De Bitcoin bereikt hoogste stand in 3 jaar

Update 1 november 2017: Eindelijk beleggen in Bitcoins bij LYNX met Bitcoin futures

De laatste weken komt de Bitcoin steeds vaker voorbij in de media. De digitale munt heeft inmiddels het niveau van $ 1.000 bereikt.

Het psychologische niveau in de Bitcoin wordt gelinkt aan de magische 20.000 punten in de Dow Jones Index.

Wie weet als eerste het belangrijke niveau opwaarts te breken?

bitcoins-kopen-prijs

Het ontstaan van de Bitcoin

Allereerst, wat zijn Bitcoins eigenlijk?

De Bitcoin is een nog jonge valuta, zeker vergeleken met de papieren valuta’s zoals de Amerikaanse dollar of de Japanse yen die al eeuwenoud zijn. Begin 2009 wordt door kenners gezien als het startschot van de valuta. In januari 2009 opende de eerste persoon een Bitcoin-rekening.

Pas in het voorjaar van 2010 werd de eerste publiekelijke Bitcoin transactie daadwerkelijk uitgevoerd. Een programmeur uit Florida kocht voor 10.000 Bitcoins twee pizza’s. Deze pizza’s hadden een waarde van bijna $ 30 in totaal.

Door deze transactie kon voor de eerste keer een echte waarde aan de valuta worden gegeven. Gezien de waarde van beide pizza’s $ 30 betrof, kon een waarde van $ 0,003 per Bitcoin berekend worden.

Vanaf dat moment is het snel gegaan. In 2011 bereikte de digitale munt al pariteit ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Door grote media aandacht werd de waardestijging voortgezet. In 2013 bereikte de digitale munt een waarde van $ 1.137.

Voor welke prijs kunt u een Bitcoin kopen?

Na deze enorme spike barstte de bubbel en viel de waarde van de valuta terug tot een koers van $ 200. Inmiddels hebben beleggers het vertrouwen weer volledig teruggevonden, de koers van de Bitcoin heeft op dit moment de $ 1.000 bereikt.

Op de huidige koers is de prijs inmiddels 300.000 keer hoger dan de waarde bij de eerste pizzatransactie in 2010. Had u ruim 6 jaar terug dus voor $ 1 Bitcoins gekocht, dan waren deze Bitcoins nu $ 300.000 waard.

Koers Bitcoin

Ondanks dat de virtuele munt in no-time razend populair is geworden, is het volume nog altijd te verwaarlozen ten opzichte van de huidige gerespecteerde Westerse valuta’s. Op de valutamarkt wordt dagelijks een bedrag van $ 5,1 biljoen verhandeld.

30% van dit volume komt voor rekening van onze euro. Dit komt neer op een dagelijks handelsvolume van $ 1,5 biljoen. Een enorm bedrag wat ook een stuk hoger ligt dan het volume op de aandelenmarkten.

Als we het dagelijks volume in de Bitcoin vergelijken met onze Europese valuta, komt de virtuele munt bij lange na niet in de buurt. Mede dankzij de flinke stijging van de afgelopen tijd, is de handel in de valuta gestegen. De afgelopen maand lag het gemiddelde volume op $ 100 miljoen per dag.

Het is dus duidelijk dat het volume in de Bitcoin stijgende is. In zes jaar tijd heeft de virtuele munt een duizelingwekkende groei doorgemaakt. Toch is ligt het volume in de euro nog altijd 15.000 keer hoger.

Wil de Bitcoin echt uitgroeien tot gerespecteerde valuta, dan is er dus nog een lange weg te gaan. Echter, het begin is gemaakt en in 2010 had niemand kunnen denken dat de handel in deze virtuele munt zo hard zou groeien.

Inspelen op de Bitcoin via LYNX

Wilt u Bitcoins kopen? Via het LYNX Handelsplatform is het mogelijk om in te spelen op de waarde van de Bitcoin. Middels de Bitcoin tracker van aanbieder ONE kunt u profiteren van de enorme volatiliteit die de waarde van de digitale munt kent.

Middels de tickercode BITCOINXB is de ETF te vinden. Deze tracker volgt exact de koers van de Bitcoin. De tracker is zowel in euro’s als in Amerikaanse dollars verhandelbaar.

Wordt vervolgd!

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Optieboek

Schrijf u in voor onze wekelijks nieuwsbrief en ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang het eBook

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×