Stijging Japanse yen voorbode voor nieuwe daling?

De indices op Wall Street kenden gisteren wederom een ijzersterke handelssessie. Hiermee wordt voortgebouwd op het opvallende koersherstel die afgelopen vrijdag plaatsvond. De S&P 500 is uiteindelijk 1,4% hoger gesloten, waarbij de technologie-aandelen het beste presteerden. De Nasdaq deed het nog beter met een plus van 1,6%.

Met name de aandelen die vorige week hard zijn afgestraft weten nu weer enigszins op te krabbelen. Zo wist het aandeel Apple ruim 4% te stijgen. Ondanks het forse herstel van ruim 150 punten in de S&P 500, gemeten vanaf de dubbele bodem die inmiddels op 2525 is gevormd, is de neerwaartse trend nog altijd niet afgewend.

Blijft de huidige herstelbeweging tot dit niveau, dan is er een nieuwe lagere top in de grafiek gevormd. De eerste top werd eind januari op 2875 gevormd, vervolgens kwam de eerste herstelbeweging tot grofweg 2725. Het meest recente herstel komt tot nu toe tot een stand van 2675.

Dat de daling vooralsnog is gestuit, is ook terug te zien in de VIX-index. De angstbarometer noteert nog altijd ver boven de standen van vorig jaar, maar met de huidige stand van 25 punten is de volatiliteitsindex alweer gehalveerd ten opzichte van het hoogtepunt van 50 punten, dat vorige week maandag werd bereikt.

Desondanks staat een stand van 25 punten nog altijd voor een gemiddelde dagelijkse beweging van ruim 1,5% in de S&P 500.

Het begrotingsplan dat Trump gisteren bekendmaakte, zorgde korte tijd voor een nieuwe stijging in de Amerikaanse yield. Trump wil ook voor het komende jaar miljarden meer gaan uitgeven aan onder meer defensie. Om het deels te financieren wil hij bezuinigen op de sociale zekerheden.

Toch kan hij hier niet alles mee bekostigen, wat dus leidt tot een extra groot begrotingstekort. Logischerwijs is dat weer slecht nieuws voor de kredietwaardigheid van het land, waar een hogere rentevergoeding bij past. Vooralsnog is de dubbele bodem in de ZN-future nog niet neerwaarts gebroken, maar dit is wel een ontzettend belangrijk niveau dat beleggers in de gaten moeten houden.

Japan flink onder druk

De Aziatische beurzen wisten vanochtend maar deels te profiteren van de sterke stijgingen op Wall Street. De Japanse Nikkei was gisteren gesloten en had de positieve beursdag van gisteren dus nog “tegoed”. Ondanks de hogere opening is de Japanse hoofdgraadmeter lager gesloten.

Met name de stijgende yen is slecht nieuws voor de Japanse beurs. De stijgende Japanse yen kan een teken aan de wand zijn voor de handelsdag van vandaag, aangezien deze valuta vaak in onzekere tijden wordt aangegrepen als vluchthaven.

Uiteindelijk is de Nikkei 0,7% in het rood gesloten. De beurs in China wist wel te profiteren met een plus van 1%. De Hang Seng doet het nog beter, de hoofdgraadmeter uit Hong Kong noteert in de middaghandel 1,5% in de plus.

Europa opent overwegend lager

De Europese beurzen gaan vanochtend een lagere opening tegemoet. Zoals gezegd kan de daling van het valutapaar USD/JPY een teken aan de wand zijn, aangezien een dergelijke beweging vaak voor zwakte op de financiële markten zorgt. Terwijl de AEX-future het hoofd nog nipt boven water weet te houden, noteert de DAX-future al 0,4% in het rood.

Op individueel niveau gaat de aandacht uit naar het aandeel Randstad. Randstad heeft in het 4e kwartaal een omzet van € 5,98 miljard behaald vs de € 5,91 miljard die verwacht werd. Ook het dividend werd flink verhoogd, wat logischerwijs goed nieuws is voor aandeelhouders. Het dividend per aandeel komt uit op € 2,76, waarbij een deel als special dividend wordt uitgekeerd.

Dagelijkse advieswijzigingen

Kwartaalcijferoverzicht

Financiële agenda

12:00: Verenigde Staten NFIB Small Business Optimism (105,3)

Koersen

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Meer:
Profiteer ook van de voordelen van LYNX Beleggen

LYNX heeft u veel te bieden en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers - bekijk de informatie in alle rust zelf

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Brochure met uitgebreide informatie over beleggen en daytrading bij LYNX
  • Tarievenoverzicht: aandelen, opties, futures, forex, CFD's, ETF's & sprinters
  • Openingsinstructies
  • Met gratis het e-book: “14 onmisbare tips om uw prestaties op de beurs te verbeteren”
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27