China slaat met gelijke munt terug, olieprijs keldert

Op Wall Street bleven de aandelenmarkten op woensdag dicht bij huis. De nieuwe importheffingen die zowel door de VS als China zijn aangekondigd, konden beleggers niet zoveel deren. Nadat de VS dinsdag eerst een heffing van 25% op 16 miljard aan Chinese goederen invoerden, sloeg China snel met gelijke munt terug. De Chinese overheid bevestigde gisteren dat er heffingen komen van 16 miljard op Amerikaanse importgoederen. Beide maatregelen gaan 23 augustus in. Bij het slot noteerde de S&P 500 index 0,03% lager op 2857,7 punten. De kleinere technologiebeurs, de Nasdaq 100, kon er een plusje van 0,09% uitslepen en sloot op 7.469,54 punten.

Toezichthouder onderzoekt tweets Musk

De Amerikaanse toezichthouder gaat onderzoek doen naar de vermeende tweets van Tesla CEO Elon Musk. Mogelijk heeft de rasondernemer de regels overtreden op het gebied van koersmanipulatie. Het van de beurs halen van Tesla kost circa $ 71 miljard dollar en de vraag is waar Musk dat geld vandaan gaat halen. Verder blijft het onzeker of Tesla daadwerkelijk van de beurs verdwijnt. Een korte recap van het verhaal kunt u lezen in mijn artikel: “Verdwijnt Tesla van de beurs?”.

Opvallend is dat de short interest ratio in Tesla nauwelijks is gedaald. De ratio ligt nog steeds op circa 27%, wat betekent dat 27% van alle beschikbare aandelen zijn gebruikt om te shorten. Ondanks de forse stijging van Tesla hebben shorters nog amper aandelen teruggekocht. Een heuse short squeeze ligt dus nog altijd op de loer.

Olieprijs keldert

Hoewel de aandelenmarkten gisteren weinig beweging lieten zien, ging de olieprijs wel flink onderuit. Dit had alles te maken met de laatste ontwikkelingen in de handelsoorlog. De Chinezen hebben onder andere importheffingen op olie ingevoerd. De olieprijs dook meteen in het rood en noteert circa 3,5% lager dan gisteren aan het begin van de ochtend. In de onderstaande grafiek is de uitverkoop na bekendmaking van het nieuws goed te zien.

Wat betekent dat voor het lange termijn beeld van de olieprijs? Vanochtend komt ABN Amro met het nieuws naar buiten dat analisten over 2019 een prijs van $85 per vat verwachten. Het achterblijvende aanbod en de toenemende vraag is hier de voornaamste oorzaak van. In juni bereikten de OPEC-landen weliswaar een akkoord over een productieverhoging van 1 miljoen vaten per dag, maar de daadwerkelijke productie blijft achter door problemen in belangrijke olielanden.

Technisch is de olieprijs wederom opgevangen aan de onderkant van de stijgende trend die vorig jaar zomer werd ingezet. Per saldo zien we de afgelopen weken een neutraal koersverloop tussen circa $ 66 en $ 70. Na het doorbreken van de weerstand rond $ 70 kan de olieprijs de weg omhoog vervolgen. Bij een doorbraak onder de steun $ 66 moeten we rekening houden met een grotere correctie.

China leeft op

Beleggers in China reageren enthousiast op de laatste tegenreactie van de Chinese overheid om een soortgelijke importheffing op Amerikaanse producten in te voeren. Verder kwam er positieve economische data uit het land. Zo nam de inflatie op consumentenproducten met 2,1% sterker toe dan verwacht en ook de fabrieksprijzen stegen met 4,6%, terwijl analisten uitgingen van een veel lager cijfer. De Shanghai index noteert in de middaghandel 2% hoger op 2.798,85 punten en ook de Hang Seng Index noteert op een winst van 1,23% bij een stand van 28.707,63 punten.

De XINHUA China A50 index volgt de 50 grootste Chinese aandelen uit het binnenland. De XINA50 future zakte vanaf de top eerder dit jaar ruim 25% weg na zorgen over de economie en de handelsoorlog. De laatste weken zien we een stabilisatie zien binnen de dalende trend. Pas indien de future uit de dalende trend weet te breken en boven de weerstand rond 11.900 punten sluit, klaart het technische beeld op en kan de XINA50 verder herstel inzetten.

In Japan stond de beurs vlak na opening ruim een half procent lager, maar wist het verlies bij het slot te beperken tot 0,20% en sloot op 22598,39 punten. Beleggers verwerkten een stevige daling van de Japanse machineorders in juni. Later vandaag vindt er een handelsoverleg plaats tussen Washington en Tokio.

Europa opent vlak

In Europa blijven de futures voorbeurs wederom dichtbij huis. Ook uit de VS futures kunnen we weinig afleiden. In Duitsland kijken beleggers naar Adidas en het telecombedrijf Deutsche Telecom die vanochtend de kwartaalcijfers bekend maakten. In ons eigen land zijn de ogen gericht op oliebedrijf SBM Offshore dat vanochtend bekend maakte zijn omzetverwachting voor heel 2018 te verlagen.

Bij de Duitse beurs ontbreekt het momenteel aan richting. De index lijkt zich in een driehoek te bewegen waarin de koersuitslagen steeds kleiner worden. De uitbraak uit de driehoek gaat het toekomstige koersverloop bepalen.

Klik hier voor alle kwartaalcijfers.

Financiële Agenda

  • 08:00 Japan Machine Tool Orders (YoY) (JUL P)
  • 14:15 Canada Housing Starts (JUL)
  • 14:15 Canada New Housing Price Index (YoY) (JUN)
  • 14:30 VS Initial Jobless Claims
  • 14:30 VS Continuing Claims

Koersen (08:30)

 

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Profiteer ook van de voordelen van LYNX Beleggen

LYNX heeft u veel te bieden en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers - bekijk de informatie in alle rust zelf

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Brochure met uitgebreide informatie over beleggen en daytrading bij LYNX
  • Tarievenoverzicht: aandelen, opties, futures, forex, CFD's, ETF's & sprinters
  • Openingsinstructies
  • Met gratis het e-book: “14 onmisbare tips om uw prestaties op de beurs te verbeteren”
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27