Beurzen hoger ondanks uitspraken Trump

De Amerikaanse president Donald Trump blijft een ongeleid projectiel als het om zijn uitspraken (op Twitter) gaat. Eerder deze week haalden beleggers opgelucht adem nu de VS en China binnenkort met elkaar om de tafel gaan zitten. Trump schreef echter gisteren op Twitter dat The Wall Street Journal helemaal fout zit in haar recente artikel. De VS staat niet onder druk om een deal te maken met China. Volgens the Donald staat China juist onder druk om een deal met de VS te maken. “Our markets are surging, theirs are collapsing. We will soon be taking in Billions in Tariffs & making products at home. If we meet, we meet?” schreef hij ter afsluiting van zijn tweet. Ook werd bekend dat de inflatie in de VS onverwachts was afgenomen in augustus.

Het leek beleggers daarentegen allemaal niet te deren en de aandelenmarkten in de VS gingen eensgezind opgewekt de dag uit. De S&P 500 sloot 0,53% hoger op 2.904 punten. De technologiebeurs deed het wederom beter met een winst van 0,98% voor de Nasdaq-100. Apple, het grootste beursbedrijf ter wereld, kon 2,41% bijschrijven en noteert vlak onder haar vorige all-time high. De maker van de iPhone lijkt de laatste tijd de smaakmaker waar de rest van de beurs zich aan optrekt. De S&P 500 ligt er technisch ijzersterk bij. De recente uitbraak is met succes bevestigd door een hogere bodem te vormen boven deze voormalige weerstand die nu als steun fungeert.

EUR/USD koers herstelt

De afgelopen week is de EUR/USD koers wat hersteld van 1,152 eerder deze week tot krap 1,17 gisteren. De slechter dan verwachte economische cijfers zijn de oorzaak van de verzwakking van de dollar. De consumentenprijs index, waar de inflatie van wordt afgeleid, steeg vorige maand met 0,2% waar analisten 0,3% hadden verwacht.

De Amerikaanse economie groeit in een gematigd tempo, bleek woensdag uit het zogeheten Beige Book van de Federal Reserve. Daarin werd onder meer krapte op de arbeidsmarkt gesignaleerd. Met de zwakke inflatiecijfers van gisteren hopen beleggers dat de Fed de verwachte renteverhoging van eind deze maand niet doorvoert. Technisch is de EUR/USD nu op een weerstand gestuit gevormd door een trendlijn die we kunnen trekken over de toppen van de afgelopen tijd. Rond 1,15 ligt een belangrijk steunniveau.

Opluchtingsrally Azië zet door

Beleggers in Azië kunnen eindelijk weer een beetje opgelucht adem halen nu de VS bereid is met China om de tafel te zitten. Men hoopt in ieder geval dat er deal uitkomt die beter is voor China dan een escalatie van de handelsoorlog. De afgelopen dagen is in ieder geval een begin gemaakt aan het herstel op de belangrijkste beurzen van China. De Hang Seng index staat momenteel 1,01% hoger op 27.288 punten. De beurs in Shanghai moet het doen met een stijging van slechts 0,14% op 2.690 punten. Op macro-economisch vlak bleek dat de detailhandelsverkopen in China in augustus met 9% op jaarbasis zijn gestegen. Dit was beter dan de verwachte 8,8%.

Ook Japan lijkt zich op te trekken aan het herstel in China en sloot vandaag 1,20% hoger op 23.094 punten. Ook de verzwakking van de yen hielp bij het positieve sentiment op de Japanse beurs.  De USD/JPY herstelde 0,57% tot 111,82.

Europa zet herstel voort

De futures in Europa wijzen op een hogere opening in navolging van het positieve sentiment gisteren. De Amsterdamse beurs gaat naar verwachting 0,31% hoger openen op ruim 541 punten. Ook de DAX future staat op een winst van 0,42% op 12.108 punten. De futures in de Verenigde Staten staan momenteel ook hoger en het lijkt dan ook wederom een groen dagje te gaan worden. Vanmiddag krijgen beleggers nog een reeks macro economische cijfers te verwerken vanuit de VS.

Op het Damrak moeten beleggers wederom op het biotechnologiebedrijf Galapagos letten. Eerder deze week ging het aandeel flink omhoog na positieve resultaten met het experimentele medicijn tegen reuma. Vandaag maakt het bedrijf uit België bekend te zijn gestart met de zogeheten Fase 1 studie met het MOR106 programma voor patiënten die kampen met eczeem. De studie vormt volgens Galapagos de volgende belangrijke stap in de strategie voor een snelle klinische doorontwikkeling van MOR106 en levert naar verwachting extra inzichten in de respons van patiënten op.

Financiële Agenda

  • 04:00 uur: China industriële productie aug
  • 06:00 uur: Nederland detailhandelsverkopen jul
  • 14:30 uur: VS detailhandelsverkopen aug
  • 15:15 uur: VS industriële productie aug
  • 15:55 uur: VS consumentenvertrouwen Michigan sep

Koersen (8:40)

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Profiteer ook van de voordelen van LYNX Beleggen

LYNX heeft u veel te bieden en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers - bekijk de informatie in alle rust zelf

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Brochure met uitgebreide informatie over beleggen en daytrading bij LYNX
  • Tarievenoverzicht: aandelen, opties, futures, forex, CFD's, ETF's & sprinters
  • Openingsinstructies
  • Met gratis het e-book: “14 onmisbare tips om uw prestaties op de beurs te verbeteren”
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27