Wat is er in juli 2017 allemaal gebeurd op de beurzen?

Het begint bijna standaard te worden, maar de aandelenmarkten hebben wereldwijd wederom een positieve maand achter de rug. De breed samengestelde S&P 500 index steeg met 1,94%, waarmee de stand van 2.500 nog scherper in het vizier kwam te liggen.

Zoals wel vaker deed de Nasdaq het nog beter. De technologiebeurs wist in de maand juli te stijgen met een mooie 3,39%.

AEX-index neemt de leiding

In Europa waren de verschillen tussen de leidende indices groter. De Amsterdamse AEX-index presteerde uitstekend met een winst van 3,55%. De AEX liet hiermee alle andere belangrijke hoofdgraadmeters achter zich.

Zoals hierboven beschreven, was de stijging in de toonaangevende Euro Stoxx 50 kleiner. De Europa brede index liep 0,20% op.

China haalt eerder opgelopen schade in

In Azië was het vooral de Shanghai Composite index een uitblinker. Terwijl in de eerste maanden van dit jaar de Chinese beurs ondermaats presteerde, wist de index in juli met 2,54% te stijgen.

De Nikkei bleef achter met een verlies van 0,54%. De Japanse beurs ondervond hinder door een verder stijgende Japanse yen.

Kan de VIX ooit nog omhoog?

Het jaar 2017 staat bekend om de extreem lage volatiliteit. Nadat in juni de beweeglijkheid juist weer iets opliep, daalde de VIX-index afgelopen maand weer. De stand van de angstbarometer daalde met bijna een punt tot een stand van 10,26.

De daling in de Europese variant was zelfs nog groter. De volatiliteitsindex op de Euro Stoxx 50 daalde met bijna drie punten tot een stand van 13,40.

Duitse rente breekt opwaarts uit

Na anderhalf jaar wist de Duitse 10-jaars rente overtuigend te breken boven een stand van 0,50%. Na halverwege 2016 zelfs een negatieve rente te hebben gezien, lijkt de bodem in renteland achter ons te liggen. In juli steeg de Duitse rente met zeven basispunten tot een stand van 0,54%.

In de VS waren de bewegingen in renteland niet spannend. De 10 jaars rente bleef onveranderd op 2,30%.

Olie is weer geliefd

Nadat de olieprijs het de laatste maanden lastig had, wist de prijs van het zwarte goud in de maand juli weer op te lopen. Een vat ruwe olie steeg met bijna 9% tot een stand van $ 50,17.

Ook voor beleggers in goud was juli een goede maand. De goudprijs steeg met 2,26% tot een stand van $ 1.269. Het hoogtepunt van dit jaar ligt overigens op een koers van $ 1.280. Om deze top te behalen is dus nog een verdere stijging vereist.

Zilver wist de afgelopen maand ook te stijgen, al was de beweging kleiner dan die van goud. De zilverprijs steeg met 1,20% tot een koers van $ 16,83.

Technische uitbraak in de EUR/USD

Perikelen rondom Trump en uitspraken van Mario Draghi bleken een krachtige cocktail te zijn voor het valutapaar EUR/USD. Met een opwaartse uitbrak boven de $ 1,16 en een stijging van ruim $ 0,02 tot een koers van $ 1,1850, bereikte de Europese eenheidsmunt de hoogste koers in twee jaar tijd ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft wel positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker