Lagere winst & hoger dividend aandeel Randstad

De koers van het aandeel Randstad is gevoelig voor de economische verwachtingen. De vraag naar uitzendkrachten neemt namelijk als eerste af. Mocht de economische groei afnemen, dan staat het aandeel Randstad direct onder druk. De verwachtingen van beleggers dalen en de koers wankelt. Dit biedt kansen voor beleggers die hier slim op in kunnen spelen. Randstad is één van de grootste uitzenders ter wereld en het aandeel is onderdeel van de AEX.

In dit artikel meer over het aandeel Randstad en de verwachtingen:

Aandeel Randstad

Nieuws aandeel Randstad

De jaarcijfers van Randstad lieten een omzetdaling van 2,8% zien in het vierde kwartaal. De belangrijke EBITA marge zakte echter slechts met 0,1% van 4,7 naar 4,6%. Opvallend was het feit dat de bruto marge wel steeg van 19,8% naar 20,0%, maar dat door operationele kosten de EBITA marge uiteindelijk 0,1% wegzakte. Opvallend voor de Nederlandse belegger is wellicht dat juist de Nederlandse en met name Duitse uitzendmarkten achterbleven.

In Nederland zakte de vraag met 4%, terwijl in Duitsland de vraag met 14% wegzakte. In het vierde kwartaal waren de cijfers nog slechter met een daling van 10% in Nederland en 15% in Duitsland. De niet verder gespecificeerde markten deden het verreweg het beste met een groei van 9%. Deze groei komt onder meer uit China 24%, India 13% en Latijns Amerika 23%. De belangrijke Amerikaanse markt noteerde een organische groei van 0%. Hier staat Informatie over de financiële gevolgen van de cijfers.

Koers aandeel Randstad

Uitzenders zijn cyclisch en dat is terug te zien in de koers van het aandeel Randstad. De koers van Randstad fluctueert en zakt hard weg als de vrees voor een recessie toeneemt. Zo zagen we de koers rond de brexit verkiezingen instorten en daarna weer opveren. Ook in de financiële crisis stortte de aandelenprijs naar beneden. Dit was echter ook voor een deel te verklaren door de zwakkere balans. Wat dat betreft is de situatie nu een stuk beter met een lagere schuld, hogere omzet en winst. Recent zakte de koers van Randstad ook weer weg. Tot de jaarwisseling was het aandeel juist weer hard opgelopen. Het aandeel lijkt op dit moment goedkoop, wanneer we naar de vrije kasstroom kijken. Wanneer de groeivertraging in Europa doorzet kan dit echter snel veranderen. In een crisis kan de gehele winst namelijk snel (tijdelijk) verdampen.

Winst per aandeel Randstad & fundamentele analyse

De winst per aandeel Randstad laat de afgelopen jaren een sterk stijgende trend zien. In 2012 was de winst nog € 1,50 per aandeel, maar inmiddels is de winst per aandeel Randstad opgelopen naar € 4,54 per aandeel in 2018. Sinds 2016 is de winst per aandeel boven de top van 2008 uitgekomen. In het jaar voor de crisis kwam de winst namelijk uit op € 3,30 om in 2009 te zakken tot € 0,66. Zelfs in de crisis wist Randstad dus winstgevend te blijven.

De resultaten van 2019 laten echter een trendbreuk zien. De winst zakte in 2019 met 8,1% terug naar € 4,17. De organische groei viel weg en in het vierde kwartaal was zelfs sprake van een krimp van 3%. Positief nieuws was er echter ook. De vrije kasstroom presteerde uitstekend en schoot 46% omhoog tot € 915 miljoen. Hiermee is de vrije kasstroom in 2019 hoger dan de nettowinst die uitkwam op € 766 miljoen. De vrije kasstroom viel zo hoog uit door een iets lager werkkapitaal en lagere belastingen. Deze vrije kasstroom werd naast het dividend in 2019 gebruikt voor het verlagen van de nettoschuld met 16% tot € 1,38 miljard.

Randstad in de financiële crisis

De reden dat de Randstad aandelen zo ver wegzakten in de financiële crisis, heeft veel te maken met de grote schuld (€ 2,47 miljard) die Randstad in 2008 op de balans had staan. Deze schuld kwam door de overname van Vedior tot stand en versterkte natuurlijk het effect dat de algemene angst op de beurzen had op Randstad. Recent is de schuld van Randstad wederom opgelopen tot € 1,4 miljard door verscheidene overnames waaronder Monster. Deze schuld blijft een mogelijk gevaar wanneer er weer een recessie opduikt.

De grootste concurrenten internationaal van Randstad zijn het Zwitserse Adecco en het Amerikaanse ManpowerGroup. Daarnaast zijn er ook veel kleinere concurrenten die zich richten op een bepaald niche. Hier vindt u meer over de concurrentie. De waardering van aandelen Randstad is momenteel echter niet duur met een koerswinstverhouding van 12,75, een sterke vrije kasstroom en een ruim dividendrendement.

Dividend aandeel Randstad

Randstad betaalde in 2009 en 2010 geen dividend, maar sindsdien wordt er wel weer dividend uitgekeerd. In 2011 keerde Randstad € 1,18 dividend uit per aandeel en dit steeg geleidelijk tot een dividend van € 2,27 in 2019 per aandeel Randstad. Enkel in 2014 werd het dividend eenmalig verlaagd en kregen de Randstad aandeelhouders € 0,95. In 2018 en 2019 kregen aandeelhouders van Randstad een speciaal dividend bovenop het reguliere dividend. In 2018 was dit € 0,69 per aandeel en in 2019 zelfs € 1,11 als bonus. Deze extra vergoedingen zijn significant en maken 3,4% van de huidige marktwaarde uit. Zonder speciaal dividend kwam het dividendrendement uit op 4,3%. Met het speciale dividend steeg dit zelfs tot 6,4%.

