Artikel laten voorlezen
Vorige week verscheen er een onderzoek naar de kostenverschillen bij beleggen in Amerikaanse aandelen in de Effect 1, het blad van de beleggersvereniging van Effectenbezitters (VEB).

 

In het onderzoek heeft de VEB gekeken naar de kosten van het aan- en verkopen van aandelen die genoteerd zijn in Amerikaanse dollars. Iets wat LYNX al jaren probeert aan te kaarten bij de uitreiking van beste en goedkoopste broker ‘awards’. De verschillen blijken extreem te zijn.

LYNX heeft vanaf de oprichting altijd zeer lage en transparante tarieven aangeboden. In de afgelopen jaren zijn er diverse brokers bijgekomen die beweren goedkoper te zijn. De VEB heeft nu dus onafhankelijk bekeken wat de werkelijke kosten zijn bij diverse brokers. Men vergeet vaak dat bij de ‘kale’ transactiekosten niet gekeken wordt naar de overige kosten zoals valutakosten. Valutakosten zitten namelijk vaak als addertjes onder het gras.

LYNX: de aller goedkoopste broker!

Bij alle brokers, behalve bij de Saxo Bank, vallen de valutakosten hoger uit dan bij LYNX. Saxo Bank heeft echter weer hogere transactiekosten. In onderstaande tabel van de VEB ziet u heel overzichtelijk wat de kosten zijn bij negen brokers. Zoals u kunt zien is LYNX de goedkoopste broker als het gaat om beleggen in de Verenigde Staten.

De VEB concludeert: “Binck en Alex zijn veel te duur voor een belegger die zijn of haar aandelenportefeuille wil spreiden buiten de eurozone”. De kosten kunnen hallucinant hoog uitvallen en dat kan een (zeer) negatief effect hebben op het lange termijn rendement van een portefeuille, aldus de VEB. Het loont dus zeker om deze kosten mee te laten wegen bij de keuze van de broker.

Alle LYNX tarieven kunt u uiteraard gewoon vinden op onze website. Op deze pagina vindt u alle transactiekosten, rentetarieven en mogelijke overige kosten die van toepassing zijn op uw LYNX effectenrekening. Bekijk onze tarieven.

Beleggen in Amerika
Bron: Jonkers, W, (2019). EFFECT. Magazine voor Beleggers, 1, 6-8.

Enorme kostenverschillen Amerikaanse aandelen

Banken en brokers rekenen dus kosten voor het omzetten naar de gewenste valuta. Uit het onderzoek van de VEB is gebleken dat die kosten enorm verschillen. Een dure broker is zo maar zeven(!) keer duurder dan een goedkopere broker. De invloed van valutakosten kan een grote invloed hebben op de totale transactiekosten. Bij sommige brokers loopt dit op tot 60% en soms zelfs meer dan 90% van de totale kosten.

Beleggers bij de ING Bank hebben het helemaal zwaar te verduren. De bank hanteert aan- en verkoopkoersen bij de afhandeling van transacties, in plaats van de middenkoers zoals de meeste brokers dat doen. Hierdoor worden de totale kosten bij het kopen van Amerikaanse aandelen bij ING exorbitant hoog. De meeste brokers adverteren dus met ‘lage’ transactiekosten, maar noemen vervolgens de verborgen kosten als valutakosten niet, en juist deze kunnen zeer hoog uitvallen. Wanneer we die kosten meenemen, wat niet meer dan logisch is, blijkt LYNX simpelweg de voordeligste broker om in Amerikaanse aandelen te beleggen.

Kosten voor beleggen in Amerika; hoe zit dit nou precies?

De kosten voor beleggen verschillen per beurs. Dat komt omdat elke beurs zijn eigen prijzen hanteert voor bijvoorbeeld koersdata en dergelijke. Bij LYNX kunt u overal ter wereld beleggen, zo ook in Amerikaanse aandelen. Bij het beleggen in het buitenland heeft u echter ook te maken met vreemde valuta. Als beleggers hun euro’s omzetten naar andere valuta, dan kost dat omrekenen geld.

Bij LYNX worden transacties in buitenlandse effecten altijd afgerekend in de valuta waarin het fonds genoteerd staat en worden uw euro’s niet automatisch geconverteerd naar de betreffende valuta. Dit betekent dat u een negatief US dollarsaldo overhoudt wanneer u Amerikaanse aandelen koopt en niet zelf uw euro’s converteert naar US dollars. Overigens kan het natuurlijk ook zo zijn dat u een positief US dollarsaldo op uw rekening heeft. Als u in dat geval aandelen op de Amerikaanse beurs koopt, wordt de aankoop gedebiteerd van uw US dollarrekening. Zolang u een positief US dollarsaldo heeft, betaalt u geen debetrente.

Alles wat u moet weten over valutatransacties bij LYNX vindt u op onze pagina:  Valutatransacties.

Zelf beleggen in Amerikaanse aandelen en opties via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen en opties van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook Amerikaanse beurzen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.