ECB is bezorgd om Turkse exposure Europese banken

Redelijk rustige sessie gisteren waarbij de belangrijkste Amerikaanse indices aanvankelijk op een kleine plus stonden. In de laatste uren werden de winsten omgebogen in een klein verlies. De S&P 500 sloot 0,14% lager op 2.853,58 punten en de Nasdaq 100 verloor 0,03% en eindigde op 7.466,96 punten. Techfondsen als Amazon (+0,6%) en Apple (+0,8%) deden het goed, maar konden niet voorkomen dat de beurs in het rood sloot. Nu bijna 90% van de S&P 500 bedrijven de kwartaalresultaten bekend heeft gemaakt, moeten de impulsen uit een andere hoek komen. Het is afwachten of beleggers huiverig zijn voor een eventuele escalatie van de handelsoorlog, of dat er snel weer nieuwe highs op de borden te zien zijn. Als we naar de VIX (paniekbarometer) of naar goud kijken, dan is te zien dat er van angst onder beleggers eigenlijk geen sprake is.

EUR/USD koerst zuidwaarts

Opvallende beweging vanochtend in de EUR/USD koers. De munt toonde gisteren al zwakte, maar vanochtend rond 07:00 uur maakte s’ werelds belangrijkste valutapaar een snoekduik. Dit gebeurde vlak nadat het internationale zakenblad The Financial Times meldde dat de Europese Centrale Bank bezorgd is over de Turkse blootstelling van enkele Europese banken. De euro werd zwakker ten opzichte van de belangrijkste valutaparen wereldwijd. Beleggers zochten hun toevlucht in veiligere havens als de dollar en de Japanse yen. Later vandaag gaat de Turkse president Tayyip Erdogan speechen.

Technisch is de EUR/USD op de lange termijn door een belangrijk steunniveau gezakt. De daling onder de 1,15 maakt ruimte vrij voor veel meer koersdaling. Het patroon van het afgelopen jaar lijkt een groot hoofd-schouder patroon waarbij we circa 1,05 als koersdoel kunnen berekenen. Ik houd de komende tijd in ieder geval rekening met verdere verzwakking van de euro.

Turkse Lira maakt snoekduik

De bezorgdheid van de ECB heeft vooral te maken met de val van de Turkse lira. In de onderstaande grafiek van de euro ten opzichte van de lira zagen we het afgelopen jaar al een duidelijke trend, waarbij de Turkse munt steeds zwakker werd. De afgelopen week is de munt echter helemaal door het putje gegaan. Alleen dit jaar al verloor de munt ruim 50% aan waarde ten opzichte van de euro. Deze daling van de lira is negatief voor het vertrouwen van consumenten en bedrijven die afhankelijk zijn van de import. Ook bedrijven die geleend hebben in andere valuta hebben veel last van de goedkope lira en zo sijpelt dit door naar de reële economie. Meer informatie over de situatie in Turkije kunt u lezen in het artikel: “Beleggen in Turkse aandelen”.

China in mineur

In China konden de beurzen de opmars van gisteren niet doorzetten. Beleggers in het Oosten van de wereld verwachten misschien binnenkort weer een zet van Trump in het schaakspel tussen de VS en China. De laatste zet kwam van China, die met gelijke munt terugsloeg door importheffingen op Amerikaanse producten in te voeren. De Shanghai index noteert tegen het einde van de dag nagenoeg onveranderd en in Hongkong staat de beurs 0,95% lager op 28.336 punten.

Ondanks de berichten dat de economie van Japan in het tweede kwartaal groei heeft laten zien, daalde de Japanse beurs fors. De opleving van de economie in Japan is voor een groot deel te danken aan hogere bedrijfsinvesteringen in bijvoorbeeld digitalisering en IT. De gestegen consumentenbestedingen droegen ook bij aan de groei. De Nikkei sloot 1,33% lager op 22.298 punten.

Europa opent lager

Europese beleggers staat een rode dag te wachten nu de ECB haar zorgen heeft uitgesproken over Turkije. De angst dat de malaise van de Turkse economie overslaat op andere Europese landen zal vandaag vooral voor koersdruk gaan zorgen bij bankaandelen. U moet vooral letten op op de Spaanse BBVA, het Italiaanse Unicredit en het Franse BNP Paribas die volgens ingewijden veel exposure in Turkije hebben.

De Amerikaanse futures staan voorbeurs circa 0,5% lager. De angst voor economische malaise in Europa sijpelt ook door naar de Amerikaanse beurzen. Na de matige sessie van gisteren lijkt de S&P 500 future de daling vandaag voort te zetten.

De AEX-future staat circa 3,5 punten lager. Per saldo beweegt de Amsterdamse index al weken rond de 570 punten. Ik durf nog niet te zeggen of de laatste ontwikkelingen omtrent Turkije de start zijn van een correctie.

Klik hier voor alle kwartaalcijfers.

Financiële Agenda

 • 10:30 uur: Engeland Trade Balance (JUN)
 • 10:30 uur: Engeland Manufacturing Production (YoY) (JUN)
 • 10:30 uur: Engeland Gross Domestic Product (YoY) (2Q P)
 • 14:30 uur: Canada Hourly Earnings Permanent Employees (YoY) (JUL)
 • 14:30 uur: Canada Unemployment Rate (JUL)
 • 14:30 uur: VS Consumer Price Index (YoY) (JUL)
 • 14:30 uur: VS Consumer Price Index Ex Food and Energy (YoY) (JUL)
 • 19:00 uur: VS Baker Hughes U.S. Rig Count (AUG 10)
 • 20:00 uur: VS Monthly Budget Statement (JUL)

Koersen (08:30)

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Profiteer ook van de voordelen van LYNX Beleggen

LYNX heeft u veel te bieden en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers - bekijk de informatie in alle rust zelf

Information package image
Inhoud informatiepakket
 • Brochure met uitgebreide informatie over beleggen en daytrading bij LYNX
 • Tarievenoverzicht: aandelen, opties, futures, forex, CFD's, ETF's & sprinters
 • Openingsinstructies
 • Met gratis het e-book: “14 onmisbare tips om uw prestaties op de beurs te verbeteren”
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27