De Fed houdt koers en China komt bedrijven tegemoet

Beleggers in de VS namen gisteren een afwachtende houding aan met het oog op het rentebesluit van de Federal Reserve. Na de FOMC verklaring zakten de markten wat weg. De S&P 500 sloot 0,25% lager op 2.806 punten en de Nasdaq-100 verloor 0,62% en sloot op 7.158 punten. De centrale bank verhoogde de rente niet, maar wees wel op aanhoudende geleidelijke verhogingen. De vierde renteverhoging van dit jaar wordt met alle waarschijnlijkheid in december doorgevoerd. Opvallend was dat de Fed niks zei over de recente markt turbulentie. De daling van oktober werd ingezet nadat de rentes in de VS steeds verder opliepen. De Amerikaanse 2-jaars rente bereikte gisteren 2,96%, het hoogste niveau sinds 2008. Ook de 10-jaars rente staat wederom vlak bij het niveau (3,22%) dat we begin oktober zagen.

De S&P 500 is voorlopig even afgeketst op de weerstand die ik gisteren ook al intekende. Voor nu lijkt hier een dubbele top te ontstaan. Bij een doorbraak hierboven komt er ruimte vrij voor een herstel richting de jaartoppen

Azië onderuit ondanks verzoeningsoffer

In China zijn de markten weer fors onderuit gegaan. De Hang Seng index staat maar liefst 2,68% lager. De Shanghai index noteert momenteel op een verlies van 1,39%. De Chinese president probeert de sputterende economie uit het slop te trekken. President Xi Jinping wil de particuliere sector gerust te stellen door een handreiking te doen. De president sprak op 1 november met ondernemers en heeft besloten de bedrijven tegemoet te komen met belastingverlagingen en financiële hulp, zo meldden de staatsmedia.

De versoepeling is nodig aangezien vele particuliere bedrijven last hebben van de kredietbeperking door banken in een poging van het land om de schuld terug te dringen. Ook houdt de president uiteraard rekening met de doorsudderende handelsoorlog. Jinping hoopt op deze manier het vertrouwen in de werkgelegenheid scheppende particuliere sector te herstellen.

Europa gaat lager openen

In Europa gaan we een lagere opening tegemoet. Beleggers verwerken het Amerikaanse rentebesluit en de domper in China. De futures in de VS staan momenteel alweer op een verlies van 0,3%. De AEX gaat 0,51% lager openen op 524,50 punten en de Duitse DAX index staats voorbeurs 0,39% lager. Op het Damrak kwamen vanochtend baggeraar Boskalis en vastgoedinvesteerder Eurocommercial Properties met de kwartaalresultaten naar buiten. De AEX-index lijkt voorlopig te stranden onder de weerstand rond 533 punten. Zolang de index hieronder blijft moeten we rekening houden met nieuwe verkoopdruk.

Bekijk alle kwartaalcijfers in ons kwartaalcijferoverzicht.

Financiële agenda

  • 16:00 uur: VS Michigan Consument Verwachtingen
  • 16:00 uur: VS groothandelsvoorraden sep
  • 19:00 uur: VS U.S. Baker Hughes Oil Rig Count

Koersen (8:35)

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27