TA: ‘Geweldige short en long kansen!’

Eind maart berichtte De Telegraaf dat met de komst van de lente, het humeur van de particuliere beleggers in Nederland weer opklaarde. De vooruitzichten zijn – wat beleggers betreft – zonnig dit voorjaar, zo bleek uit het maandelijkse onderzoek van de ING BeleggersBarometer.

Wat vertelt de AEX-index ons vandaag?

AEX-index afgelopen drie maanden + lijngrafiek o.b.v. procentuele acties/reacties > 0,5%

Wanneer de dagelijkse acties en reacties in een lijngrafiek groter worden afgebeeld dan 0,5%, dan lijkt er in technische zin sprake te zijn van een typisch Elliott Wave ‘bearmarkt’-patroon.

De dalingsfase ‘i’ t/m ‘v’ begin februari illustreert de eerste impulsachtige verkoopgolf (1). Herstelbewegingen, volgens het Elliott Wave Principe, nemen in theorie de structuur aan van een A-B-C-golfbeweging. Momenteel is golf C in ontwikkeling om een complete herstelpoging te voltooien.

Kenmerkend voor golf ‘C’ is de ontwikkeling van vijf golven (‘i’ t/m ‘v’). Een milde reactie in golf ‘iv’ is te verwachten, voordat golf ‘v’ geweldige shortkansen biedt. Golf ‘3’ omlaag moet dan namelijk worden ingezet en deze is meestal de krachtigste. Hierdoor wordt de dalingsfase van golf ‘1’ overtroffen qua omvang.

Goud future vanaf 2011 op weekbasis

In tijden van onrust zoeken beleggers zekerheid in de vorm van tastbaar bezit. Het bezit van fysiek goud keert dan ook regelmatig terug op de wensenlijst van de belegger wanneer de onzekerheden weer eens toenemen.

Onzekerheden zijn er momenteel volop. Beleggersgedrag uit zich in herkenbare koerspatronen en de ‘right-angled ascending triangle’ is hier één van. De driehoek, die zich in de goud future sinds begin 2016 manifesteert met stijgende bodems en toppen op gelijke hoogten, maakt ons alert op toenemende rallykansen richting $ 1550 (zolang de future > $ 1300 noteert).

ALIBABA Group ADR (BABA) op weekbasis + MACD-histogram

De dreigende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China maakt beleggers in het Chinese aandeel Alibaba Group kopschuw. De beurskoers van Alibaba Group (tickersymbool BABA), genoteerd in Wall Street, toont een mislukte uitbraak in de weekgrafiek per 2 februari 2018. De technische opleving in de week, eindigend op 13 maart, levert opnieuw een mislukte uitbraak-poging op.

De dalende Moving Average Convergence Divergence (MACD) verzwakt al sinds het derde kwartaal van 2017. Bij een daling onder $ 166 ontstaan shortkansen richting $ 125.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27