TA: ‘Brexit en de handelsoorlog ‘technisch’’

Volgens de klassieke Dow Theorie worden alle beschikbare kennis inclusief hoop en angst voor de toekomst verdisconteerd in de beursindices. We hoeven dus niet verder te kijken dan de richting van de trend in de beurskoersen om te weten hoe de beleving is. Hoe zit dat met Brexit en de handelsoorlog tussen China en de V.S.

Shanghai & Shenzhen Composite vanaf 2018 toont een dalend trendkanaal

 

De recente opleving in de Chinese aandelenbeurs wordt door de media toegeschreven aan  de vermeende constructieve besluiten die eerdaags naar verwachting bekend zullen worden gemaakt. Je kunt echter ook proberen de koersgrafiek te beoordelen als een willekeurige grafiek zonder te weten naar welke onderliggende beurskoers we eigenlijk kijken. In dat geval stellen we vast dat het dalende trendkanaal intact is en tot op dit moment de dalende weerstandslijn elke keer zorgt voor terugkerend aanbod. Kortom, Met de actuele grafiek van de Shanghai en Shenzhen Composite op het netvlies moet rekening worden gehouden met een nieuwe terugval naar nieuwe dieptepunten.

FTSE 100 index vanaf 2009 toont een ‘broadening top’

Een andere interessante grafiek met het oog op het (politiek)economische nieuws is de Britse FTSE 100 index vanaf 2009. De stijgende steunlijn langs de bodems van 2009 en het voorjaar van 2016 is recent succesvol getest. Dit wijst erop dat de lange termijn perspectieven voor de Britse aandelen-markt ondanks alle ophef over de aanstaande stemming in het Britse parlement op 15 januari a.s. over de ‘Brexit deal’ nog altijd kansrijk is. Een ‘No Deal’ en waardedaling van het Britse pond sterling zou gunstig kunnen uitpakken voor de Britse exporteurs. Toch zijn er nu zes bewegingen gaande die samen een ‘broadening wedge’ vormen. Dit ‘megafoon’-patroon schreeuwt letterlijk en figuurlijk dat er een trendomslag in de maak is. Na de actuele opleving (golf 6) volgt in theorie de desastreuze golf 7 (koersdoel bodemniveau 2016). De grafiek van de FTSE-100 geeft perfect weer wat de situatie is.

AEX-index op uurbasis + RSI(14)

In de technische analyse update gisteren werd gesproken over een ‘trading top’ op basis van dagelijkse koersdata en een afgeleide waarschijnlijkheidsindicator, zijn de stochastics. De grafiek vandaag op uurbasis wordt aangevuld met de relatieve sterkte index (RSI). De RSI is een veredelde momentumindicator die de vraag- en aanbodkrachten onderling vergelijkt met het voortschrijdend inzicht van 14 opeenvolgende handelsuren (in dit geval). De laatste koerstop in de AEX op uurbasis valt samen met een lagere top in de RSI. Wat volgt is een trendbreuk in de RSI. Een goede reden dus om nu bij het opzoeken van een voormalige steunzone de nodige weerstand te verwachten.

 

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27