Beurzen zetten herstel voort na mogelijke ‘gridlock’

Beleggers zijn blijkbaar tevreden met de uitslag van de tussentijdse verkiezingen. Zij beloonde de uitslag in ieder geval met forse winsten. De S&P 500 sloot op woensdag 2,12% hoger op 2.813 punten en de Nasdaq-100 steeg met maar liefst 3,07% naar 7.203 punten. Dit was de op een na grootste stijging ooit op de midterms verkiezingen van 1982 na, toen steeg de S&P 500 namelijk 3,9%. Het herstel gisteren werd breed gedragen. Amazon.com steeg 6,89% en ook Alphabet mocht 3,53% bijschrijven. Apple bleef juist wat achter en behoorde tot een handvol dalers.

De nieuwe situatie in het Amerikaanse congres kan mogelijk leiden tot een zogeheten gridlock. Een gridlock treedt op wanneer de twee wetgevende huizen, in dit geval dus de Senaat en het Huis van afgevaardigden, ofwel de uitvoerende macht en de wetgevende macht, worden gecontroleerd door verschillende politieke partijen. Hierdoor wordt het lastig om nieuwe wetten aan te nemen, waardoor er dus een soort impasse optreedt, waarbij er eigenlijk niks gebeurd en niks verandert.

De S&P 500 heeft met het sterke herstel van de afgelopen dagen al ruim 70% van de daling weer goedgemaakt. De index is nu aangekomen bij de eerste weerstand rond de 2.816 punten. Bij een doorbraak hierboven komt er ruimte vrij voor een herstel richting de jaartoppen. Gisteren vormde de index wel opnieuw een koersgap. Dit duidt op een enorme kracht in de markt. Koersgaps hebben aan de andere kant wel altijd de neiging om vroeg of laat gesloten te worden.

Japan flink hoger, China ziet winst verdampen

Aanvankelijk zagen we in het oosten flinke winsten op de borden in navolging van de stijging in de VS. De winsten in China van ruim 1% verdwenen echter als sneeuw voor de zon. De Hang Seng index noteert momenteel nog slechts 0,27% hoger en in het binnenland staat de Shanghai index op een verlies van 0,22%. China maakte bekend dat zowel de import als de export in oktober meer waren gestegen dan verwacht. De cijfers zijn opvallend te noemen aangezien het land nog altijd is verwikkeld in een tarievenoorlog met de VS. Aan deze handelsoorlog komt mogelijk snel een einde, aangezien Trump vorige week belde met de Chinese president Xi Jinping. De twee zullen tijdens de G-20 meeting in Argentinië de onderhandelingen voortzetten. Het algehele handelsoverschot van China bedroeg $ 34,01 miljard voor oktober, lager dan de $ 35 miljard die analisten hadden voorspeld.

In Japan is de Nikkei 225 index 1,82% hoger gesloten op 22.486 punten. De Japanse beurs is bezig aan een sterk herstel. Weerstand ligt er pas rond de 23.000 punten. Het is goed mogelijk dat de index de grote koersgaps in de grafiek gaat dichten, genoeg potentieel dus nog.

Europa opent licht hoger

De beurzen in Europa gaan een hogere opening tegemoet. De indices zullen zich kunnen optrekken aan de forse winsten in de VS van gisteren. Op het Damrak hebben BAM en SIF de kwartaalresultaten bekend gemaakt. De bouwer heeft een hogere omzet geboekt en spreekt over een vollere orderportefeuille. Het bedrijf profiteert van zijn leidende positie op de Nederlandse woningmarkt, aldus topman Rob van Wingerden. Wel moest BAM € 23 miljoen afschrijven op buitenstedelijke vastgoedpostities. Volgens de bouwer gaat het om een afwaardering op gronden die grenzen aan een groot windmolenpark.

Elders in Europa komen onder andere bedrijven als Commerzbank, Deutsche Telekom, Siemens, UniCredit en Société Générale met de resultaten naar buiten. Later in de middag krijgen beleggers de werkloosheidsaanvragen te verwerken. Vanavond zal de Fed haar rentebesluit kenbaar maken en zal de FOMC een toelichting geven. Hoogstwaarschijnlijk wordt de rente pas in december verhoogd, beleggers zijn vanavond dan ook vooral benieuwd naar wat de Fed te zeggen heeft over de recente marktontwikkelingen en de toelichting op het toekomstige beleid.

Financiële agenda

  • 10:00 uur: EU ECB Maandrapport
  • 11:00 uur: EU Economic Forecasts
  • 14:30 uur: VS Eerste Aanvragen Werkloosheidsvergoeding
  • 20:00 uur: VS Fed Rentebesluit

Koersen (8:30)

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27