Bomvolle agenda overschaduwt de handelsoorlog

Wall Street opende vrijdag in mineur maar wist gedurende de dag het verlies weg te werken. Vlak voor het slot lukte het de S&P 500 en de Nasdaq-100 zelfs om groen op de borden te krijgen. De S&P 500 sloot 0,07% hoger op 2.707,88 punten, en de Nasdaq-100 wist 0,12% hoger te sluiten op 6.913 punten. De lagere economische groeiverwachtingen en de onduidelijkheid omtrent de handelsoorlog zetten vorige week een rem op de stijgende aandelenmarkt. De combinatie van deze twee baat beleggers zorgen aangezien ze elkaar versterken. Veel bedrijven hebben voor het lopende kwartaal dan ook een vrij pessimistische outlook afgegeven. Volgens FactSet zullen de winsten in het eerste kwartaal van 2019 met iets meer dan 1% afnemen. Als deze verwachting werkelijkheid zal worden dan zal dat de eerste winstdaling sinds Q2 2016 betekenen.

De S&P 500 lijkt overigens een lagere top te hebben gevormd rond de 2.740 punten. Zolang de index hieronder blijft moeten we rekening houden met verkoopdruk. Hoe diep de correctie gaat is nu lastig te zeggen maar rond de 2.600 punten lijkt een mooie eerste steunzone te liggen.

Hoe staat het met de olieprijs?

Vorig jaar was olie regelmatig hot topic. Logisch, gezien de bewegingen van het zwarte goud. De prijs van olie bereikte in oktober nog de $77 per vat. In een kleine 2 maanden werd de gehele jaarwinst weggevaagd en verloor de olieprijs circa 45% aan waarde. Daarna werd het wat stiller, maar de olieprijs wist wel uit de dalende trend te breken. Momenteel ligt er een weerstand rond de $55, de olieprijs dient daarboven te breken om ruimte vrij te maken voor een verder herstel.

De olieprijs zakte de laatste dagen weer wat terug vanwege toenemende olievoorraden. Vrijdag bleek dat het aantal olie boorplatformen voor de 2e week op rij was toegenomen. Er is echter ook een grote olieraffinaderij in de VS gesloten vanwege een brand. Wellicht dat dit voor wat opwaartse druk kan zorgen, alhoewel de OPEC toch een belangrijke aandeel hebben in de prijs van olie. De OPEC heeft enkele maanden terug gezegd dat ze het aantal geproduceerde vaten per dag omlaag zal brengen met circa 1,2 miljoen. Hiertegenover staan echter de handelsoorlog en de wereldwijde afkoeling van de economie die weer voor een lagere vraag naar olie zorgen. Voorlopig lijkt de vraag en aanbod dan ook in evenwicht en zal de olieprijs voorlopig rond het huidige niveau bivakkeren.

China omhoog en Japanse beurs gesloten

In Japan bleef de beurs gesloten vanwege de nationale stichtingsdag. Op vrijdag ging de Nikkei 225 index het weekend in met een verlies van ruim 2%. In China draaiden de beurzen juist weer op volle toeren nadat deze vorige week dicht bleven om het Chinese Nieuw Jaar te vieren. De Hang Seng index doet het opvallend sterk na een zwakke week elders in de wereld. De HSI staat momenteel 0,30% hoger vlak boven de 28.000 punten. Rond dit niveau ligt een tussenliggende weerstand. Zodra deze uit de weg wordt geruimd kan de index verder omhoog naar de 29.000 punten. De binnenlandse index van China, de Shanghai index, deed het met een plus van ruim 1% nog een stuk beter. Hoewel Trump en Jinping elkaar niet zullen ontmoeten voor de deadline van 2 maart, gaan de onderhandelingen deze week wel gewoon door.

Europa opent hoger

De beurzen in Europa gaan een hogere opening tegemoet. De futures staan voorbeurs ruim 0,5% hoger. De AEX lijkt hiermee boven de 530 punten te gaan openen. Het wordt een zeer drukke handelsweek. In de VS heeft 65% van de bedrijven de kwartaalcijfers gepresenteerd. In Europa krijgen beleggers deze week een stroom aan kwartaalcijfers voor hun kiezen. Op maandag is het zeer rustig, maar later deze week openen onder andere Randstad, Wessanen, ABN Amro, Heineken, Takeaway en Unibail-Rodamco-Westfield de boeken. Voor vandaag staan enkel de vergaderingen van de Eurogroep op de agenda. In de avond zal de Chinese zoekmachine Baidu de resultaten bekend maken.

Later in de week komen naast bedrijfscijfers ook veel macro-economische data naar buiten. Beleggers krijgen informatie over onder meer de industrie en economie in Europa, terwijl uit de VS gegevens komen over inflatie, detailhandelsverkopen, industrie en het consumentenvertrouwen. Uiteraard staan ook de brexit en de handelsoorlog centraal op de beurs.

De AEX index is onder de weerstand rond de 534 punten teruggezakt. Deze false-move heeft de uitbraak geneutraliseerd. Een rondje winstnemingen op de Nederlandse beurs lijkt te zijn begonnen. Rond de 500 punten ligt nog een gap inde grafiek, wellicht kan de AEX daarheen zakken. Bij een eventuele doorbraak van de laatste toppen tussen 535/540 punten moeten we rekening houden met een grotere stijging.

Alle 4e kwartaalcijfers op een rij.

Check hier wanneer uw favoriete aandelen met kwartaalcijfers komen. 

Financiële agenda

  • Japanse beurs gesloten i.v.m. Japanse Nationale stichtingsdag
  • EU Vergaderingen van de Eurogroep
  • 10:30 VK Industriele productie dec
  • 22:00 Baidu Q4-Cijfers

Koersen (8:00 uur)

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27