Inspelen op inefficiënte markten die in paniek zijn om Trump

Wat tot voor kort nog voor onmogelijk werd gehouden is toch gebeurd. Nadat eerder deze zomer de inwoners van Groot-Brittannië onverwacht voor een Brexit kozen, was het nu de beurt aan de Amerikanen.

Zowel de media als de gokbedrijven wisten het zeker. Clinton wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten. Niets bleek echter minder waar.

Gokbedrijven, beurzen en journalisten wederom de mist in

Bij verschillende gokbedrijven kreeg u gisteren vier tot vijf keer uw inzet als u een gokje waagde op Trump. Peilingen wezen uit dat Trump slechts een kans van 25% had om te winnen en alle journalisten wisten het zeker.

Toch lieten wij onszelf wederom misleiden door deze zogenoemde experts. De onvrede onder een groot deel van de bevolking is onderschat. Met name de kiezer die niet vooraan stond te schreeuwen om voor Trump te kiezen, lijkt de doorslag te hebben gegeven. Deze mensen hebben massaal voor Trump gekozen.

Limit down perfect koopmoment

De markten reageerden in eerste instantie paniekerig. De future op de S&P 500 schoot zelfs limit-down op 2.028 punten, iets wat ook bij de Brexit gebeurde. Ook dit lijkt weer heel veel op het Britse referendum van afgelopen zomer. Het bleek hét koopmoment te zijn. Vanaf dat moment begon de future flink te herstellen.

Tijdens de speech van Trump werd de ingezette herstelbeweging extra kracht bij gezet. Hij kwam heel rustig over en prees zelfs zijn concurrente Clinton nog voor haar harde werk. Het lijkt erop dat beleggers door deze speech enigszins gerust werden gesteld.

De AEX-index opende uiteindelijk bijna 3% lager, 13 punten hoger dan het laagste punt dat om 8:00 uur in de future werd verhandeld. De schrikreactie op de beurzen valt dus mee, al is het nog afwachten wat de Amerikaanse beurzen gaan doen om 15:30 uur.

Inefficiënte markten

Als beleggers in paniek zijn, zie je heel vaak bewegingen ontstaan die nauwelijks te verklaren zijn. U als oplettend belegger kunt u op dit soort momenten optimaal profiteren. Zo ook de opening van vanochtend in het aandeel Galapagos. De aandelenkoers van het biotechnologiebedrijf stond de laatste dagen flink onder druk omdat de kans op het presidentschap van Clinton groeide.

Terwijl veel mensen op Wall Street vooraf Trump vreesden als presidentskandidaat, waren beleggers in de biotechnologie en farmaceutische industrie juist bang voor Clinton. Deze angst is in september 2015 ontstaan nadat Clinton een groots plan aankondigde om de “woekerprijzen” in de farmaceutische industrie aan te pakken.

Het feit dat Clinton dus geen president wordt, is in principe goed nieuws voor deze sector. Toch daalde het aandeel Galapagos mee met de markt en opende ruim 3% lager. In mijn tweet zette ik hier dan ook direct mijn vraagtekens bij. Daarnaast besloot ik om het aandeel Galapagos direct op opening te kopen voor een prijs van € 51,41.

Het duurde niet lang voordat men door had dat het eigenlijk geen slecht nieuws is voor Galapagos dat Trump aan de macht komt. Kort na opening liep de koers dan ook flink op. Zelf heb ik mijn 250 aandelen weer gesloten op een koers van € 54,85. Een koerswinst van 6,7%.

Het aandeel Galapagos was overigens niet het enige aandeel waar dit plaatsvond. Ook de staalbedrijven wisten het forse verlies al snel om te buigen in een winst. Trump wil het goedkope staal uit China gaan aanpakken, wat goed nieuws is voor deze bedrijven.

Callspread Galapagos

Als u de laatste weken echt goed heeft opgelet, merkt u nu op dat ik recent een callspread had gekocht op het aandeel Galapagos. Het herstel van vandaag gaat mij hoogstwaarschijnlijk voor deze positie niet meer redden, aangezien de expiratie van 18 november nadert. Met deze trade heb ik in ieder geval het verlies op deze callspread goed gemaakt.

Wat ik duidelijk wil maken is dat u als beleggers altijd zelf logisch moet blijven nadenken en niet blind de kudde volgt. Alleen op die manier kunt u succes hebben op de beurs en grote tegenslagen proberen te voorkomen.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×