Dow Jones heeft last van Boeing & telefoonverkopen China -20%

De problemen bij Boeing houden aan en nu heeft uiteindelijk ook de VS besloten het luchtruim te sluiten voor de Boeing 737 MAX. Dit nieuws raakte het aandeel echter nauwelijks, nadat het de afgelopen dagen al fors was afgestraft. De indices in de VS reageerden ook niet op het nieuws en gingen gisteren weer stevig omhoog, maar aan het einde van de dag gaven ze een deel van de winst weer terug. De S&P 500 en de NASDAQ stegen beiden met 0,69%, waardoor de S&P 500 op 2.811 punten en de NASDAQ op 7.643 punten uitkwam.

De niet vaak besproken Dow Jones Industrial Average (DJIA) steeg 0,58%. De reden dat deze index steeds meer naar de achtergrond verdwijnt is het beperkte aantal aandelen in de index en de typische weging. De weging zorgt ervoor dat dure aandelen zwaarder wegen en zodoende heeft Boeing met nu een koers van $ 377 per aandeel de zwaarste weging. De problemen met de Boeing 737 MAX, die goed is voor 4.600 orders en goed voor 33% van de Boeing omzet voor de komende vijf jaar, hebben het aandeel onder druk gezet. Het effect is ook duidelijk zichtbaar wanneer je de Dow Jones Industrial Average vergelijkt met de bredere marktwaarde gewogen S&P 500.

Bewegingen zoals deze zijn de reden dat de DJIA minder wordt gebruikt. Op de langere termijn volgt de index juist wel redelijk de S&P 500 en weet ze deze over een periode van 5 jaar zelfs te verslaan. De DJIA wordt samengesteld door Mc Graw Hill Financial en een belangrijke reden waarom Apple uiteindelijk wel in de DJIA terecht is gekomen, is de aandelensplitsing die het aandeel een lagere prijs en dus een redelijkere waardering zou geven in deze index.

Minder telefoons verkocht in China

De verkopen van mobiele telefoons vallen verder terug, in februari daalde het aantal verkochte telefoons met 20%. Hierdoor werden er in februari uiteindelijk 13,8 miljoen telefoons verkocht. Duurdere telefoons van Apple en Xiaomi waren volgens een analist relatief het minste in trek. Dit duidt erop dat Chinezen de hand op de knip houden en zich toch zorgen beginnen te maken over de economie, al zijn ook de verzadigde markt en grote voorraden bij winkeliers boosdoeners. Deze zorgen over de economie worden ook gestaafd door de laagste groei in industriële productie in tijden. Tot nu toe was er in 2019 een groei van 5,3%, dit was de laagste groei in 17 jaar en duidelijk lager dan de 5,7% groei in december. Opvallend was dat de algemene winkelverkopen het juist wel goed deden met een stijging van 8,1%.

Deze resultaten hebben geen positief effect op de Shanghai Composite die 1,85% inlevert. De Hang Seng houdt daarentegen de verliezen beperkt en levert slechts 0,21% in. Wanneer we wat verder terugkijken, zien we dat de Hang Seng nu op een niveau staat waar wel vaker weerstand is geweest. Zo ligt ook de top van de index in 2015 rond deze koers. Er is een weerstand boven de huidige koers, maar ook steun aan de onderkant. De vraag is nu wanneer en naar welke kant de index uit Hongkong kan uitbreken.

Britse pond zakt weg in aanloop naar beslissende stemming

Het Britse pond verliest in de aanloop naar de beslissende stemming van vanavond 0,46% van haar waarde tegen de euro. Een harde brexit lijkt dan wel afgewend, maar de onzekerheid in de markt blijft hangen. Vanavond komt er echter meer duidelijkheid en kunnen we wellicht nog grotere koersuitslagen verwachten.

Wanneer we kijken naar de Europese beurzen dan zien we voorbeurs een afwachtende houding. De AEX future wijst op een vlakke opening, terwijl de andere indices in Europa wijzen op kleine verliezen. De futures in de VS staan ook in het rood, maar met uitslagen van rond de 0,10% blijven de verliezen beperkt. De laatste paar dagen heeft de index weer een sterk herstel laten zien. Dit herstel loopt tot aan de dalende weerstand die in maart gevormd is. Het is goed mogelijk dat hier een dalende driehoek ontstaat. Deze worden meestal naar boven doorbroken, maar met de onzekerheid rond onder andere de brexit valt een stevige val door de steun niet uit te sluiten.

 

Financiële agenda

  • 03:00 uur: CNY Investering in Vaste Activa
  • 03:00 uur: CNY Werkloosheidscijfer
  • 08:00 uur: DE Consumenten Prijs Index (CPI)
  • 12:00 uur: VS Maandrapport OPEC
  • 13:30 uur: Import/export Prijsindex VS
  • 13:30 uur: VS Eerste aanvragen werkloosheidsvergoeding
  • 15:00 uur: VS Nieuwe Huizenverkopen

Koersen (08:00 uur)

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en actuele beursonderwerpen, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27