TA: ‘Bund future richting weerstand’

Het termijncontract op de 10-jarige Duitse staatslening (beter bekend als de Bund future) staat sinds twee jaar onder druk. Maar vanaf het dieptepunt in maart dit jaar keert de belangstelling terug. Is dit typisch vluchtgedrag of een tijdelijke reactie?

Bund future

De Duitse bund future is voor de Europese obligatiemarkt een belangrijke maatstaf. Begin dit jaar was er nog veel euforie over de Duitse economie, waardoor er angst bestond op een stijging van de Duitse kapitaalmarktrente. In de afgelopen zes maanden koelt het vertrouwen in de Duitse economie af, waardoor de traumatische angst voor een oplopende inflatie afnam.

Het gevolg hiervan was dat de termijnprijs van de Duitse 10-jaars staatslening weer duurder werd. De onrust die de Italiaanse politiek recent veroorzaakte verklaart ook de vlucht richting Duits schuldpapier. Noteer een termijnprijs van € 164 als belangrijke weerstand. Een uitbraak hierboven zou wijzen op angst voor een nieuwe crisis in de Europese economie.

 

AEX-index op uurbasis vanaf 21 mei 2018

Een herhaling van de situatie medio juni (lees: terugkerend aanbod naar koersniveaus onder AEX 544) blijft mogelijk. De AEX-index is er niet in geslaagd om de dalende trendlijn langs de toppen van mei en juni op te zoeken, maar haakte af zodra de inkt van de vorige technische analyse was opgedroogd.

De scherpe koersval heeft de AEX weer omlaag gedrukt en naar de korte termijn interne stijgende steunlijn getrokken langs de hogere bodems van deze maand. Koersstatistieken in Wall Street (niet getoond) wijzen voor de maand juli per saldo op een positieve afloop, maar de risico’s in de maand juli liggen tot dusver in de tweede helft van de maand.

Onder invloed van de Amerikaanse beursstatistieken is het nog maar de vraag of het terugkerend aanbod in de AEX-index nu kan worden opgevangen. Vermoed wordt van niet.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27