Bloed loopt door de straten, Trump noemt Fed ‘crazy’

Wall Street heeft gisteren met bloedrode cijfers de dag afgesloten. De Dow Jones sloot 3,15% lager en ook de S&P kreeg een verlies te verwerken van 3,29% en sloot op 2.785 punten. Technologie-aandelen kregen het grootste verlies te verwerken, de Nasdaq 100 sloot maar liefst 4,44%(!) lager op 7.044 punten, het grootste verlies in zeven jaar tijd.  De paniek bij beleggers zit er goed in. De grafiek van de S&P 500 toont een enorme rode candle, dwars door alle steunniveau’s heen gebroken.

Zoals u in eerdere LYNX Morning Calls heeft kunnen lezen, maken beleggers zich zorgen over de stijgende rentes. Ook de Amerikaanse president Trump is niet blij met de hogere rentes. Trump laat op Twitter normaal erg enthousiast van zich horen als Wall Street all-time highs op de borden zet. De forse daling van gisteren was voor Trump echter aanleiding om de Fed met de grond gelijk te maken. Nadat hij uit het vliegtuig stapte in Pennsylvania voor zijn campagne, zei hij: “I think the Fed has gone crazy, they are making a mistake“. In een telefonisch interview met Fox op woensdagavond gaf hij tevens commentaar op de daling van de beurzen. “Dit heeft niks te maken met de handelsoorlog“, zei hij, “het probleem is de Fed“. Trump vind dat de Fed de rentes te snel en te veel verhoogt. The Fed is going loco voegde hij eraan toe.  Waarom is die stijgende rente nou zo belangrijk? Ik zal het hieronder toelichten.

De Amerikaanse Centrale Bank heeft de beleidsrente al acht keer verhoogd de afgelopen jaren en staat momenteel op 2,25%. Naar verwachting zal de Fed de rente in december nogmaals verhogen en wellicht volgend jaar nog een aantal keer. Die (korte) beleidsrente werkt uiteraard door in de langere rentes. De hogere rentes kunnen de (Amerikaanse) economie op meerdere manieren raken.

Ten eerste zorgen hogere rentes voor hogere kosten bij bedrijven met veel leningen. Veel bedrijven die juist in deze bullmarkt zo hard zijn gestegen, hebben hoge leningen, denk aan Netflix en Tesla bijvoorbeeld.

Ten tweede maakt de hogere rente obligaties aantrekkelijker. Bij een renteverhoging worden lopende obligaties in de regel minder waard, omdat nieuw uitgegeven obligaties hogere rentevergoedingen opleveren.  Opvallend is dat de obligaties gisteren juist wel stegen doordat aandelenbeleggers in paniek in vrijwel alle obligaties vluchtten. Hierdoor daalden de rentes tegen het einde van de dag juist weer iets, aangezien obligaties en rentes omgekeerd evenredig met elkaar bewegen. Beleggers krijgen weer een veilig alternatief voor aandelen. Die rente ligt nu ver boven het niveau van de dividend yield van de S&P 500 dat rond de 2% ligt.

Ten derde remt de hogere rente de inflatie. De hogere rente is bedoeld om te voorkomen dat de Amerikaanse economie oververhit raakt en de inflatie te sterk stijgt. De hogere rente maakt het duurder om geld te lenen, wat de toename van die vraag kan afremmen. Aan de andere kant hindert dit juist de economische groei.

Yieldcurve voorspelt recessie?

Erg opvallend is dat de 2-jarige rente en de 10-jarige rente steeds dichter naar elkaar toe bewegen. De beleidsrente die de Fed bepaalt, heeft namelijk de meeste invloed op die korte 2-jarige rente. De korte rente stijgt nu echter harder dan de langere rente en dat is mijns inziens ook het grootste probleem. Blijkbaar vertrouwen grote beleggers het beleid van de Fed niet, en denken ze dat de economie juist gaat afkoelen. In de obligatierente wordt namelijk rekening gehouden met toekomstige inflatie. Indien grote beleggers een afkoeling van de economie verwachten die gepaard gaat met een lage inflatie, zullen zij zich dus graag willen positioneren in die langere hoge rentes. Door de grote vraag naar die lange obligaties zal de couponrente steeds minder snel stijgen of zelfs lager komen te liggen.

Het verschil tussen deze twee rentes wordt de yieldcurve genoemd. Begin 2017 noteerde de 2-jarige rente nog rond de 1,20% en de 10-jarige rente op circa 2,50%. Het verschil was begin 2017 dus nog zo een 1,3% en is momenteel nog slechts 0,30%.  Die 2-jarige rente bereikte gister namelijk de 2,90%, het hoogste niveau sinds juni 2008. De 10-jarige rente noteerde gisteren 3,2%. Het kan zelfs voorkomen dat de korte rente hoger komt te liggen dan de lange rente. Dan spreken we van een “inverse yieldcurve’. Laat deze inverse yieldcurve nou ‘toevallig’ vooraf zijn gegaan aan alle 4 de recessies die de VS hebben gekend. Nu snapt u wellicht waar de paniek op de financiële markten vandaan komt.

VIX door het dak

De paniekbarometer, de volatiliteitsindex, brak eerder al uit de dalende trend. De hogere VIX index bevestigt dat de paniek toeneemt, de dalende koersen gaan namelijk gepaard met een hogere volatiliteit. Een VIX van rond de 19 geeft aan dat we rekening moeten houden met bewegingen van boven de 1%.

Azië fors lager

De beurzen in Azië lieten eveneens enorm grote verliezen zien. De Japanse Nikkei 225 index sloot 3,89% lager op 22.590 punten. De beurs van Hongkong noteert momenteel 3,92% lager en de Shaghai staat maar liefst 5,63% lager. Aandelen gingen over een breed front omlaag.  De XINA 50 future is wederom aanbelandt op de bodems van de afgelopen maanden. Hoe lang dit steunniveau zal houden, is nog maar de vraag.

Europa gaat zware dag tegemoet

In navolging van de zware verliezen in de VS en Azië gaan de Europese beurzen fors lager openen. De Amsterdamse beurs gaat ruim 1% lager van start op 521.75 punten. De Duitse beurs lijkt met het grootste verlies te gaan openen, want die staat voorbeurs al 1,63% lager. De angst dat de economie nu wereldwijd gaat afkoelen door de hogere rentes en de handelsoorlog voert voorlopig de boventoon. Hoogstwaarschijnlijk openen alle aandelen in het rood. Goed individueel nieuws voor bedrijven is vandaag niet voldoende om groen op het bord te krijgen. Wellicht dat Flow Traders nog omhoog kan, aangezien de market maker profiteert van hoge volatiliteit op de beurzen. Hoe dat precies werkt leest u in mijn artikel: “Het aandeel Flow Traders als hedge tegen volatiliteit”.

De AEX index ligt er erg zwak bij. De lagere bodems en toppen signaleren aanhoudende verkoopdruk. Gisteren werd de steun gebroken en vandaag zal de index de bodems van eerder dit jaar naderen. Rond dit niveau mag wel wat steun worden verwacht.

Financiële agenda

  • 13:20 uur: Maandrapport OPEC
  • 13:30 uur: ECB publiceert verslag van Monetaire Beleidsvergadering
  • 14:30 uur: VS Consumenten Prijs Index (CPI)
  • 14:30 uur: VS Eerste Aanvragen Werkloosheidsvergoeding
  • 16:30 uur: VS Ruwe Olievoorraden

Koersen (8:35)

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27