Koers aandeel Ajax omhoog door goede prestaties

De koers van het aandeel Ajax is hard opgelopen. Ajax heeft succes in de Champions League en ziet de waarde van haar talenten stijgen. De beurskoers blijft niet achter en is vooral sinds 2017 hard opgelopen. Hierdoor kost een aandeel Ajax nu € 17,00. De sterke stijging in de waarde van de aandelen heeft de interesse van beleggers gewekt. Daarom een artikel over het aandeel Ajax.

  • Historie aandeel Ajax
  • aandeel Ajax in ArenA
  • Aandeel Ajax advies analisten
  • Analyse aandeel Ajax

Historie aandeel Ajax

AFC Ajax NV is sinds 11 mei 1998 genoteerd aan de effectenbeurs Euronext Amsterdam. Ajax is de enige Nederlandse voetbalclub met een beursnotering. In andere landen zijn er ook beursgenoteerde voetbalclubs, waarbij Manchester United en Juventus bekende voorbeelden zijn. Het aandeel Ajax is was bij haar beursgang 25 gulden waard. Sinds haar beursgang in 1998 zakte de koers weg en in 2003 was het aandeel Ajax Amsterdam € 3,55 waard. Het laatste jaar is het aandeel hard opgelopen en is opgelopen richting de € 17 per aandeel. Dit succes komt mede door de sterke prestaties van het team in de Champions League en de hogere waardering van de spelers.

Aandeel Ajax in ArenA

Ajax en de gemeente Amsterdam hebben een nieuw akkoord gesloten over de aandeelhoudersstructuur van de Johan Cruijf Arena. De gemeente heeft nu een belang van 48%, maar wilt dit verlagen aar 25%. Ajax neemt deze aandelen waarschijnlijk over. Hierdoor stijgt het aandeel Ajax in de Arena van 13% naar 38%. De gemeente is van plan de overige 25% in de voetbaltempel nog zo’n tien jaar in bezit te houden op verzoek van de andere aandeelhouders. Dankzij deze investering zal Ajax in de toekomst een groter deel van de opbrengsten uit het stadion naar zich toe kunnen trekken. Het zal echter ook een groter deel van de nieuwe investeringen in het stadion moeten bekostigen. De afgelopen jaren maakte de Amsterdam Arena winst, maar vergeleken bij het geïnvesteerd vermogen was het rendement laag. De afgelopen drie jaar schommelde de nettowinst tussen de € 1,44 miljoen en € 585.000. Aangezien het eigen vermogen € 88,8 miljoen bedroeg is het rendement hierop laag te noemen.

Aandeel Ajax advies analisten

Er zijn geen banken die het aandeel Ajax volgen en waarderen. Hierdoor is er ook geen officieel aandeel Ajax advies van analisten. Er zijn echter wel andere beleggers die adviezen geven over het aandeel Ajax. Zo adviseerde Jim Tehupuring het aandeel in 2017 links te laten liggen en kwam recenter Beleggers Belangen met een koopadvies.

Analyse aandeel Ajax

Ajax laat zich lastig analyseren omdat winnen belangrijker is dan winst. Hieronder echter een analyse van de organisatie. De inkomsten van Ajax zijn zeer afhankelijk van de resultaten in Europa. Goede resultaten in Europa zorgen voor meer wedstrijden, meer recettes, meer TV inkomsten en extra premies voor het behalen van bepaalde resultaten. Wanneer Ajax geen Champions League speelt en snel uitgeschakeld wordt in de Europa league, zoals in het seizoen 2017/2018 is Ajax afhankelijk van transfersommen om de begroting sluitend te krijgen. In het seizoen 2017/2018 werd namelijk een negatief bedrijfsresultaat van € 13,2 miljoen neergezet. Dit werd echter gecompenseerd door een positief resultaat uit transfers van € 14,4 miljoen.

Aandeel Ajax niet enkel afhankelijk van transfersommen

Dat Ajax echter niet echt meer afhankelijk is van de transfermarkt blijkt uit de inkomsten als er wel succes is in Europa. Zowel in in het jaar 2016/2017 (+€8,4 miljoen) als in de helft van de jaargang 2018/2019 (+€ 27,5 miljoen) is het bedrijfsresultaat positief. Dit betekent dat Ajax niet meer verplicht is om haar spelers te verkopen. Dit verbeterd ook de onderhandelingspositie en zorgt ervoor dat extra inkomsten uit transfers in de toekomst waarschijnlijk voor een groter deel weer terug in de selectie kunnen worden gestopt.

Balans Ajax

Zeer solide balans met mooie kasreserve € 60,2 miljoen en schuldenvrij. Daarnaast heeft Ajax dus een belang van 13% in de Johan Cruijf ArenA, 51% in Ajax Cape Town en bezit het andere faciliteiten. Het meeste geld van Ajax staat echter op het veld. De laatste jaren is fors geïnvesteerd in de selectie en zijn ook nieuwe talenten doorgebroken. De waarde is mede door de gestegen waarde van talenten lastig vast te leggen. De aankomende transfer van Frenkie de Jong naar Barcelona, dat naar verluid € 90 miljoen gaat betalen voor de middenvelder laat zien dat er aanzienlijke waarde in de selectie zit. Frenkie de Jong kwam eerder nog voor € 1 euro over van Willem II, een uitstekende investering dus van Ajax. Spelers die in de toekomst mogelijk nog meer veel geld op gaan leveren voor de clubkas zijn Mathijs de Ligt, David Neres, Hakim Ziyech en Nicolás Tagliafico. Volgens schattingen is de selectie van Ajax momenteel € 420 miljoen waard. Wanneer men deze waarde als uitgangspunt neemt is de marktwaarde van Ajax met € 310 miljoen zeker niet hoog.

Risico aandeel Ajax:

Er zijn veel specifieke risico’s bij Ajax. Zo is een groot deel van de waarde afhankelijk van de spelers. Wanneer de spelers in vorm zijn loopt de waarde op, maar die kan ook weer snel verdwijnen. Daarnaast is het missen van de Champions League een groot risico. Dit toernooi levert niet alleen veel geld op in de vorm van premies, maar goede prestaties drijven ook de waarde van de spelers op. Het grootste risico voor beleggers is echter dat bij Ajax aandeelhouders niet op de eerste plek staan. Winnen is belangrijker dan winst, dit kan ervoor zorgen dat Ajax verliezen accepteert om prijzen te pakken en waarschijnlijk eerder in betere faciliteiten zal investeren dan dividend zal uitkeren aan haar aandeelhouders. In het verleden heeft dit ervoor gezorgd dat het aandeel niet goed heeft gepresteerd, wellicht dat de huidige successen echter een nieuwe kans bieden, waardoor beleggers in de toekomst wel in het succes kunnen delen.

Beleggen in aandeel Ajax bij LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Ajax. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

voetbal LYNX voetbaltoernooi

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en het laatste beursnieuws, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27