Wat betekent de onrust bij de G7-top voor de aandelenmarkten?

Afgelopen weekend vond de jaarlijkse G7-top plaats in Quebec, Canada. Hierin bespraken de leiders van de Verenigde Staten, Canada, Japan, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië en Frankrijk over de wereldwijde handelsrelaties.

In aanloop naar de meeting tussen deze zeven grote wereldleiders oogden de financiële markten afgelopen weekeinde lichtelijk gespannen. In de sessie van donderdag deden de grote indices een stapje terug en leek de risicobereidheid onder beleggers wat af te nemen. Dit sloeg echter om in de latere sessie op vrijdag. Zo sloot de S&P500 met een plus van 0,3% rond het hoogste punt van de handelsweek. De technologiesector Nasdaq was echter de zwakkere broeder met een plus van 0,15%. Dit was met name te verklaren door een negatief bericht van Apple aan haar toeleveranciers.

Het was uiteraard Trump die de hoofdrol had in dit topoverleg vanwege de importtarieven op staal en aluminium die hij reeds invoerde. De overige wereldleiders voelde Trump dan ook aan de tand maar zijn boodschap is duidelijk. ‘Ik wil af van oneerlijke handelsakkoorden’. Hij gaf aan dat de VS al jaren een negatief handelssurplus heeft met haar handelspartners en dat hij hier nu verandering in gaat brengen. De overige leiders waarschuwde Trump dat dit beleid juist niet ten goede komt van de wereldwijde handel. De Amerikaanse president trok zich hier weinig van aan en heeft het topoverleg zelfs vroegtijdig verlaten.

Voor u als belegger is het belangrijk om deze handelsconflicten in de gaten te houden. Indien de wereldleiders het niet eens worden, kan dit wel eens negatieve gevolgen hebben voor de aandelenmarkten. Als we naar de koersen op deze maandagochtend kijken, lijken beleggers vooralsnog niet te angstig voor een verdere escalatie. De Amerikaanse future op de S&P500, die sinds 12 uur vannacht weer verhandeld wordt, staat maar een fractie lager dan afgelopen vrijdag.

Tot slot was het opvallend dat Trump graag Rusland weer bij het topoverleg wilt betrekken. Hieruit blijkt dat de relatie tussen de VS en Rusland alsmaar beter wordt. Het land onder leiding van president Putin werd in 2014 uit het topoverleg gezet door hun rol op de Krim en in Oekraïne.

Apple waarschuwt toeleveranciers voor daling in productie

Het was het aandeel Apple dat voor een klein stapje terug in de technologiesector zorgde. S’werelds grootste bedrijf waarschuwde haar toeleveranciers voor een lagere productie voor het komende half jaar. Apple gaf aan dat ze verwachten dit half jaar 20% minder componenten nodig te hebben voor de ontwikkeling van haar producten dan begin dit jaar. Met een waarde van bijna 1 biljoen Amerikaanse dollars hebben ze dan ook een grote invloed op de gehele wereldwijde technologiesector. Uiteindelijk sloot Apple een kleine procent lager.

Donald Trump en Kim Jung-Un klaar voor historische ontmoeting

Het waren vannacht de Aziatische beleggers die als eerste de resultaten van de G7-top verwerkte. Hieruit blijkt maar weer dat de paniek bij beleggers voor een wereldwijde handelsoorlog nog ver weg is. In de sessie van vannacht wist de Japanse Nikkei een plus van 0,6% op de borden te zetten. Op het Chinese vasteland waren beleggers iets minder positief. De Shanghai Composite leverde op deze eerste handelsdag van de week ongeveer 0,75% in.

Er speelt momenteel nog meer in het Verre Oosten. Aankomende dinsdag zal er namelijk geschiedenis worden geschreven in Singapore. Dinsdagmorgen om 3:00 uur Nederlandse tijd gaan Donald Trump en Kim Jung rond de tafel. Dit is de eerste keer dat een zittende Amerikaanse president met een Noord-Koreaanse leider in overleg gaat. De ontmoeting is van cruciaal belang voor de verdere relatie maar kan duidelijk twee kanten opvallen. Gaat deze ontmoeting voor een betere relatie zorgen of vliegen beide machthebbers elkaar in de haren en dreigt er wereldwijde onrust. De ontmoeting kan dus een negatief effect hebben op de aandelenmarkten en zijn daarom van belang om als belegger in de gaten te houden. Ik zal in mijn Morning Call van morgen dan de uitkomsten van deze topontmoeting met u delen.

Europa futures wijzen op hogere opening

Ook in Europa is het sentiment vandaag positief. Zo staan de ESTX50 en de DAX momenteel een respectievelijke 0,35% en 0,2% in het groen. Onze eigen Amsterdamse index zal in de zone van 561,5 punten gaan openen.

Air France-KLM ontwaakt vooralsnog niet uit de nachtmerrie die zich sinds begin dit jaar afspeelt. Afgelopen vrijdag kondigde Franse vakbonden aan dat er weer een staking gaat plaatsvinden in juni. De vliegtuigmaatschappij verloor reeds al de topman Janaillac en verloor al ruim 400 miljoen euro door stakend personeel. De koers van het aandeel is dan ook sinds begin dit jaar al ruim gehalveerd.

Voor de belegger is het een interessante week. Naast de ontmoeting in Singapore komen ook de Fed, de ECB en de Bank of Japan met hun rentebesluit. Indien de onrust in de wereld verder toeneemt zal een oplopende rente een veiliger alternatief zijn voor de aandelenmarkten. Dit kan voor een drukkend effect op de koersen geven.

Als ik mijn titel moet beantwoorden dan is naar mijn mening nog geen reden voor paniek en lijkt het erop dat we hogere koersen kunnen verwachten. Waar baseer ik dit op? Als we kijken naar de positieve reactie op deze morgen en de optieprijzen voor komende week, lijken beleggers niet al te angstig. Maar Trump is, zoals we in het verleden gezien hebben, onvoorspelbaar. U bent hiermee dus alvast gewaarschuwd voor de risico’s.

Financiële Agenda

– 10:00 uur: Italië Industrial Production m/m (-0,7%)
– 19:00 uur: Verenigde Staten 10-y Bond Auction

Koersen

Tom Straver

Tom Straver

Manager Professional Clients

Tom Straver is verantwoordelijk voor LYNX Professional Services, waardoor hij in nauw contact staat met Nederlandse vermogensbeheerders en hedgefunds. Naast deze werkzaamheden, schrijft hij ook artikelen en geeft hij regelmatig seminars en masterclasses die deel uitmaken van het educatieprogramma van LYNX.

Meer:
Profiteer ook van de voordelen van LYNX Beleggen

LYNX heeft u veel te bieden en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers - bekijk de informatie in alle rust zelf

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Brochure met uitgebreide informatie over beleggen en daytrading bij LYNX
  • Tarievenoverzicht: aandelen, opties, futures, forex, CFD's, ETF's & sprinters
  • Openingsinstructies
  • Met gratis het e-book: “14 onmisbare tips om uw prestaties op de beurs te verbeteren”
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27