De risico’s van winstnemingen nemen toe

Ruim een week geleden voorspelde de Chinese bankpresident Zhou Xaiochuan dat de koersdalingen in China voorbij zijn. Maar in de afgelopen week werd duidelijk dat de Chinese banken door slecht presterende leningen – herinnert u zich 2008 Lehman Brothers nog? – verder onder druk komen en de Chinese export en import blijven dalen.

De Chinese Shanghai Composite  blijkt de koersstijging van vorige week (SPDR S&P China steeg vorige week met 7,3%) niet vast te kunnen houden en daalde vanochtend naar het laagste koersniveau van deze maand. De conclusie luidt daarom dat de Chinese autoriteiten van alles kunnen roepen, maar dat de markt er klaarblijkelijk anders over denkt. Dat zou te denken moeten geven. Houdt daarom  de 3000-puntengrens in de Chinese beursbarometer in de gaten.

Koers Shanghai Composite vanaf 3 augustus op uurbasis t/m hedenochtend 08:30 uur

 

S&P 500 index op dagbasis

Het koersherstel in de S&P 500 index oogt na de vrije val in augustus erg kwetsbaar. De herstelpogingen zijn tot nu toe telkens stukgelopen tegen de weerstandslijn rond 1970, terwijl vraag en aanbod elkaar nadien een wankel evenwicht houden in afwachting van de Fed-vergadering deze week omtrent wel/geen renteverhoging. Er is aanleiding om een opnieuw een daling te verwachten. De aanwijzingen daarvoor kunnen worden afgeleid uit het koersverloop van de Europese DJ Eurostoxx 50 index en afgeleide relatieve sterkte index (RSI).

 

DJ Eurostoxx 50 index vanaf 2011

De vrije val in de DJ Eurostoxx 50 in 2011, de wispelturige ups en downs direct na de vrije val destijds en de meterstanden van de RSI vertonen gelijkenissen met de actuele technische condities. Omdat september de reputatie heeft op basis van maandstatistieken om in de tweede helft van september getroffen te worden door nieuwe winstnemingen ligt de conclusie voor de hand dat een test van de dieptepunten dit jaar in de komende dagen/ weken in het verschiet liggen.

DISCLAIMER LOEF TECHNISCHE ANALYSE B.V.

LTA levert onafhankelijke beleggingsresearch gebaseerd op methodieken die bekend staan als technische analyse. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. Op alle publicaties is de disclaimer van www.edwardloef.com van toepassing.
 

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker