TA: ‘Dow Theorie versus Rentecurve USA’

Wall Street is vandaag gesloten in verband met de staatsbegrafenis van ex-president George H.W. Bush (1924-2018). In Europa proberen aandelenbeleggers ondertussen het koersverlies van de Dow Jones Industrials Average te overleven. Wat zegt de Dow Theorie hierover of de Amerikaanse rentecurve?

US 10 jaars rente (zwart) en US 2 jaars rente (groen) en relatieve sterkte ratio 10 jr versus 2 jr rente

In de periode 1980 t/m 1982, 1990, 2001 en 2008 werd Wall Street getroffen door economische recessies. Deze groeivertragingen werden voorafgaand aan genoemde jaren ingeluid door een omgekeerde rentecurve: de 10-jaars rente belandde dan onder de 2-jaars rente.

De roze relatieve sterktelijn die de ratio tussen de 10-jaars rente en 2-jaars rente weergeeft is hard op weg naar een 1:1 relatie. Hieronder klapt het verschil tussen beide renteniveaus om. De beursindices in Wall Street verloren gisteren fors terrein, omdat Donald Trump in een tweet olie op het vuur gooide door zichzelf ‘Tariff Man’ te noemen. Trump lijkt er alles aan te doen om de economische groei te frustreren.

Dow Jones Industrials en Transportation indices

Volgens Charles Dow (1851-1902) is er sprake van een gezonde economische situatie zolang de richting van de Dow Jones Industrials Average (= maakindustrie) en de Dow Jones Transportation Average (= vervoerssector) elkaars richting in positieve zin bevestigen. Dit was onder andere van toepassing eind september dit jaar toen beide indices op recordhoogte noteerden.

Het gaat echter mis zodra beide indices gezamenlijk nieuwe dieptepunten optekenen. De correctie in de transportindex eind oktober kreeg geen bevestiging in de industrials. Dit suggereert dat het nog te vroeg is om echt alarm te slaan over mogelijke recessies. Maar de onderlinge verdeeldheid neemt toe, dus blijf beide indices de komend tijd intensief monitoren.

AEX-index + 20/120-daags gemiddelden

De ontwikkelingen in de Amerikaanse rentecurve en het verdeelde beeld tussen de Amerikaanse Dow Jones Industrials Average en Dow Jones Industrials Average is vanzelfsprekend van invloed op de stemming onder Nederlandse beleggers die in de AEX-index actief zijn. Bij de opmaak van deze blog lijkt het erop dat de AEX-index voor de zesde dag op rij onder de openingskoers van de handelsdag gaat sluiten.

Het goede nieuws is dat vandaag een koersgat is ontstaan tussen de hoogste notering vandaag en laagste notering van de vorige handelsdag. Deze ‘gaps’ zijn gebruikelijk in een zijwaartse marktconditie. De AEX-index bevindt zich in een gevarendriehoek, waarbinnen nog geen consensus is over de toekomstige richting van de markt. Het dalende 120-daags gemiddelde illustreert daarentegen voortschrijdend inzicht.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27