TA: ‘Fibonacci-toppen in Wall Street?’

Significante koerstoppen in beurskoersen worden in de regel gemaakt bij een maximaal FOMO-gevoel. Omdat iedereen heeft gekocht, is er niemand meer over om de beurskoersen verder omhoog te stuwen. Als de markt dan plotseling bezwijkt onder haar eigen gewicht, dan raakt de markt opeens meer gevoelig voor aandachttrekkend verslechterend nieuws.

Zakenzender CNBC gebruikte in de afgelopen 24 uur opeens haar negatieve kracht (‘punish’, ‘sinister’, ‘pullout’ en ‘sanctions’) precies op Fibonacci-draaipunten.

Dow Jones Industrials Average op uurbasis vanaf 16 februari 2018

Wij weten inmiddels dat het Amerikaanse beursgenoteerde bedrijfsleven in het recent verstreken cijferseizoen, beter dan verwachte cijfers heeft gepresenteerd. Desondanks heeft de Dow Jones Industrials Average moeite om de weg naar boven weer terug te vinden. Op uurbasis zijn we getuige van een ‘island reversal’ na een test van het 61,8% Fibonacci-retracementniveau tussen de top van 27 februari en bodem van 2 april. In samenhang met 61,8% Fibonacci-retracements moeten de ‘market timers’ nu goed opletten!

S&P 500 index vanaf eind december 2018 met Fibonacci-retracements

De hoogste intraday notering in de S&P 500 index op maandag 14 mei jongstleden kwam tot stand bij een indexstand op 2742,49. Dit koersniveau benadert het 61,8% Fibonacci-retracement (= 2742,10) van de grote dalingsfase tussen de top en de bodem van dit jaar. Interessant is de 61,8% Fibonacci-ratio medio april tussen de top in maart en bodem begin april. Dit niveau wordt becijferd op 2707,12 en dat benadert de hoogste koers van 18 april jongstlede (= 2717,49) en de slotkoers op 2708,64.

De opleving vanaf het dieptepunt in april verloopt minder steil dan de rally anticiperend op het Amerikaanse cijferseizoen. LYNX Technisch Analyse aanhangers kijken niet naar cijfers, maar hechten meer waarde aan Fibonacci-ratio’s.

AEX-index

Indien de Fibonacci-retracements in Wall Street wijzen op een natuurlijk draaipunt, dan mag worden verwacht dat ook de AEX-index deze draai moet gaan bevestigen. De koerstop uit 2007 (= 563,98) is een ‘natuurlijke’ meerjarige weerstand die van belang is voor beleggers met een lange termijn beleggingshorizon.

De traders onder ons hebben echter een (zeer) korte handelshorizon. De koersgrafiek op basis van 5-minuten vanaf 11 mei jongstleden toont een stijgende steunlijn voor de optimisten. Een daling onder de groene steunlijn wordt nu dus heel erg belangrijk in het kader van risicobeheersing.

 

Wilt u meer leren over Fibonacci technieken? Reserveer dan nu alvast uw plaats voor de LYNX Masterclass van Edward Loef.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27