Koers AB InBev herstelt na vreselijke afstraffing

Het aandeel AB InBev is in 2018 hard afgestraft, maar de AB InBev koers zit in 2019 weer in de lift. Bierproducenten staan meestal garant voor stabiel stijgende winsten. Zorgen over schulden en opkomende markten duwden echter de koers van AB InBev naar beneden. Extra concurrentie van Heineken in de belangrijke Braziliaanse markt speelt AB InBev ook parten.

AB InBev is de grootste producent van bier ter wereld en de marktwaarde zakte van $ 216 miljard in het einde van 2017 naar $ 163 miljard nu. Het aandeel wordt momenteel aantrekkelijk gewaardeerd en in dit artikel bespreek ik of dat terecht is en hoe beleggers hierop in kunnen spelen.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Fusies & overnames AB InBev
  • Lager dividend AB InBev
  • De financiële cijfers van AB InBev
    • AB InBev in Latijns Amerika
  • AB InBev advies analisten
  • Technische analyse van het aandeel AB InBev
    • Koers AB InBev
  • Aandeel AB InBev in het LYNX Ideeëncentrum

Fusies & overnames AB InBev

AB InBev is gegroeid tot de grootste producent van bier door fusies en overnames. Aandeelhouders zijn rijk beloond voor deze groei, want de AB InBev koers is in die jaren hard opgelopen en investeerders hebben veel dividend ontvangen. De eerste belangrijke transactie was de fusie van het Belgische Interbrew en het Braziliaanse AmBev in 2004. De fusie en nieuwe productietechnieken die daarna werden doorgevoerd, zorgden ervoor dat de winstmarge fors is gestegen en de concurrentiepositie werd hierdoor verstevigd. In 2008 maakte InBev bekend $ 46 miljard te bieden op het Amerikaanse Anheuser-Busch. Dit bod werd uiteindelijk verhoogd tot $ 52 miljard en aangenomen. Door deze overname werd InBev de grootste brouwer ter wereld. De naam werd toen veranderd in Anheuser-Busch InBev oftewel AB InBev. In 2012 kocht AB InBev de resterende 50% die het nog niet bezat in Grupo Modelo, de grootste brouwerij van Mexico. Met deze overname van $ 14,2 miljard werd het de eigenaar van Corona.

De laatste overname was SAB Miller, de nummer twee in de productie van bier. Deze overname zou een onverslaanbare gigant creëren met dominante posities en kansen voor groei in opkomende economieën. Uiteindelijk betaalde AB InBev € 95 miljard en kreeg het een globaal marktaandeel van 30% en $ 54 miljard aan omzet. Om goedkeuring te krijgen moest het concern verschillende onderdelen verkopen. Zo verkocht het in 2016 een belang van 49% in CR Snow aan China Resources Beer. Verder werden de SAB Miller activiteiten in West-, Centraal- en Oost-Europa verkocht aan onder andere het Japanse Asahi.

Deze laatste fusie zorgde ervoor dat AB InBev meer dan twee keer zoveel bier verkoopt en vier keer zoveel winst maakt als de nummer twee Heineken. Toch is deze overname geen enorm succes tot nu toe. De overnameprijs was hoog en verzwakte de balans. De AB InBev koers zakte weg en om de balans te versterken heeft het bedrijf besloten het dividend te verlagen.

Koers AB InBev aandeel

Lager dividend AB InBev

De hoge schuldenberg kon onder andere door problemen in opkomende markten niet zo snel worden afgelost als eerder gedacht. Sinds 2016 is de schuld van $122,7 miljard gedaald naar $ 109,9 miljard. Dit werd echter ook mede mogelijk gemaakt door desinvesteringen. Om de schuld te blijven afbouwen in het gewenste tempo is het dividend verlaagd. AB InBev verlaagt het dividend van $ 4,06 naar $ 1,80 per aandeel.

De financiële cijfers van AB InBev

De koers van aandelen AB InBev zijn hard gestraft en nu weer bezig aan een herstel. Het aandeel is na een dieptepunt van € 57,35 opgeveerd naar €71,95 per aandeel. De bierproducent slaagt erin om hoge winstmarges te realiseren, die volgend jaar waarschijnlijk op 17% uitkomt. De verwachte winst voor 2019 is € 4,66. De schuldenberg is met € 109,9 miljard nog wel erg hoog, maar door het lagere dividend zullen de schulden naar alle waarschijnlijkheid verder afnemen.

AB InBev in Latijns Amerika

Latijns Amerika blijft voor AB InBev met 40% van de omzet en 43% van de winst echter nog steeds erg belangrijk, onrust in bijvoorbeeld Brazilië zou de koers van AB InBev hard kunnen treffen. De hoge marges van AB InBev kunnen op termijn ook een gevaar zijn. Te lage uitgaven aan advertenties kunnen de merken beschadigen en hoge marges trekken concurrenten aan. Heineken is bijvoorbeeld een offensief in Brazilië gestart, wat de hoge marges van AB InBev in dat land onder druk zou kunnen zetten.

Koers aandeel AB InBev

AB InBev advies analisten

Er zijn maar liefst 35 analisten die advies geven over het aandeel AB InBev. 24 analisten geven een koopadvies, acht adviseren het aandeel AB InBev aan te houden en twee analisten hebben een verkoopadvies. Het koersdoel van de analisten is € 82,25 per aandeel, wat dus wijst op een potentieel rendement van 15,5%. Het is opvallend dat veel analisten het koersdoel de afgelopen periode naar beneden hebben aangepast, terwijl de koers van AB InBev juist weer bezig is aan een sterk herstel.

Het aandeel AB InBev  daalde van € 107 per aandeel naar € 56. Het aandeel is sindsdien echter alweer herstelt naar € 71,55. Wat ook opvalt is dat het aantal analisten dat het advies geeft AB InBev te verkopen de hele tijd constant is op drie. Het advies AB InBev te verkopen is dus niet veranderd, terwijl de koers zeer sterk schommelt. Nu de koers weer wat aan het oplopen is neemt de onzekerheid bij sommige analisten wel weer toe, want het aantal analisten met een houdadvies is opgelopen naar acht.

Technische analyse van het aandeel AB InBev

Het aandeel AB InBev is ontzettend hard afgestraft, maar is recent hersteld. We zien dat het aandeel weer is opgelopen, maar denken dat er nog meer ruimte is voor verder herstel. Het aandeel is met € 71 nog verwijderd van haar toppen rond € 122 per aandeel. We zien het aandeel technisch nog stijgen naar een koers voor AB InBev van ongeveer € 80. Dit is dan ook het idee achter de optieconstructie die in het LYNX Ideeëncentrum werd gedeeld.

Koers AB InBev korte termijn:

Koers AB InBev lange termijn weekgrafiek:

Aandeel AB InBev in het LYNX Ideeëncentrum

Opties op het aandeel AB InBev zijn gedeeld als beleggingsidee ter inspiratie in het vernieuwde LYNX ideeëncentrum.

Meermaals per week deelt het LYNX Beleggingsteam interessante beleggingsideeën die één voor één uitgebreid worden toegelicht. De ideeën worden onderverdeeld in één van de drie beleggingsrichtingen; value investing, long & short en opiestrategieën.

U kunt zich inschrijven voor meldingen zodat u na elk nieuw idee een melding ontvangt. Deelt u de filosofie van een beleggingsidee? Volg dan met één muisklik de order in uw eigen portefeuille of pas deze eenvoudig aan naar wens. Klik op onderstaande button en neem een kijkje in het LYNX ideeëncentrum.

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en het laatste beursnieuws, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27