Beurzen omhoog door goedkeuring Trumps belastingplan

Afgelopen week werden de markten weer eens bewogen door nieuws rondom de Amerikaanse president Donald Trump. Donderdag werd de stemming op zijn langverwachte belastinghervorming uitgesteld. Een groep Republikeinen was te bang voor het oplopen van het begrotingstekort bij het verlagen van de Amerikaanse belastingen. Echter bleven de Amerikaanse indices vrijdagochtend een afwachtende houding vertonen.

Later op de handelsdag werd de markt opgeschud door onverwacht nieuws. Voormalig nationaal veiligheidsadviseur, Micheal Flynn, heeft schuld bekend met betrekking tot het liegen tegen de FBI over zijn contacten met de Russische overheid. Verder heeft hij aangegeven om mee te helpen in het onderzoek van Robert Mueller tegen Trump. Hij leidt het onderzoek naar de presidentsverkiezing van 2016 tussen Hilary Clinton en Donald Trump.

Door dit nieuws neemt de onzekerheid omtrent de positie van Trump steeds meer toe. De markt reageerde dan ook direct met een enorme spike naar beneden, waarbij op het slechtste moment van de dag de S&P500 zelfs -1,6% lager stond.

Echter wist de correctie maar zeer kort stand te houden. Na ongeveer 20 minuten wist de markt de weg omhoog weer te vinden met dank aan nieuws omtrent het belastingplan van Trump. De senaat heeft aangegeven dat er genoeg stemmen zijn om het belastingplan alsnog goed te keuren.

Uiteindelijk sloten de S&P500 de dag -0,20% lager op een niveau van 2642 punten. De Nasdaq 100 deed het iets slechter met een slotstand van -0,43% lager en de Dow Jones Industrial Average was het sterkst met een sluiting van -0,17% lager.

Angst op de markt kortstonding

De uiteindelijke paniek onder beleggers was maar voor korte duur. De angstbarometer VIX wist de weg omhoog richting de 15 punten te vinden na weken rond het niveau van 10 punten te hebben gehangen. Uiteindelijk ebde de paniek bij beleggers al snel weg. De VIX index sloot vrijdag rond een niveau van 11,25 punten.

Chinese beleggers weten tij te keren

De Aziatische beurzen starten de handelsweek in het groen. Met name de Chinese indice, XINA50, wist na het negatieve sentiment van de afgelopen weken het tij te keren. Zo staat de index momenteel ongeveer 1,7% hoger. De Japanse Nikkei en de Hang Seng staan beide 0,45% in de plus. De hogere noteringen op de Aziatische beurzen zijn voornamelijk te verklaren door het sterke Amerikaanse slot van afgelopen vrijdag.

Europa opent flink hoger

De Europese beurzen gaan maandagochtend een flink hogere opening tegemoet in navolging van het belastingplan van Trump. Zo staat de ESTX50 future voorbeurs 1,16% hoger en de DAX future staat zelfs 1,57% hoger. Onze eigen Amsterdamse index, de AEX, zal rond het niveau van 542 punten gaan openen. Hiermee staan alle Europese indices voorbeurs meer dan 1% hoger en zullen we vandaag dus van een positieve dag kunnen genieten.

Dagelijkse advieswijzigingen

Financiële agenda

09:00 Spanje Unemployment Change (54,3K)

11:00 Europa PPI (0,4% m/m)

16:00: Verenigde Staten Factory Orders (-0,3%)

Koersen

Tom Straver

Tom Straver

Manager Professional Clients

Tom Straver is verantwoordelijk voor LYNX Professional Services, waardoor hij in nauw contact staat met Nederlandse vermogensbeheerders en hedgefunds. Naast deze werkzaamheden, schrijft hij ook artikelen en geeft hij regelmatig seminars en masterclasses die deel uitmaken van het educatieprogramma van LYNX.

Profiteer ook van de voordelen van LYNX Beleggen

LYNX heeft u veel te bieden en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers - bekijk de informatie in alle rust zelf

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Brochure met uitgebreide informatie over beleggen en daytrading bij LYNX
  • Tarievenoverzicht: aandelen, opties, futures, forex, CFD's, ETF's & sprinters
  • Openingsinstructies
  • Met gratis het e-book: “14 onmisbare tips om uw prestaties op de beurs te verbeteren”
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27