TA: ‘Gaat december 2018 redden?’

Begin vorige maand (2 november 2018) werd goed nieuws slecht nieuws beoordeeld. Die analyse refereerde aan de juichstemming in Wall Street aan het einde van het derde kwartaal. Sindsdien is de S&P 500 index weggezakt. De helft van de koersverliezen zijn nu ingelopen. Redt december 2018?

Invesco S&P 500 Equal Weight ETF (RSP)

Wall Street heeft de troeven in handen om aandelenbeleggers te behoeden voor een negatieve afsluiting van het beursjaar 2018. Omdat de samenstelling van de S&P 500 index door enkele grote beursgenoteerde bedrijven een vertekend beeld kan laten zien, wordt vandaag een aandelentrekker getoond waarin de gewichten van de indexcomponenten gelijkgewogen worden.

De hogere bodem in Invesco S&P 500 Equal Weight ETF (RSP) in november (aangeduid als golf B) heeft geleid tot een opwaartse uitbraak uit een symmetrische driehoek. Dit is een positieve combinatie van factoren om een decemberrally te rechtvaardigen. Elliott Wave aanhangers zien echter in de ABC-zigzag een correctieve Elliott-golf (= golf 2) na de dalingsimpuls die eind oktober eindigde (= golf 1). In theorie volgt na golf 2 een sterk dalende golfbeweging. Rally-aanhangers noteren $ 101 als kritische grenswaarde.

AEGON in 2018 + Elliott Wave golfstructuur (in het rood) en hoofdschouderpatroon (in het geel).

Een voorbeeld van ABC-zigzag werd op 2 november geschetst in het aandeel Aegon. De eerste dalingsgolf dit jaar eindigde eind juni en de tweede correctieve golf omhoog eindigde eind september. De ingezette dalingsfase is dan de derde golf. Deze derde golf is volgens het Elliott Wave Principe opgebouwd uit vijf subgolven, waarvan golf ‘i’ omlaag en golf ‘ii’ omhoog in de periode oktober t/m november is voltooid bij een rechterschouder (RS). De meest dynamische beweging omlaag is dan golf ‘iii’ die nu in ontwikkeling is.

Het (H)oofd(S)choudercontinuatiepatroon voorspelt een koers rond € 4,50 voordat er kansen ontstaan op een substantieel koersherstel.

AEX-index op uurbasis vanaf 4 september 2018

De aandelenmarkten in de wereld tonen een gemengde aanblik. Dit maakt het voorspellen van het koersverloop deze maand voor de AEX-index als een uitdagende opgave. De grafiek van de AEX-index op uurbasis toont sinds de hogere bodem van 20 november  een duidelijk proces van hogere toppen en hogere bodems. Een decemberrally is daarom kansrijk zolang het proces van hogere bodems continueert. Dat maakt het een stuk gemakkelijker om bij het laatste dieptepunt dat zojuist intraday werd gezet bij AEX 522,27 te veronderstellen dat afgerond AEX 522 een belangrijke steun is voor het omarmen van de herstelkansen deze maand. Een daling onder AEX 522 zou onder de horizontale weerstandslijn (< AEX 534) een lagere top produceren en de ontluikende rallykansen frustreren.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27