Chinese overheid waarschuwt voor opgelopen prijzen

De Amerikaanse indices bleven gisteren dichtbij huis. Terwijl de Fed-minutes voor reuring zorgde in het valutapaar euro/dollar, kregen de notulen de indices nauwelijks in beweging. Uiteindelijk sloot de S&P 500 0,1% lager. De Nasdaq wist het hoofd nipt boven water te houden met een plus van 0,1%, mede dankzij het aandeel Amazon. Hiermee sloot de technologie-index op een nieuw all-time high.

Uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Fed blijkt dat de centrale markt bezorgd begint te raken over de snelle stijgingen op de financiële markten. Dit samen met een verdere rentestijging kan zorgen voor bubbels, die uiteindelijk weer knappen. Tegelijkertijd is de Fed bezorgd over de nog altijd lager dan gewenste inflatie. Het lukt de centrale bank maar niet om deze omhoog te krikken. Wel blijft de deur nog open staan voor een nieuwe renteverhoging in december.

De uitgesproken bezorgdheid over de Amerikaanse inflatie zorgde voor een verzwakking van de Amerikaanse dollar. Hiermee noteert het valutapaar euro/dollar weer ruim boven een stand van $ 1,18. Gisteren zorgde de stijging van de euro voor terughoudendheid op de Europese beurzen. Een duurdere euro is immers slecht nieuws voor de Europese export. Met name de Duitse beurs kreeg om deze reden gisteren een rake tik en daalde met ruim 1%.

De stijging in het aandeel Amazon lijkt vooralsnog niet op te houden. Gisteren bereikte de technologiereus een nieuwe all-time high, nadat bekend werd dat het cloud onderdeel van Amazon op het punt staat een grote deal bekend te maken met Cerner. Dit bedrijf is een van de grootste technologische bedrijven uit de gezondheidszorg.

China fors lager

De beurzen in Azië laten vanochtend een flink negatief beeld zien. De Japanse beurs is gesloten vanwege een landelijke feestdag en ook op Wall Street blijven de aandelen vandaag gesloten. Normaliter genoeg ingrediënten voor een rustige handelsdag, maar niets is minder waar. De koersen in China staan vanochtend flink onder druk na uitspraken van de overheid. Zij waarschuwde voor de recent opgelopen prijzen, iets wat het vertrouwen van beleggers logischerwijs geen goed doet.

De Shanghai Composite index noteert 2,3% lager. De index is hard op weg om de slechtste beursdag sinds december in de boeken te zetten. Het verlies in Hong Kong is meer beperkt, de Hang Seng index noteert in de tussentijdse handel 0,7% in het rood.

Europa opent lager

Mede dankzij het uiterst zwakke sentiment in China, gaan de Europese beurzen een lagere opening tegemoet. De futures wijzen op verliezen die tussen de 0,2% en 0,5% uitkomen. Zolang de AEX-index boven de dubbele bodem rond de 534 punten blijft, mogen de blikken technisch gezien nog altijd opwaarts gericht zijn. Uiteraard kan paniek in China of een verdere versterking van de euro altijd roet in het eten gooien, maar vooralsnog is er nog absoluut geen reden voor paniek.

Op individueel niveau mag vandaag weer vuurwerk verwacht worden in het aandeel Altice. ABN Amro komt vanochtend met een opvallende advieswijziging. De bank geeft een koopadvies voor het aandeel, met een koersdoel van € 16. Dit kan uiteraard voor een positieve ommekeer in het aandeel gaan zorgen. Na de recente daling kan het bedrijf dit lichtpuntje goed gebruiken.

Dagelijkse advieswijzigingen

Financiële agenda

09:00: Frankrijk Manufacturing PMI (55,9)

09:30: Duitsland Manufacturing PMI (60,4)

10:00: Eurozone Manufacturing PMI (58,2)

Koersen

 

 

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Meer:
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker