Hervatting sell-off zet Dow Jones opnieuw 1000 punten lager

De beurzen op Wall Street kenden gisteren wederom een zeer grillig verloop. Nadat beleggers afgelopen maandag al werden opgeschrikt door een heuse sell-off op Wall Street, werd gisteren een duidelijk vervolg gegeven aan deze neerwaartse beweging. Met name een verder stijgende rente op Amerikaans staatspapier zette de koersen andermaal onder druk.

Uiteindelijk sloot de Dow Jones ruim 1000 punten lager, oftewel 4,2%. De index bereikt hiermee het laagste niveau sinds eind november 2017.

Daarnaast is De Dow op weg om het grootste wekelijkse verlies sinds oktober 2008 op de borden te zetten. Een zeer dubieus record, aangezien deze periode wordt gezien als de start van de financiële crisis wereldwijd.

De S&P 500 verloor 3,8% en daarmee werd ook het dieptepunt in de index van afgelopen maandag neerwaarts gebroken. Het niveau van 2530 punten dat de future nabeurs bereikte is nog niet gebroken. De Nasdaq moest het uiteindelijk doen met een verlies van 3,9%.

 

De hoofdreden die genoemd wordt voor de recente koersdalingen is de vrees voor oplopende inflatie, waardoor de Fed de rente wellicht sneller dan verwacht moet opschalen. De yield op de Amerikaanse 10-jaars Treasury bereikte gisteren wederom het hoogtepunt van 2,88%. In de future is goed te zien dat dit niveau niet werd gebroken.

Vooralsnog zien we een dubbele bodem in de future, wat inhoudt dat de yield vooralsnog niet boven het niveau van afgelopen maandag weet uit te komen.

Het aandeel Twitter wist gisteren door sterke kwartaalcijfers aan de malaise te ontsnappen. Het zo lang geplaagde aandeel kwam met beter dan verwachte winst- en omzetcijfers naar buiten. Daarentegen kwam wel de maandelijks actieve gebruikers lager uit dan verwacht. Het aandeel Twitter sloot ruim 12% hoger.

Azië bloedrood

Het zwakke slot op Wall Street zorgt ook voor terughoudendheid in Azië. Wellicht mogen we in China zelfs wel spreken van lichtelijke paniek. De Chinese hoofdgraadmeter ligt immers al dagenlang onder druk.

Ook op de dagen dat andere indices herstelde zette de Shanghai Composite index de daling voort.

Uiteindelijk is de Nikkei 225 2,3% lager de dag uit gegaan. De Nikkei future zette vooralsnog een dubbele bodem in de grafiek, waarbij de low van afgelopen maandag werd getest. De Shanghai Composite index deed het zoals gezegd nog een stuk slechter, een daling van 4%. In de middaghandel noteert de Hang Seng vooralsnog ook fors lager, een verlies van 3%.

Europa opent lager

Ook de beurzen in Europa lijken wederom een lagere opening tegemoet te gaan. Nadat gisteren in de AEX al bijna 2% werd kwijtgespeeld, noteert de AEX future op dit moment 0,5% lager. Hiermee komt de future weer angstvallig dichtbij het dieptepunt rondom de 520 punten die afgelopen maandag werd bereikt. Vooralsnog zien beleggers de daling dus niet als ultiem koopkans, zoals het afgelopen jaar vaak de term “buy the dip” langskwam. Dit keer lijkt toch wat meer aan de hand te zijn en bevinden we ons in een serieuze correctie. Hoelang deze nog doorzet is op dit moment natuurlijk heel lastig in te schatten.

Op individueel vlak gaat de aandacht uit naar het aandeel Flow Traders. Door de extreem lage volatiliteit van afgelopen jaar lag het aandeel van het handelshuis fors onder druk, maar sinds de correctie en het positieve nieuws dat de impact van de hogere kapitaaleisen beperkt lijkt te zijn, zit het aandeel flink in de lift.

Het netto trading inkomen kwam in 2017 uit op € 166 miljoen vs € 165,7 miljoen verwacht. Ook EBITDA was nagenoeg in lijn. Het final dividend dat Flow gaat uitkeren komt uit op € 0,35 per aandeel.

Dagelijkse advieswijzigingen

Kwartaalcijferoverzicht

Financiële agenda

10:00: Italië Industrial Production (0,8%)

16:00: Verenigde Staten Wholesale Inventories (0,2%)

Koersen

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Meer:
Profiteer ook van de voordelen van LYNX Beleggen

LYNX heeft u veel te bieden en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers - bekijk de informatie in alle rust zelf

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Brochure met uitgebreide informatie over beleggen en daytrading bij LYNX
  • Tarievenoverzicht: aandelen, opties, futures, forex, CFD's, ETF's & sprinters
  • Openingsinstructies
  • Met gratis het e-book: “14 onmisbare tips om uw prestaties op de beurs te verbeteren”
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27