Beurzen in afwachting van ontwikkelingen Midden-Oosten

Nadat de indices op Wall Street afgelopen vrijdag sterk openden, veranderde de positieve stemming al gauw. De aandacht ging vooral uit naar enkele grootbanken in Amerika, die op donderdag al mooie koersstijgingen lieten zien van rond de 2% door de aangekondigde rentestijgingen vanuit de FED en de hoge verwachtingen van de kwartaalcijfers. Mede door de bankensector openden de indices hoger, maar dezelfde sector zorgde echter ook voor een koerswijziging. De S&P 500 sloot uiteindelijk 0,3% lager en de Nasdaq kende een koersdaling van 0,5%. Deze week wordt het voor beleggers afwachten hoe de situatie zich in het Midden-Oosten zal ontwikkelen

De Amerikaanse president Trump bedreigde Syrië eerder al met raketaanvallen, vanwege de gifgasaanvallen door de Syrische regering in het eigen land, maar kwam hierop terug met een minder stellige toon. Toch voegde Trump in de nacht van vrijdag op zaterdag de daad bij het woord en werden drie strategische doelen in Syrië aangevallen. Indices reageren vooralsnog relatief rustig en wachten op verdere reacties vanuit Syrië en haar bondgenoot Rusland.

Goede cijfers in bankensector weten beleggers niet te overtuigen

Vrijdag deden Citigroup, Wells Fargo en J.P. Morgan Chase de boeken open en presenteerden keurige cijfers. Daarmee voldeden ze aan de verwachtingen van analisten. Beleggers hoopten stiekem op meer en dit was goed te zien aan de koersbewegingen binnen de financiële sector. De banken kenden een sterke opening, maar al snel gingen de koersen hard onderuit. De bankaandelen waren donderdag al dusdanig opgelopen na de toespraak van de FED waardoor de hoge verwachtingen al waren ingeprijsd. Vooral J.P. Morgan Chase kreeg harde klappen te verwerken en sloot de laatste handelsdag met een verlies van 2,7%.

Olieprijzen vallen terug na sterke week

De afgelopen week zijn de olieprijzen flink opgelopen door de spanningen rondom het Midden-Oosten. Deze spanningen kunnen een dreiging vormen voor de productie en het vervoer van olie in dit gebied, met als gevolg een hogere olieprijs.

Vandaag staat de olieprijs echter al een procent in de min ten opzichte van het slot van afgelopen vrijdag. De daling van de olieprijzen is een gevolg van het feit dat Amerika haar olieproductie gaat uitbreiden met zeven booreilanden. Hiermee wordt de olieschaarste verminderd wat een dalend effect heeft op de olieprijs.

Wisselend beeld in Azië

Azië liet op de eerste handelsdag van de week een wisselend beeld zien. De Nikkei is gesloten met een plus van 0,27%. Het beeld in China ziet er echter minder fraai uit. De Shanghai Composite Index is gesloten met een min van 1,72%. Ook de Hang Seng staat in de middaghandel op een verlies van 1,78%. Vooral de financiële sector en de technologische sector deden het slecht en zorgden voor een drukkend effect op de indices.

Licht hogere opening in Europa

Voorbeurs wijzen de Europese futures op een licht hogere opening. De plussen variëren van 0,15% in Amsterdam tot 0,35% in Duitsland. Vooralsnog lijkt het erop dat Europa zich nog niet veel aantrekt van de bombardementen in Syrië. Deze week staat voor beleggers voornamelijk in het teken van de aangekondigde kwartaalcijfers. In Nederland zullen morgen de eerste kwartaalcijfers bekend worden gemaakt door TomTom. Beleggers kijken vooral uit naar aankomende woensdag, waarin de zwaargewichten ASML en Heineken de cijfers voor kwartaal 1 presenteren.

De AEX index staat momenteel nog ruim boven het oude weerstandsniveau van rond de 540 punten. Afhankelijk van de kwartaalcijfers die de komende weken worden gepresenteerd, zal gaan blijken of de AEX het hoogtepunt van 570 begin dit jaar weer kan bereiken.

Kwartaalcijferoverzicht

Dagelijkse advieswijzigingen

Financiële Agenda

14:30 Verenigde Staten Core Retail Sales (0,2%)

14:30 Verenigde Staten Retail Sales (0,4%)

Koersen

Ed Peerdeman

Ed Peerdeman

Business Developer

Ed Peerdeman werkt als Business Developer bij LYNX. In zijn rol is hij verantwoordelijk voor het creëren van oplossingen voor particuliere en professionele klanten bij LYNX. Daarnaast is hij actief als presentator binnen het LYNX educatieprogramma. In het verleden is Ed meerdere jaren actief geweest als beleggingsadviseur bij een zelfstandige vermogensbeheerder.

Profiteer ook van de voordelen van LYNX Beleggen

LYNX heeft u veel te bieden en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers - bekijk de informatie in alle rust zelf

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Brochure met uitgebreide informatie over beleggen en daytrading bij LYNX
  • Tarievenoverzicht: aandelen, opties, futures, forex, CFD's, ETF's & sprinters
  • Openingsinstructies
  • Met gratis het e-book: “14 onmisbare tips om uw prestaties op de beurs te verbeteren”
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27