Verdere escalatie handelsoorlog; Trump komt met nieuw importtarief op China

Op Wall Street zijn de beurzen gisteren licht hoger gesloten. De S&P 500 index sloot 0,35% hoger op 2.793,84 punten terwijl de Nasdaq-100 zo goed als gelijk bleef met een winst van 0,09% en een slot van 7282,60 punten.

Opvallend was dat juist de bankaandelen die maandag de beurs aanvoerden, nu behoorden tot de dalers met een verlies van 1,27%. Onder de megabanken ging Citigroup het hardst onderuit met een verlies van 1,03% terwijl Wells Fargo de schade beperkt wist te houden met een verlies van 0,27%. Beleggers lijken een wat lagere risicobereidheid te hebben in verband met de kwartaalcijfers die vrijdag verschijnen.

De S&P 500 wist de sessie op de high van de dag af te sluiten, maar net na de sluiting draaide het sentiment. Trump verstoorde het positieve beeld door de handelsoorlog weer prompt onder de aandacht van beleggers te brengen. De Verenigde Staten gaan onderzoek doen naar de mogelijke gevolgen van nog eens een extra importtarief van 10% op $ 200 miljard aan Chinese importgoederen. Meer nieuws over de uitkomsten daarvan komt waarschijnlijk naar buiten tussen 20 en 23 augustus wanneer de bevindingen in het parlement worden besproken. Deze volgende stap in de handelsoorlog kan zorgen voor een verslechtering van het sentiment op de aandelenmarkten. Echter, de ogen van beleggers zullen naast de handelsconflicten ook op het kwartaalcijferseizoen liggen.

Hierboven is duidelijk te zien dat er een korte paniekreactie plaatsvond nadat het nieuws door het Witte Huis naar buiten werd gebracht. In de blauwe cirkel is te zien dat de winsten van de dag werden weggegeven en dat de S&P 500 in korte tijd meer dan 1% corrigeerde. Beleggers leken de focus even van de handelsoorlog afgehaald te hebben en zagen deze nu in het begin van het cijferseizoen toch weer op de voorgrond treden.

Pepsico doet goede zaken met snackafdeling Frito-Lay

Pepsico kwam gisteren als eerste met haar kwartaalcijfers naar buiten en deze werden positief ontvangen. Het defensieve aandeel steeg met 4,76% doordat de winst naar $1,61 per aandeel steeg. De stijging van 9% was boven de verwachtingen van analisten. Dit kwam voornamelijk door de sterke prestaties van de snackdivisie Frito-Lay chips. Terwijl frisdranken steeds meer last hebben van hun ongezonde imago, lijkt chips hier minder onder te lijden met een omzetstijging van 4%. Ook buiten de VS deed Pepsico het goed met organische groeicijfers van 6% of 7%.

Mede door deze goede cijfers laat Pepsico een stevig herstel zien. Het aandeel heeft sinds mei veel terrein verloren omdat beleggers defensieve aandelen inruilden voor obligaties. De belangrijkste reden hiervoor was de aantrekkende rente in Amerika.

Chinese markten hard getroffen door mogelijke nieuwe sancties

De beurzen in Azië staan allemaal in het rood door het nieuws omtrent de nieuwe sancties van Trump. Vooral de Chinese beurzen hebben het zwaar, waarbij de Shanghai Composite 2,07% verloor en de beurs in Shengzen maar liefst 2,61% inleverden. Het is voor Chinese beleggers te hopen dat het tij nu gaat keren, maar de beurzen lijken het dalende trendkanaal nog niet te willen verlaten.

Naast de handelsoorlog ligt ook de NAVO onder vuur

Vandaag is Trump onderweg naar Europa voor een bijeenkomst met de NAVO. Volgens Trump moeten de Europese leden net zoals de VS meer uitgeven aan defensie. Veel landen geven structureel minder uit dan de voorgenomen 2% van het Bruto Nationaal Product (BNP) en profiteren van de Amerikanen die significant meer uitgeven. Trump twijfelt of de VS haar bondgenoten wel te hulp zal schieten, indien zij niet genoeg bijdragen. Een tegenargument is dat sinds de oprichting van de NAVO slechts één land beroep heeft gedaan op de hulp van haar NAVO-bondgenoten. Dit land is niet geheel toevallig de VS, dat steun zocht bij verschillende missies in onder andere Irak en Afghanistan. Voor de beurzen is deze meeting niet direct van belang, maar het is weer een belangrijk meetpunt in de relatie tussen de VS en Europa. Deze lijkt de laatste tijd verder te verslechteren.

De Europese futures staan voorbeurs lager. Zo staan de Euro Stoxx 50 en de Duitse DAX respectievelijk 0,7% en 0,8% lager. De Amsterdamse AEX future noteert momenteel 0,64% lager en wijst daarmee op een opening rond de 557 punten.

Financiële Agenda

  • 01:50 Japan Machine Orders (YoY) (MEI)
  • 13:00 Verenigde Staten MBA Hypotheek aanvragen (JULI)
  • 16:00 Canada Bank of Canada rente besluit (JULI)
  • 16:30 Verenigde Staten DOE V.S. Ruwe olie voorraden (JULI)

Koersen

Tom Straver

Tom Straver

Manager Professional Services

Tom Straver is manager van LYNX Professional Services, waardoor hij in nauw contact staat met Nederlandse vermogensbeheerders en hedgefunds. Tom is tevens het aanspreekpunt voor partnerships en business development. Naast deze werkzaamheden, schrijft hij ook artikelen en geeft hij regelmatig seminars en masterclasses die deel uitmaken van het educatieprogramma van LYNX.an LYNX.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27