De beer slaat terug na zwakke economische data en onzekerheid omtrent handelsoorlog

Na enkele weken van koersstijgingen lijkt het sentiment weer te keren. De aandelenmarkten kregen de afgelopen dagen veel negatieve berichten te verwerken. Economische data uit Duitsland en China vielen tegen. Het IMF verlaagde tijdens het Wereld Economische Forum in Davos de groeiverwachtingen en waarschuwde voor de vele gevaren die op de loer liggen. Gisteren kwamen daar ook nog eens de zeer slechte cijfers over de bestaande huizenverkopen in de VS bij. De verkoop van bestaande woningen in de VS zijn gedaald naar het laagste niveau in ruim drie jaar. De daling van 6,4% is flink te noemen, analisten hadden op slechts een daling van 1,3% gerekend. Na het cijfer doken de indices dieper in het rood.

Maandag waren de beurzen in de VS gesloten, dus gisteren kregen Amerikaanse beleggers pas de kans om te reageren op bijvoorbeeld de tegenvallende economische groei in China. De S&P 500 sloot mede hierdoor 1,42% lager op 2.632 punten. De index lijkt hiermee mogelijk een lagere top te vormen. De technologiesector deed het nog slechter, de NASDAQ-100 sloot 2,03% lager op 6.646 punten. NVIDIA (-5,31%), Netflix (-4,08%) en Amazon.com (-3,66%) behoorden tot de grote dalers. eBay was met een winst van 6,23% een opvallende uitschieter. Het aandeel schoot de lucht in nadat bekend werd dat de activistische aandeelhouder Elliott Management het bestuur van de Amerikaanse marktplaats een brief heeft geschreven.

Gisteren deelde ik in de Morningcall al mijn zorgen over een eventuele oplossing van het handelsconflict tussen de VS en China. Uit de tweet van Trump bleek dat een mogelijke deal nog ver weg was. ’s Avonds laaide dan ook plotseling het gerucht op dat het Witte Huis een gesprek met China zou hebben geweigerd. Volgens ingewijden rond de kwestie zouden de twee grootmachten er niet uitkomen rondom intellectueel eigendom. China had voorgesteld twee viceministers deze week naar Washington te sturen voor voorbereidend overleg op de komst van vicepremier Liu He naar de Verenigde Staten later deze maand. De Amerikaanse regering zou dit voorstel hebben afgeslagen vanwege gebrek aan vooruitgang in het slepende handelsconflict. Het Witte Huis ontkende vlak voor het slot de geruchten waardoor de indices licht herstelde. Trump en Jinping hebben zichzelf een deadline gesteld die 1 maart afloopt. Indien de twee leiders er niet voor die datum uitkomen zouden nieuwe tarieven weer kunnen worden ingevoerd.

Azië blijft dichtbij huis

In China bleven de beurzen vannacht dichtbij huis na de onzekerheid over het handelsconflict. De Hang Seng index staat momenteel nagenoeg onveranderd vlak boven de 27.000 punten. Ook de Shaghai index komt niet ver van zijn plek en noteert rond de 2.580 punten. Het Chinese Ministerie van Financiën maakte bekend dat de overheid de fiscale uitgaven in 2019 zal opvoeren om de economie te ondersteunen. In 2018 zorgde China ook al voor 1,3 biljoen yuan ($ 191 miljoen) aan verlagingen voor belastingen en heffingen, om de vertraging van de economische groei tegen te gaan. Volgens economen zal China in maart tijdens de parlementaire vergadering nog meer fiscale stimulansen bekendmaken, waaronder grotere belastingverlagingen en meer uitgaven voor infrastructuurprojecten.

De Japanse beurs opende circa 0,8% lager, maar bij het slot bleef er een verlies over van slechts 0,13% bij een stand van 20.593 punten. In Japan bleef onder andere de beleidsrente zoals verwacht ongewijzigd. Opvallende stijger was het aandeel Japan Display, dat 18,75% hoger sloot. Het bedrijf maakt momenteel de LCD-schermen voor de iPhone XR. Die verkopen lijken echter tegen te vallen en volgens geruchten gaat Apple overstappen op de OLED-technologie. Het bedrijf zou op zoek zijn naar geldschieters. In het eerste kwartaal van 2018 was Apple namelijk verantwoordelijk voor meer dan de helft van de inkomsten van Japan Display.

De Hang Seng index is gestuit op de weerstand gevormd door eerdere koerstoppen. De index moet hierboven breken om ruimte vrij te maken voor verdere koersstijgingen. Steun zien we pas rond de 25.000 punten.

Europa licht lager van start

De beurzen in Europa gaan een lagere opening tegemoet. De indices in de VS daalden namelijk nog even door na het slot in Europa gisteren. De AEX future noteert momenteel 0,33% lager waardoor de AEX index vlak boven de 505 punten lijkt te gaan openen. De AEX is gestuit op de bovenkant van het dalende trendkanaal. De Franse beurs kijkt tegen een soortgelijk verlies aan, maar de DAX future staat slechts 0,10% lager. De VIX steeg gisteren weer tot boven de 20, dus er mag wel weer wat beweging worden verwacht vandaag.

Op het Damrak zijn alle ogen gericht op zwaargewicht ASML. De chipmachinefabrikant uit Veldhoven maakte zojuist de kwartaalcijfers bekend. Over heel 2018 zette ASML een recordomzet in de boeken van 10,9 miljard euro, met een winst van 2,6 miljard euro. ASML verwacht echter een flink lagere omzet in het lopende kwartaal. Voorbeurs daalt het aandeel maar liefst 7%, wat uiteraard een negatief effect heeft op de Amsterdamse beurs. ASML maakte wel bekend het dividend met 50% te verhogen.  Vanmiddag zullen een aantal Amerikaanse bedrijven ook met kwartaalcijfers naar buiten komen.

 

Alle 4e kwartaalcijfers op een rij

Check hier wanneer uw favoriete aandelen met kwartaalcijfers komen.

Financiële agenda

  • 00:50 uur: JPY Handelbalans
  • 00:50 uur: JPY Export
  • 00:50 uur: JPY Rentebesluit Bank of Japan
  • 00:50 uur: JPY Monetaire beleidsverklaring Bank of Japan
  • 04:30 uur: JPY Industriële Productie
  • 08:00 uur: ASML Q4-cijfers
  • 13:00 uur: Procter & Gamble Q4-cijfers
  • 14:30 uur: VS Huizenprijsindex
  • 22:00 uur: Texas Instruments Q4-cijfers

Koersen (8:00 uur)

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27