TA: ‘De centrale bank zoekt risico’s op’

Niemand heeft in de beleggingswereld de wijsheid in pacht. Dat geldt voor economen, fundamenteel en technisch beursanalisten, hedgefundmanagers en ook voor centrale bankiers en/of staatssecretarissen van het Ministerie van Financiën. Particuliere beleggers hoeven zich dan ook niet achtergesteld te voelen ten opzichte van de experts. Het is nu eenmaal lastig om goede beslissingen te nemen die bijdragen dan een beter rendement ten opzichte van de risico’s. Drie voorbeelden:

iShares iBoxx $ High Yield Bond ETF (HYG) genoteerd in dollars en koersontwikkeling USD/EUR

Op 1 mei van dit jaar antwoordde de Nederlandse Minister van Financiën, op kamervragen naar aanleiding van het persbericht, dat zelfs de Nederlandsche Bank in 2017 riskanter is gaan beleggen. De regering bevestigde hierop dat in 2017 ‘investment grade’ en wereldwijde ‘high yield’ bedrijfsobligaties zijn aangekocht in Amerikaanse dollars.

Het doel hiervan was een bijdrage aan een gunstige verhouding tussen risico en rendement. De Amerikaanse dollar is in heel 2017 gedaald en de obligatietracker in het risicovollere hoogrenderende segment is sinds november 2017 in een dalende trend beland. Gelukkig is de belegging gedaan uit hoofde van risicospreiding op de lange termijn!

EUR/USD vanaf 2017

Persbureau Reuters liet op 16 april van dit jaar weten dat de hedgefunds de grootste shortposities in US dollar hadden opgebouwd in de afgelopen zeven jaar. De overtuiging overheerste dat de Amerikaanse economische groei zou gaan vertragen en daardoor renteverhogingen in de Verenigde Staten niet langer een uitgemaakte zaak zouden zijn.

Op 16 april noteerde de euro $ 1,2378. Gisteren verscheen een waardering op $ 1,1821 op het beursscherm. De beweging van ruim 500 pips omlaag, wijst erop dat menig hedgefundmanager halsoverkop de ingenomen posities heeft moeten sluiten om verdere valutaverliezen te voorkomen.

Het ‘V’-patroon in EUR/USD wijst nu tijdelijk op een technisch herstel. Oplevingen in EUR/USD zullen waarschijnlijk worden aangegrepen om de speculatie tegen de US dollar af te bouwen.

AEX-index op weekbasis + MACD + DMI + RSI + Stochastics

De AEX noteert vlak onder de koerstop van 2007 (destijds het hoogtepunt van de vorige hoogconjunctuur).

Bij hoogconjunctuur durven mensen meer risico te nemen dan goed voor hun is. Dit blijkt onder andere uit de verzwakking van het MACD-histogram (zie lagere toppen). Dit blijkt ook uit de daling van de (blauwe) ADX-lijn in de Directional Movement Indicatoren en ook uit de lagere toppen in de RSI op weekbasis. Nu de Stochastics tradingindicator zwaar overgewaardeerd is in een per saldo zijwaarts bewegende AEX-index in de afgelopen drie maanden, probeert deze column ervoor te zorgen dat de particuliere belegger niet achtergesteld raakt in haar eigen besluitvorming.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27