In 2020 kunnen aandeelhouders van Randstad in totaal € 4,32 aan dividend tegemoet zien. € 2,23 daarvan is een speciaal dividend. Het normale dividend wordt hiermee dus verlaagd van € 2,27 naar € 2,09. Het speciale dividend is met € 2,23 echter wel twee keer zo hoog als het speciale dividend van € 1,11 in 2019. In totaal komt het dividendrendement voor hiermee uit op 8,2%. De Randstad ex-dividend datum is 26 maart 2020 en het dividend zal 2 april 2020 worden uitgekeerd aan de Randstad aandeelhouders.

Aandeel Randstad

Inspelen op beweging in koers Randstad aandelen

Omdat de koers van Randstad vaak sterk beweegt op veranderingen in het beursklimaat kunt u hier als belegger op inspelen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van opties. hiermee kunt u inspelen op een sterke beweging in de aandelenprijs. Een voorbeeld hiervan is een strangle waarbij zowel een put als een call optie wordt gekocht. Hier vindt u meer informatie over optieconstructies.

Aandeel Randstad vergeleken met de concurrentie

Randstad is natuurlijk niet het enige uitzendbedrijf met een beursnotering. In Nederland zijn er ook andere spelers zoals DPA group en Brunel. DPA Group is een kleine speler met een marktwaarde van € 65 miljoen. Recent is de winst behoorlijk verbeterd, maar de vraag is of DPA dit in de toekomst kan vasthouden. Het dividend is met 6,5% wel aantrekkelijk. Brunel is een uitzender die zich historisch gezien meer richtte op de energie sector. Deze tak heeft het lastig gehad en hier heeft Brunel veel last van gehad. De focus op deze meer cyclische sectoren brengt risico met zich mee. De balans is wel sterk, maar het dividendrendement is met 2,97% niet erg hoog. Daarnaast is het mogelijk dat ook in de toekomst de groei achterblijft.

Randstad vs internationale concurrenten

Internationaal heeft Randstad nog meer concurrentie door giganten als Manpower en Adecco. Deze organisaties hebben een vergelijkbare grootte. Het Zwitserse Adecco keert een dividend uit van 4,28% en koopt daarnaast ook aandelen in. De omzet groeit bij Randstad wat sneller, maar dit kan ook komen door het feit dat Randstad wat meer problemen had tijdens de financiële crisis. Het Amerikaanse Manpower laat zelfs bijna geen omzetgroei zien, maar dit deels door de sterke dollar. De winstgroei daarentegen houdt wel redelijk gelijke tred met die van Adecco en Randstad. De marges liggen bij Manpower wat lager, wat mogelijk een reden tot zorg is. De beloning van aandeelhouders gebeurt bij Manpower nog meer door middel van aandelen inkoop. Het dividend is 2,35%, maar laat wel een zeer gestage groei zien.

sectorfavoriet

De sectorfavoriet van de auteur is echter het Ierse CPL Resources. CPL Resources wat ook beschreven werd in de beste 20 aandelen voor 2020 heeft de Ierse markt als thuismarkt. Het bedrijf heeft een marktwaarde van € 232 miljoen en een netto kaspositie van € 44,7 miljoen. De koerswinstverhouding is met 9,9 aantrekkelijk. Het dividend bedraagt slechts 2,49%, maar vooral de omzet en winstgroei is uitstekend. Randstad weet nu slechts lage enkel cijferige groei te laten zien en de winst lijkt bijna te stabiliseren. CPL Resources daarentegen groeide de winst in 2018 met 29,5% en in 2019 met 36,4%. Deze snelle groei maakt het aandeel met deze waardering zeer aantrekkelijk. CPL Resources richt zich bovendien op minder cyclische sectoren zoals IT en gezondheidszorg. Economische neergang zal CPL Resources daarom waarschijnlijk minder hard raken.

Koersdoel aandeel Randstad & advies door analisten

22 analisten geven advies over het aandeel Randstad. De meningen van analisten over Randstad zijn verdeeld. 9 analisten geven Randstad een koopadvies. 8 analisten geven het advies Randstad aandelen aan te houden en 5 analisten adviseren Randstad te verkopen. Het potentieel dat analisten zien, is zelfs negatief met een koersdoel voor het aandeel Randstad dat 1,7% onder de huidige aandelenprijs ligt. Analisten zien de koers van Randstad het komende jaar dus wat wegzakken. Beleggers in Randstad moeten het volgens de analisten dus hebben van het dividend. Mogelijk dat sommige analisten de nieuwe jaarcijfers nog moeten verwerken en daarna het koersdoel aanpassen.

Conclusie

Aandelen Randstad zijn een interessante belegging voor beleggers die geen diepe recessie zien verschijnen aan de horizon. De cijfers laten nu wel wat krimp zien en deze lijkt zelfs iets te versnellen. Op de lange termijn lijkt Randstad echter een interessante keuze, waarmee je kan profiteren van het werk van anderen. De waardering is redelijk aantrekkelijk, maar de winst kan snel verdampen. Het lijkt echter waarschijnlijk dat de winst na een crisis weer terugkomt, gezien de sterke marktpositie van Randstad in een relatief gefragmenteerde markt.

Beleggen in aandelen Randstad bij LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in de aandelen Randstad, Adecco en ManpowerGroup. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Aandeel Randstad

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en het laatste beursnieuws, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Optieboek

Schrijf u in voor onze wekelijks nieuwsbrief en ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang het eBook

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×