TA: ‘Let op Italië!’

Alle aandacht gaat vandaag uit naar de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen. In de media wordt veel aandacht geschonken aan de polarisatie in de politiek die ondertussen ook leidt tot hevige verdeeldheid binnen gezinnen en families. Maar dichter bij huis vraagt Italië ook de nodige aandacht.

Italiaanse 10-jaars rente vanaf 2009

Het vertrouwen in de nationale politiek uit zich o.a. via de koersontwikkelingen in de lokale kapitaalmarkten. Het is genoegzaam bekend dat de nieuwe Italiaanse regering zich weinig op heeft met de Europese Unie en haar begrotingsregels. De botsende tegenstellingen laten sporen achter in de vorm van een stijgende 10-jaars Italiaanse rente. Immers, de geplande staatsuitgaven worden geacht onhoudbaar te stijgen als de Italiaanse politiek haar zin doordrukt. Ronduit verontrustend is de opwaartse uitbraak van de 10-jaars rente uit het stijgende trendkanaal. Na een terugtest (die nu voltooid lijkt) schrijft de technische analyse theorie een opwaartse versnellingsfase voor!

DJ Stoxx 600 Banks op maandbasis + relatieve sterkte t.o.v. DJ Stoxx 600 index

Natuurlijk proberen de verantwoordelijke politiek, de monetaire overheden en andere invloedrijke autoriteiten de rust te bewaren door o.a. te bezweren dat het financiële systeem nu beter bestand is tegen schokken dan 10 jaar geleden tijdens de bankencrisis (zie koersgrafiek). De technische analyse wijst er echter op dat niet doorslaggevend is wat er op papier is vastgelegd, maar wat men in praktijk echt gelooft. De beurskoers prijst alle informatie en alle hoop en vrees ten aanzien van de toekomst in. De Europese banksector heeft dit jaar opnieuw een dalende trend ingezet. In relatieve zin is de Europese banksector sinds de top in 2007 voortdurend aan het verzwakken. Conclusie: de markt gelooft niet meer in de Europese banksector, zoveel maakt de grafiek wel duidelijk.

AEX-index op uurbasis

De AEX-index zit gevangen tussen een stijgende (groene) steunlijn en dalende (rode) weerstandslijn. Een neerwaartse uitbraak wijst vanzelfsprekend op terugkerende koersrisico’s. Een opwaartse uitbraak daarentegen zou menig individu doen fantaseren over de aanzet tot een eindejaarsrally. De technische analyse voorspelt niet, maar kanaliseert de vraag- en aanbodkrachten via steun- en weerstandslijnen. De lagere top bij AEX 533,43 in de derde week van oktober is ontstaan bij de lagere bodem  op 7 september dit jaar bij AEX 533,91. Hier ligt de grootste weerstandsgrens voor de rest van dit jaar.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27