Beleggers in afwachting van doorslaggevend inflatiecijfer

De beurzen op Wall Street kenden gisteren een relatief kalme beursdag. Na een licht lagere opening werd dit richting het slot omgebouwd tot een solide winst. De S&P 500 sloot uiteindelijk 0,3% hoger, waarbij financiële aandelen er sterk bij lagen. De Nasdaq deed het nog beter met een plus van 0,5%.

De kalme beursdag van gisteren valt deels te verklaren door het belangrijke inflatiecijfer van vandaag. Beleggers wereldwijd kijken reikhalzend uit naar de Amerikaanse inflatiecijfers die om 14:30 uur worden gepubliceerd. Als u deze Morning Call vaker leest, bent u ervan op de hoogte dat de sell-off van vorige week allemaal begon met de beter dan verwachte loongroei in de VS, die dus de inflatie verder aanwakkert en daarmee een voorbode is voor stijgende rentes.

Mocht het cijfer van vandaag dan ook hoger uitvallen dan analisten gemiddeld hadden voorzien, dan verwacht ik opnieuw oplopende yields op Amerikaans staatspapier en wellicht nieuwe koersdruk op de financiële markten. Daarentegen kan uit de cijfers natuurlijk ook blijken dat het allemaal niet zo’n vaart loopt met de oplopende inflatie, in dat geval kan het herstel van de afgelopen dagen worden voortgezet op de beurzen wereldwijd.

De relatief kalme handelssessie van gisteren op Wall Street heeft nauwelijks de angstbarometer VIX doen laten dalen. Nog altijd noteert de volatiliteitsindex rond een niveau van 25 punten, ruim twee keer zo hoog dan de gemiddelde standen die we in het jaar 2017 alom gewend waren.

Ook de komende dagen moeten beleggers dus op hun hoede blijven voor flinke koersschommelingen.

USD/JPY andermaal lager

De Aziatische beurzen laten net als gisteren een verdeeld beeld zien. Met name de Japanse beurs blijft weer achter en dit heeft alles te maken met de sterker wordende yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Het valutapaar USD/JPY bereikte zelfs het laatste niveau van de afgelopen 15 maanden.

Normaliter is dit valutapaar een goede graadmeter voor het sentiment op de beurzen wereldwijd, aangezien de Japanse yen in onzekere tijden wordt aangegrepen als vluchthaven voor beleggers. De komende dagen moet duidelijk worden wie gelijk krijgt: de financiële markten die al dagen weten te herstellen, of het dalende valutapaar USD/JPY.

Uiteindelijk daalde de Nikkei met 0,4%, na eerder bijna 1,5% lager te hebben gestaan. De Shanghai Composite index laat net als gisteren een degelijke winst zien, 0,4% in het groen. De Hang Seng blinkt vandaag uit, de beurs uit Hong Kong noteert in de middaghandel 1,8% in de plus.

Europa opent hoger

De Europese beurzen gaan als gevolg van het sterke slot op Wall Street een hogere opening tegemoet. De daling die gisteren richting het slot van de Europese markten plaatsvond was op z’n zachtst gezegd opvallend te noemen. In de laatste minuten van de handelssessie daalde de AEX-index uiteindelijk zelfs nog met 0,7% en sloot daarmee op het laatste punt van de dag.

Terwijl het herstel in de VS verder weet door te zetten, zijn de groene koersen in Europa vanochtend vooralsnog niet meer dan een doekje voor het bloeden.

Op individueel niveau staat het aandeel DSM in de schijnwerpers. Alhoewel de koers in het afgelopen jaar flink is opgelopen, bewijst het bedrijf dat de huidige hoge koers te rechtvaardigen is. De omzet van DSM kwam uit op € 2,18 miljard vs € 2,07 miljard verwacht.

De EBITDA kwam met € 359 miljoen ook hoger uit dan de verwachte € 340 miljoen. Tot slot keert DSM een dividend van € 1,85 per aandeel uit, nagenoeg in lijn met de verwachting van analisten, € 1,86. Het aandeel DSM noteert voorbeurs bijna 3% hoger.

Dagelijkse advieswijzigingen

Kwartaalcijferoverzicht

Financiële agenda

10:00: Italië GDP (0,4%)

11:00: Eurozone GDP (0,6%)

13:00: Verenigde Staten MBA Mortgage Applications

14:30: Verenigde Staten CPI MoM (0,3%)

14:30: Verenigde Staten Retail Sales (0,2%)

16:30: Verenigde Staten DOE Crude Oil Inventories (3100k)

Koersen

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Meer:
Informatieaanvraag LYNX Vermogensbeheer

Vul uw gegevens in en ontvang meer informatie

Information package image
7 redenen om voor LYNX Vermogensbeheer te kiezen:  
  • Kwalitatief hoogwaardige handelssystemen
  • Rendement in zowel opwaartse als neerwaartse markten
  • Perfecte toevoeging aan uw beleggingsmix
  • Totale transparantie inzake performance, statistieken en posities
  • Geen in- of uitstapkosten
  • Weinig tot geen correlatie met traditionele vermogenscategorieën
  • Geen technische kennis vereist
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27