Beurzen wereldwijd opgelucht na lagere inflatiecijfers

De Amerikaanse indices slaagden er gisteren wederom in om met overtuigende plussen de beursdag te sluiten. Beleggers verwerkten de lager dan verwachte inflatiecijfers, die voorbeurs al bekend werden gemaakt. De angst onder beleggers voor verdere monetaire maatregelen vanuit de Federal Reserve nam hiermee aanzienlijk af en dit was goed terug te zien in de groengekleurde cijfers. Zowel de brede S&P 500 index als de technologiebeurs Nasdaq wisten met een plus van 0,9% de dag uit te gaan.

Apple eindigt handelsdag op all time high

Binnen de Nasdaq wist het zwaarwegende aandeel Apple weer de aandacht op zich te vestigen en sloot de beursdag zelfs op een nieuwe all-time high. De koers van de techgigant steeg gisteren ruim 1,4% en eindigde daarmee op een recordprijs van $ 190 per aandeel. Begin deze maand overtroffen de kwartaalcijfers van Apple de verwachtingen van analisten en werd er door zowel Apple zelf als investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway van Warren Buffet voor astronomische bedragen aan aandelen ingekocht. Sindsdien laat de koers deze maand een ongeremde stijging zien. Het lijkt erop dat beleggers in het aandeel zich niets aantrekken van de oude beurswijsheid ‘Sell in May and go away’.

Amerikaanse dollar verliest kracht na inflatiecijfers

De afgelopen weken werd de Amerikaanse dollar steeds sterker ten opzichte van andere valuta. Eergisteren stond de dollar ten opzichte van de euro zelfs op het hoogste niveau van dit jaar. Dankzij de ‘zwakkere’ inflatiecijfers en de afnemende kans op versnelde renteverhogingen zwakte de dollar gisteren wat af. Goed nieuws voor de Amerikaanse aandelenmarkten, aangezien een lagere dollar zorgt voor een verbeterende concurrentiepositie.

Aziatische beurzen spiegelen sentiment Wall Street

De meeste Aziatische beurzen wisten in navolging van het positieve sentiment op Wall Street vandaag ook te profiteren van de bekendgemaakte inflatiecijfers. Overwegend waren er in Azië dan ook mooie plussen te zien. In Tokio wist de Nikkei index de laatste beursdag van de week positief af te sluiten met een plus 1,16%. Op het vasteland in China eindigde de Shanghai Composite index na een vlakke handelsdag op hetzelfde koersniveau als de dag ervoor. De Hang Seng index in Hong Kong staat in de middaghandel ruim 1,3% hoger en is hiermee op weg om voor de vijfde handelsdag op rij met winst de dag uit te gaan.

Vlakke opening Europese beurzen

De beurzen in Europa lijken vandaag vlak te openen. Ook op het Damrak lijkt de AEX vlak tot licht lager te beginnen. De AEX richt zich vooralsnog op het hoogste niveau van de afgelopen jaren. Dit niveau van ongeveer 572 punten is dan ook het eerste technische weerstandsniveau van de Nederlandse index.

Op individueel niveau staat het bedrijf ArcelorMittal in de schijnwerpers. ’s Werelds grootste staalproducent presenteerde vandaag de kwartaalcijfers en realiseerde de hoogste winst in zes jaar, mede dankzij de hogere verkoopprijzen van staal. Ook de vooruitzichten van het bedrijf zien er positief uit. Het einde van het eerste kwartaalcijferseizoen van 2018 is inmiddels in zicht en de laatste bedrijven zijn volgende week aan de beurt om de boeken te openen.

Kwartaalcijferoverzicht

Financiële agenda

– 14:30 uur: Verenigde Staten Import Prices (0,5% m/m)

– 16:00 uur: Verenigde Staten Prelim UoM Consumer Sentiment (98,4)

Koersen

Ed Peerdeman

Ed Peerdeman

Business Developer

Ed Peerdeman werkt als Business Developer bij LYNX. In zijn rol is hij verantwoordelijk voor het creëren van oplossingen voor particuliere en professionele klanten bij LYNX. Daarnaast is hij actief als presentator binnen het LYNX educatieprogramma. In het verleden is Ed meerdere jaren actief geweest als beleggingsadviseur bij een zelfstandige vermogensbeheerder.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27