TA: ‘Draaien op de beurs?’

Op 16 oktober werd in het kader van de LYNX Masterclass aandacht geschonken aan de technische analyse en in het verlengde hiervan enkele optiestrategieën. In het kader van U vraagt en wij draaien werden vele grafieken besproken, waaronder een bekend gedragspatroon in ASML Holding.

ASML Holding op dagbasis + 20/120-daags gemiddelden

ASML

Het beursgenoteerde ASML Holding presenteerde vandaag bedrijfscijfers, waarbij de marges beter uitkomen dan het management had verwacht. Dit is een uitstekend fundamenteel argument om de lofzang te uiten over de bedrijfsvoering. Het is dan ook geen wonder dat de beurskoers vanochtend ruimschoots hoger opende (= € 164,50) ten opzichte van de slotkoers gisteren (= € 155,00). In de koersgrafiek werd door de onbalans tussen vraag en aanbod een koersgat (lees: ‘gap’) in de grafiek geslagen.

Dit jaar deden zich eerder opwaartse gaps voor, die overigens korte tijd later weer met een notering werden gesloten. Dat was tijdens een opgaande trend. Nu is de trend dalend. Daardoor bestaat het vermoeden dat sneller dan bij de vorige keer de beurskoers terugvalt voor een ‘gap fill’. Koershiaten ontstaan (behalve ex-dividend noteringen) vaak bij hevige emoties in het handelsgedrag.

LVMH + 20/120-daags gemiddelden

In de masterclass U vraagt en wij draaien werd duidelijk gemaakt dat het van belang is om onderscheid te leren herkennen tussen stijgende en dalende trendfasen. De combinatie van een 20-daags koersgemiddelde met een 120-daags koersgemiddelde is een betrekkelijk rustige manier om koerswinsten te optimaliseren en koersverliezen te mijden.

Van het aandeel LVMH zakte het 20-daags gemiddelde recent terug onder het 120-daags gemiddelde en zakte de beurskoers uit het stijgende trendkanaal. Daarmee geven beleggers impliciet aan dat de rek eruit is voor wat betreft de vraag naar hoogwaardige (lees: ‘luxe’) kwaliteitsproducten. Het koersgat dat in april ontstond, is nu weer opgevuld met een notering tussen € 264,60 en € 271,35. Noteer een tradingrange tussen € 260 en  € 280 met risico’s aan de onderkant om de genoemde koersgemiddelden nu omlaag bewegen.

AEX-grafiek op uurbasis t/m 16:05 uur

Vorige maand werd in de herstelpoging van de AEX-index gesproken over een kernachtig begrip: iedereen naar de draaideur. De conclusie luidde toen dat AEX-beleggers er misschien beter aan zouden doen om iets dichter bij de uitgang te gaan dansen. Niemand leek te luisteren naar deze blog, want een dalende trendlijn werd kort daarna opwaarts gepasseerd en beleggers stonden – zo leek het althans – weer buiten de gevarenzone. Wat daarna gebeurde, toont de grafiek van de AEX-index. Als je nu in de aandelenmarkt rondloopt, weet dan wanneer je echt moet draaien. De actuele situatie oogt hetzelfde als eind september/begin oktober!

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27