TA: ‘EUR/USD op maand-, week- en dagbasis’

Drie maanden geleden (14 juni 2018) werd in een EUR/USD multi tijdvenster analyse de ontwikkeling getoond van de euro tegenover de Amerikaanse dollar over drie verschillende perioden. Vandaag is weer zo’n moment op het valutapaar EUR/USD te beoordelen (analyse opgesteld voor 14:00).

EUR/USD op maandbasis vanaf 2004

De Europese Centrale bank (ECB) heeft zojuist tijdens haar monetaire vergadering besloten om de rente onveranderd te laten. Vooral degenen die rechtstreeks worden geconfronteerd met de invloed van valutakoersen zullen zich hebben opgemaakt voor nieuwe aanwijzingen omtrent de richting van het valutapaar EUR/USD.

Op het moment van opstellen van dit rapport is sprake van een beweging tussen  $ 1,1632 en $ 1,1613. Daar kunnen de meeste beleggers niets mee. De maandgrafiek toont sinds de top in EUR/USD in 2008 een meerjarig dalende trendkanaal. Met een rode lijn in de koersgrafiek wordt weergegeven wat bij het continueren van deze dalende trend verwacht kan worden. Maar dat is niet het hele verhaal.

EUR/USD op weekbasis vanaf september 2016

Indien wordt ingezoomd op de weekgrafiek in de afgelopen twee jaar, dan lijkt er sprake van een daling onder een stijgende steunlijn. In augustus werd deze lijn neerwaarts afgebroken. Meestal volgt hierop een terugtest (zie A), waarna de daling wordt vervolgd.

Over dat laatste bestaat enige twijfel, want terwijl de stijgingsfase bestaat uit vijf golven, doet de dalingsfase dit jaar hetzelfde. In de Elliott Wave Theorie volgt een correctieve beweging bestaande uit drie golven (A-B-C). Deze interpretatie geeft EUR/USD nog wat extra tijd en ruimte voor koersherstel.

EUR/USD op dagbasis vanaf mei 2018

In de EURUSD multi tijdvenster analyse van 14 juni dit jaar werd gesproken over marktparticipanten met positieve verwachtingen voor EUR/USD en de noodzaak of – liever gezegd wenselijkheid – om maatregelen te nemen om deze neerwaarts bij te stellen. Hausseposities in EUR/USD worden immers geconfronteerd met verliezen of beperkt in de opwaartse kansen. De grafiek op dagbasis vertelt het verhaal erna.

Het geschetste scenario op weekbasis wordt in de grafiek op dagbasis alvast ingetekend met de koerstoppen van 7 en 14 juni als tussentijdse weerstand. Mocht EUR/USD onder $ 1,15 belanden dat kan dat scenario de prullenbak in. Kortom, de technische analyse voorspelt niet, maar illustreert met behulp van lijnen waar een theorie of visie overeind blijft of aanpassing nodig is.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27