Galapagos niet te stoppen

Galapagos stond op 12 september in de schijnwerpers na positieve testresultaten van de eerste fase 3 studie. Het aandeel Galapagos stond ruim 15% hoger op het Damrak. Het biotechbedrijf heeft samen met haar Amerikaanse partner Gilead Sciences een studie met het middel filgotinib tegen reuma succesvol afgesloten. De testresultaten tonen volgens de wetenschappelijk directeur van Gilead aan dat filgotinib in samenwerking met andere medicijnen reumapatiënten kan helpen.

Galapgos is een Belgisch farmaceutisch researchbedrijf dat gespecialiseerd is in het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe medicijnen. De R&D afdeling ontwikkelt geneesmiddelen voor ziektes zoals reuma en eczeem. Daarnaast heeft Galapagos samenwerkingsverbanden met grote farmaceutische bedrijven voor een deel van deze programma’s. In 2016 werd ruim 90% van de omzet behaald uit de onderzoeken van de R&D afdeling. Het bedrijf heeft naast de notering in België op de BEL20 ook een beursnotering in Amsterdam op de AEX-index.

Koers aandeel Galapagos

Reuma omvat meer dan 150 chronische aandoeningen aan gewrichten, pezen en botten. Bijna 2 miljoen mensen in Nederland hebben een vorm van reuma. Geschat word dat circa 1% van de wereldbevolking last heeft van een vorm van reuma. Er is momenteel nog geen goed medicijn tegen de ziekte. In de laatste studie werden volwassenen met filgotinib behandeld die matig tot ernstig actieve reuma hebben en onvoldoende reageren op bestaande medicijnen of daar niet tegen kunnen. Benieuwd welke fasen een potentieel geneesmiddel doorloopt? Lees dan vooral het artikel: “Beleggen in biotech aandelen, een vak apart.”

De vijf belangrijkste medicijnen van Galapagos

Galapagos heeft vijf belangrijke geneesmiddelen in ontwikkeling. Daarnaast zijn er nog circa 25 discovery programs. In onderstaande afbeelding ziet u in welke fase van de ontwikkeling deze medicijnen zich momenteel bevinden.

Filgotinib: Het vlaggenschip van Galapagos is het reumamedicijn filgotinib dat al sinds 2011 in ontwikkeling is. Het middel is in eerste instantie bedoeld voor patienten met reuma. Maar zal naar verwachting ook geschikt zijn voor de bestrijding van diverse ontstekingsziektes als de ziekte van Crogn en colitus ulcerosa. Na een moeizame beginperiode won de onderneming in 2011 het vertrouwen van beleggers met een eerste succesvolle test van dit reumamedicijn. Hiermee kwam echt fantasie in het biotech aandeel en begon het aandeel aan een indrukwekkende stijging. Deze stijging kreeg in 2015 een enorme impuls nadat het bedrijf toestemming kreeg om het medicijn op 900 patiënten te testen. Indien het medicijn uiteindelijk op de markt komt kan het uitgroeien tot een commercieel succes. Naar schatting is er een markt van circa $5 miljard dollar per jaar voor het middel.

IPF(diopathische Pulmonale Fibrose): Dit medicijn is na Filgotinib het verste in ontwikkeling. Galapagos ontwikkelt een medicijn tegen de dodelijke longziekte IPF. Er is momenteel nog geen geneesmiddel voor deze ziekte.

CF (cystische fibrose): Galapagos is al erg lang bezig met dit medicijn tegen taaislijmziekte.  De Amerikaanse concurrent Vertex heeft echter al geneesmiddelen tegen taaislijmziekte op de markt. Dit lijkt dan ook niet de hoogste prioriteit te zijn bij het bedrijf. Het ontwikkelingsprogramma liep tevens vertraging op door een moeizame samenwerking met de Amerikaanse partner AbbVie.

Atopic dermatitis: Dit redelijk nieuwe middel dat Galapagos in ontwikkeling heeft is een medicijn tegen eczeem. In eerdere testen bleek dat het middel MOR106 beschikt over een effectief werkingsmechanisme.

OA(Artrose of osteoarthritis)Dit experimentele medicijn van Galapagos helpt tegen Artrose, een ziekte waarbij men kraakbeen verliest. Er is dringend behoefte aan een medicijn tegen deze ziekte. Het bedrijf werkt samen met het Franse biotechbedrijf Servier aan dit middel.

Het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen is een tijdrovend proces maar wat bovenal vooral veel geld kost. Gelukkig heeft Galapagos met een bedrag van € 1,06 miljard nog genoeg geld in kas. De verwachte cashburn voor dit jaar is € 187 miljoen, maar de omzet neem naar verwachting de komende jaren met circa 10% per jaar toe. Die omzet komt vooral van zogeheten milestone betalingen die het bedrijf ontvangt van partners waarmee het samen medicijnen ontwikkelt. Zo krijgt Galapagos bijvoorbeeld geld van haar partner Gilead Sciences waarmee het samen werkt aan het filgotinib programma.

De koers van het aandeel Galapagos

Met de stijging van vandaag breekt het aandeel Galapagos boven de koerstoppen van de afgelopen maanden. Het aandeel Galapagos bevindt zich op een zogeheten all-time high en lijkt dan ook niet te stoppen. Technisch lijkt er wel weerstand rond dit niveau te liggen, als we de koerstoppen van de afgelopen jaren met elkaar verbinden. Gemiddeld geven fundamenteel analisten het biotechbedrijf een koersdoel van € 108 mee. Daar zullen de recente onderzoeksresultaten nog niet bij zijn meegenomen. Wellicht dat analisten binnenkort hun koersdoelen opwaarts bijstellen.

Aandeel Galapagos bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in het aandeel Galapagos en aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

Aandeel Galapagos

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27