In China was het namelijk lange tijd verboden om een beursnotering te krijgen terwijl er geen winst wordt gemaakt.

Om het voor Chinese techgiganten interessanter en eenvoudiger te maken, hanteert de Star Index soepelere regels dan andere Chinese beurzen. Zo kunnen ook verliesgevende bedrijven een beursnotering krijgen, gelden er geen limieten voor koersbeweging tijdens de eerste handelsdagen van een nieuwe notering en zijn versnelde beursintroducties mogelijk. Ook Ant Group zal zijn beursdebuut maken op het Star Board in Shanghai. Het is voor buitenlandse beleggers echter nog niet mogelijk om op deze markt te handelen.

Gelukkig zal Ant Group een dubbele notering aanvragen in Hongkong. Beleggers bij LYNX kunnen hier uiteraard wel handelen. De TICKER is: (6688)

Het aandeel gaat voor HK$ 80 naar de beurs, wat omgerekend zo’n $ 10,32 is.

Financiële details

In aanloop naar de beursgang is recentelijk de prospectus openbaar gemaakt. In de afgelopen 12 maanden werden voor ruim $ 92 miljard (TPV) aan betalingen verricht via het platform van AliPay. Meer dan 1 miljard mensen gebruikten de mobiele app Alipay bij ruim 80 miljoen bedrijven.

In 2019 werd een omzet van bijna $ 18 miljard geboekt. De operationele winst kwam uit op ruim $ 3,5 miljard. In de eerste zes maanden van 2020 lag de omzet met ruim $ 10,8 miljard al zo’n 38% hoger dan in de vergelijkbare periode van 2019.

Een groot deel van de omzet dit jaar (35,9%) werd gegenereerd uit digitale betalingsdiensten zoals AliPay, door handelaren transactiekosten in rekening te brengen op basis van een percentage van het totale bedrag. Opvallend genoeg lag dit percentage in 2018 nog ruim boven de 50%.

In de eerste 6 maanden van 2020 kwam 63,4% van de omzet van de divsie ‘Digital finance technology platform’. Hieronder vallen CreditTech, InvestmenTech en InsureTech. De andere financiële dienstverleningen dus, waar we het eerder al over hadden. Juist hier denkt Ant Group ook ontzettend hard te kunnen groeien. In de eerste helft van 2020 lag de omzet uit deze drie takken ruim 50% hoger dan in H1-2019.

Stijgende consumptieve bestedingen en toenemende bereidheid voor consumptief krediet (leningen en creditcards) zullen naar verwachting de groei van het consumentenkrediet in China stimuleren. Uit onderzoek blijkt dat 75% van de Chinezen boven de 18 geen creditcard in bezit heeft. Bovendien is de verhouding tussen het saldo van het consumentenkrediet en het saldo van het contante geld en deposito’s slechts 14%. Dit is vergelijkbaar met de 13% in Duitsland, maar weinig vergeleken met de 33% in de Verenigde Staten.

Ambitie Ant Group

Ant heeft daarnaast een opvallende ambitie om 80% van de totale omzet uit technologie te halen. Méér tech, minder financiële dienstverlening dus. Het bedrijf is daarom ook bezig met innovatie technologieën en cloud services. Vooral de enorme hoeveelheid data die het bedrijf in bezit heeft kan interessant zijn. Op basis hiervan kunnen koopaanbevelingen worden gegeven, maar ook andere financiële diensten. Big Data in combinatie met Machine learning speelt hierbij een grote rol.

Waardering aandeel Ant Group

De verwachting van Ant is dat de omzet in deze takken de komende jaren met dubbele cijfers blijven groeien. Indien we de lijn van dit jaar doortrekken kan Ant Group mikken op een omzet van circa $ 21 miljard en dus een omzetgroei van 16%. Met dit soort groeicijfers is Ant Group natuurlijk een typisch tech-aandeel met een hoge waardering die gerechtvaardigd wordt door snelle groei. Die groei kan exponentieel plaatsvinden aangezien het geld online wordt verdiend. Er hoeven dus niet veel meer goederen geproduceerd te worden om meer omzet te genereren.

Groei moet vooral behaald worden in China, maar ook elders in de wereld zit het bedrijf niet stil. AliPay is ook beschikbaar in tientallen landen in Europa. De vraag is alleen of de producten van een Chinese techreus ook aanslaan bij Europese consumenten.

Met een mogelijke beurswaarde van $ 320 miljard en een omzet van $ 21 miljard komen we uit op een price-to-sales ratio (P/S) van 15. Dat is iets hoger dan die van soortgelijke bedrijven als PayPal. De Amerikaanse betaaldienst heeft een P/S ratio van 12. Ant Group lijkt echter betere kaarten te bezitten voor aanhoudende stevige groeicijfers.

Mis nooit meer een beursintroductie met de IPO Kalender.

Beleggen in Ant Group (6688) via LYNX

Via LYNX kunt u handelen in aandelen, opties, futures, ETF’s en CFD’s. Na de beursgang kunt u ook beleggen in het aandeel Ant Group (6688). Bekijk ons aanbod.

 
 

Editorial credit: Shutterstock.com – xcarrot_007

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.