Economische groeivertraging zorgt voor paniek op de beurs

Op maandag zagen we een ware opluchtingsrally nadat Trump en Jinping nader tot elkaar waren gekomen tijdens de G20-top. Door sommige werd al even gesproken over een mogelijke eindejaarsrally. Gisteren zijn de beurzen echter weer hard afgestraft. De S&P 500 sloot 3,24% lager en de Nasdaq-100 zag maar liefst 3,78% aan waarde verdampen. De VIX index, de paniekbarometer, schoot van circa 16,5 naar ruim 21 punten.

Beleggers reageerde paniekerig op het feit dat de rentecurve om lijkt te draaien. Zo is de rente op de Amerikaanse 2-jaars staatsobligatie sinds maandag licht hoger dan die op de 5-jaars lening. Het verschil tussen de 2- en de 10-jaars rente is nog maar 0,116%. Deze yieldcurve wordt als belangrijkste gezien en heeft in het verleden meermaals een recessie gesignaleerd. Bij een inverse yieldcurve wordt door de markt een groeivertraging ingeprijsd. Bij een lagere economische groei is de inflatie laag, hierdoor wordt er in de rente op de langere leningen steeds minder inflatie ingeprijsd.

Wall Street zal vandaag de deuren gesloten houden in verband met het overlijden van oud-president George Bush. De publicatie van het ADP-banenrapport en het Beige Book van de Fed gaan wel door. De futures zijn wel open en staan na het verlies van gisteren op een plus van circa een half procent.

Azië in mineur

De beurs in Hongkong kijkt momenteel tegen een verlies aan van ruim 1,6% en ook de Shanghai index staat 0,6% lager. Beleggers in het oosten reageren hiermee op de paniekreactie uit de VS waar het bloed gisteren plotseling door de straten liep. De mogelijke economische groeivertraging drukt zwaar op het sentiment. Tevens blijven verdere details over een deal tussen de VS en China wat betreft de handelsrelatie uit.  De Hang Seng index valt nu terug richting het voormalige uitbraakniveau. Zolang de index boven de 26.500 punten blijft spreken we van een pullback en blijft het technische beeld wel positief.

Europa gaat lager openen

In Europa gaan de beurzen in navolging van de bloedrode dag in de VS gisteren een lagere opening tegemoet. De futures van de belangrijkste Europese beurzen staan circa 1% lager. Doordat de VS de deuren gesloten houdt vandaag moeten beleggers het doen zonder richting uit de VS. De verklaring die voorzitter Jerome Powell van de Fed woensdag in het Amerikaanse Congres zou afgeven over de economische vooruitzichten is uitgesteld. Het ADP banenrapport en het Beige book worden wel openbaar gemaakt. De meeste andere belangrijke macro-economische cijfers zijn verschoven naar donderdag.

De AEX ligt er technisch nog altijd zwak bij. Momenteel lijkt de index te stabiliseren binnen de dalende trend. Recentelijk is de index wel weer afgeketst op de dalende trendlijn. Zolang de AEX onder de 533 punten blijft is het technische beeld negatief en moeten we rekening houden met nieuwe verkoopdruk.

Financiële agenda

  • 09:55 uur: DE Diensten Inkoopmanagersindex (PMI)
  • 10:00 uur: EU Markis Samengesteld Inkoopmanagersindex
  • 10:00 uur: EU Diensten Inkoopmanagersindex (PMI)
  • 11:00 uur: EU Detailhandelsverkopen
  • 14:15 uur: VS ADP Banenrapport
  • 20:00 uur: VS Beige Book

Koersen (8:25)

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27