Gerucht dat China stopt met kopen Amerikaans staatspapier ontkracht

Wall Street sloot gisteren de dag voor het eerst in beleggingsjaar 2018 lager af. Zorgen om uitspraken van China rondom Amerikaans staatspapier en de dreiging van Trump om uit handelsakkoord NAFTA te stappen, zorgde voor druk op de koersen. Richting het slot werden de eerder geleden verliezen grotendeels goedgemaakt. Uiteindelijk sloot de S&P 500 o,1% lager. Het verlies van de Nasdaq was vergelijkbaar en sloot eveneens 0,1% in het rood.

Gedurende de handelsdag gisteren kwam het gerucht naar buiten dat China wellicht het opkopen van Amerikaans staatspapier wil verminderen of zelfs helemaal stopzetten. Omdat China de grootste koper ter wereld is van dit schuldpapier, zorgde dit direct voor een daling van de Amerikaanse dollar. Ook de Amerikaanse obligatiekoersen lagen onder druk, de yield op de Amerikaanse 10-jaars Treasury steeg naar een niveau van 2,6%.

Gisteravond kwam de headline naar buiten dat de Canadese overheid steeds meer rekening begint te houden met het feit dat Trump zich terugtrekt uit het handelsakkoord NAFTA. Deze besluiten leiden uiteindelijk tot minder handel en dus minder economische groei, wat op langere termijn weer slecht nieuws is voor de winst van bedrijven.

Het aandeel General Motors was een van de slachtoffers, het aandeel sloot ruim 2% lager. Ook Canadese aandelen daalden over de gehele linie.

Tot slot nog het aandeel Eastman Kodak. De beweging van de laatste dagen in dit aandeel lijkt het boegbeeld te worden van de gekte rondom bitcoin en blockchain technologie. Nadat het bedrijf, bekend van de fotorolletjes en “het kodak momentje” naar buiten bracht dat het van plan is om de “Kodakcoin” uit te gaan geven, is het aandeel al meerdere malen over de kop gegaan. Nadat dinsdag het aandeel met bijna 200% steeg, kwam hier gisteren nog eens 60% bij. De bitcoin-mania lijkt voorlopig dus nog niet ten einde te zijn.

Nikkei wederom onder druk

De beurzen in Azië laten vanochtend wederom een verdeeld beeld zien, waarbij de Nikkei 225 andermaal de gebeten hond is. Nieuws van Reuters dat het gerucht van gisteren rondom het stoppen met het opkopen van Amerikaans staatspapier door China niet klopt, zorgde voor een stijging van de Amerikaanse dollar. Ondanks dat de dollar dus ook terrein wist te winnen ten opzichte van de Japanse yen, iets wat normaliter goed nieuws is voor de aandelenmarkten daar, bleef de Japanse index achter.

Uiteindelijk is de Nikkei 0,3% lager gesloten. De Shanghai Composite index wist het hoofd nipt boven water te houden met een plus van 0,1%. Ook de winst in Hong Kong hield niet over, de Hang Seng noteerde in de middaghandel 0,1% in het groen.

Europa opent licht hoger

De Europese beurzen gaan vanochtend een vlak tot licht hogere opening tegemoet. De AEX-future wijst op dit moment op een plus van 0,04%. Ondanks meerdere pogingen lukte het gisteren niet om de Amsterdamse index boven het belangrijke weerstandsniveau uit 2007 te loodsen. Vooralsnog heeft dit weerstandsniveau dus gehouden. Of dit niveau ook echt als top gaat fungeren voor de komende weken, moet uiteraard nog blijken.

Op individueel niveau kan het aandeel Altice wellicht reageren op een outlook-verhoging van S&P voor Altice USA. Alhoewel de rating werd gehandhaafd op B+, werd de outlook verhoogd naar positief. De outlook-verhoging is een direct gevolg van de plannen die Altice eerder deze week bekendmaakte om de Amerikaanse tak af te splitsen van de Europese.

Dagelijkse advieswijzigingen

Kwartaalcijferoverzicht

Financiële agenda

10:00: Duitsland GDP (2,3%)

11:00: Eurozone Industrial Production (0,8%)

14:30: Verenigde Staten Initial Jobless Claims (245k)

Koersen

 

Meer:
Profiteer ook van de voordelen van LYNX Beleggen

LYNX heeft u veel te bieden en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers - bekijk de informatie in alle rust zelf

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Brochure met uitgebreide informatie over beleggen en daytrading bij LYNX
  • Tarievenoverzicht: aandelen, opties, futures, forex, CFD's, ETF's & sprinters
  • Openingsinstructies
  • Met gratis het e-book: “14 onmisbare tips om uw prestaties op de beurs te verbeteren”
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27