Inspelen op het sterke aandeel Heineken

Bent u op zoek naar nieuwe beleggingsstrategieën of ideeën? Of bent u nieuw op de beurs en zou u wat praktische ervaring op willen doen?

Dan biedt mijn beleggingsportefeuille een goede uitkomst.

Met een portefeuille ter waarde van € 25.000 beweeg ik mij door de financiële markten.

Mijn doel is om op een educatieve manier het gehele proces van mijn trades te beschrijven. U kunt tot in detail meekijken hoe en waarin ik handel. De strategie die ik gebruik verschilt per keer. Ik leg u uit waarom ik deze strategie kies en wat mijn verwachtingen zijn.

Ook dit jaar laat het aandeel Heineken weer een ijzersterk koersverloop zien. Terwijl de AEX de laatste weken moeite heeft om verder te stijgen, blijft het aandeel Heineken nieuwe recordstanden bereiken.

Heineken een relatief duur aandeel

In mijn artikel Gaat het aandeel Heineken weer sprankelen? van vorige week schreef ik al dat het aandeel Heineken relatief duur is. Omdat de winst minder hard stijgt dan de aandelenkoers, is de koers/winstverhouding opgelopen tot 33.

Een dergelijk hoge koers/winstverhouding is gerechtvaardigd bij snelgroeiende bedrijven. Omdat de winst van Heineken gemiddeld gezien slechts enkele procenten per jaar stijgt, is het aandeel relatief duur te noemen.

De opgepompte aandelenkoers heeft onder andere te maken met de overnameslag die de laatste jaren in de sector raast. Dit, samen met het defensieve karakter van het aandeel Heineken maakt de Nederlandse brouwer populair onder beleggers.

Ongedekte callopties schrijven

Terwijl het aandeel Heineken nog altijd sterk presteert, beginnen de Europese indices te haperen. Wat mij betreft een mooi moment om in te spelen op een top in het aandeel. Indien de Europese indices verder verzwakken, krijgt deze beweging hoe dan ook vat op het aandeel Heineken.

Aangezien het aandeel zo sterk presteert, durf ik het niet aan om een shortpositie in te nemen. Om toch te profiteren van een tijdelijke top in het aandeel, schrijf ik ongedekte callopties. Hiervoor pak ik de calloptie met expiratiedatum 21 juli en uitoefenprijs € 90.

aandeel heineken calloptie tabel

Ik neem de positie drie keer in, terwijl ik voor de calloptie een premie van € 0,84 wil ontvangen. Om deze positie aan te gaan, voer ik dus de volgende transactie uit:

Actie Product Prijs
Verkoop 3 HEIA JUL’21 17 € 90 CALL € 0,84

De callopties hebben een multiplier van 100, waardoor de premie die ik per optie ontvang € 84 is. Aangezien ik de optie drie keer schrijf, is mijn totaal ontvangen premie € 252. Voor deze positie is bij LYNX een margin vereist van € 4.780.

Deze ontvangen premie van € 252 is tevens mijn maximale winst indien het aandeel Heineken op 21 juli 2017 onder een koers van € 90 noteert.

Het break-even punt ligt op een koers van € 90,84 (uitoefenprijs 90 + ontvangen premie van 0,84). Noteert het aandeel Heineken tijdens expiratie onder deze koers, dan is mijn positie winstgevend. Boven deze koers is mijn positie verlieslatend. Dit punt ligt bijna 3% boven de huidige koers.

Het maximale verlies van de positie is onbeperkt. Hierdoor is het zaak om de positie niet te groot op te zetten, zodat de verliezen binnen te perken blijven indien de positie tegen ons inloopt. Om dit te voorkomen houdt ik het aandeel nauwlettend in de gaten. Naast het doorrollen van de positie tijdens expiratie, is het ook mogelijk om tussentijds verlies te nemen indien gewenst.

Tot slot de transactiekosten. Voor het verkopen van drie calloptie betaalt u bij LYNX € 5,10 aan transactiekosten.

roy

Bent u het eens met mijn strategie en wilt u graag deze trade volgen?

Dat kan heel eenvoudig. Via onderstaande button wordt de bovengenoemde transactie automatisch voor u klaargezet in ‘LYNX Basic’; ons vereenvoudigde handelsplatform.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft wel positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27