TA: ‘Duitse rente hint op recessie’

Deze week maakte Het Financieele Dagblad bekend dat er een recessie dreigt in Duitsland nadat de industriële productie in november 4,7% lager uitviel ten opzichte van 2017. Dit nieuws volgde op een daling in de Duitse 10-jaars rente in de afgelopen 12 maanden. Wat kunnen beleggers hiermee?

10-jaars Duitse rente vanaf 2016

In de koersgrafiek van de Duitse 10-jaars rente valt het dieptepunt in juli 2016 op. Interessant om herinnering te brengen is een artikel in Het Financieele Dagblad van 6 juli 2016: “Obligatiebeleggers prijzen mondiale recessie in. Zorgen economie drukken de rente op langlopende obligaties.” Nog interessanter wordt de constatering dat de Duitse rente sinds de bodem in juli 2016 niet verder daalde, maar juist steeg! Een voorzichtige conclusie is nu dat prijsbewegingen vooruitlopen op verwachtingen die pas later zo dominant worden, dat deze de financiële pers haalt. Of de zorg voor een Duitse recessie terecht is, dat nul waarde heeft, dat moet nog blijken. Wel wijst het enorme (H)oofd-(S)chouderpatroon in de Duitse 10-jaars rente na de daling onder de gele neklijn op een terugval na het dieptepunt in de rente, hetgeen overigens onder nul was.

Bund future vanaf 2016

Het termijncontract op de fictieve 6% Duitse staatslening (ook wel aangeduid als de ‘Bund future’) toont het spiegelbeeld van de Duitse 10-jaars rente. Een rentestijging kost de obligatiebelegger in langlopend schuldpapier van de Duitse overheid dus geld, maar een rentedaling zorgt juist voor koerswinst. Een meerjarige dalend trendkanaal in de Bund future heeft in de afgelopen 12 maanden een dubbele bodem opgeleverd en recent zijn de koerstoppen van eind 2017 en het piekniveau uit 2018 opwaarts gepasseerd. Deze trendbreuk registreert dus een verandering van richting in positieve zin. Recessie-angst in Duitsland is dus goed nieuws voor beleggers in de vastrentende waarden (en afgeleide producten) in Duits langlopend schuldpapier.

AEX-index vanaf juli 2018 + 20/120-daags gemiddelden

De AEX-index noteert bij het opstellen van dit rapport voor de vierde handelsdag op rij boven haar afgeleide (blauwe) 20-daags gemiddelde, maar onder haar afgeleide (rode) 120-daags gemiddelde. De psychologische 500-puntengrens is tijdens de handelsuren kort gepasseerd, waarbij een hoogste notering werd gezet bij AEX 501,18. Een laagste notering werd intraday o.a. gesignaleerd op 26 oktober bij een AEX 500,45 waarna kopers bij machte waren om de index richting 534,21 op te bieden in november 2018. Mogelijk is een deel van deze kopers in gewetensnood gekomen na de daling onder de 500-puntengrens. Zij kregen vandaag de kans om schoon schip te maken en ‘break-even’ hausseposities af te breken. Komende week zal blijken of er een nieuwe groep beleggers zonder deze ervaring in staat is om het beurssentiment een zet of zetje in de goede richting te duwen.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27