Maakt Star Wars aandeel Walt Disney een interessante koop?

In slechts 12 dagen tijd heeft de nieuwe Star Wars film 1 miljard dollar opgebracht. Nog nooit eerder wist een film zo snel een omzet van 1 miljard te bereiken. Disney kan blij zijn want in 2012 werd er 4 miljard dollar neergelegd voor Lucas Films, de voormalige eigenaar van alles omtrent Star Wars. Door deze mega-omzet hoor ik veel beleggers zeggen dat dit een goed moment is om het aandeel Walt Disney te kopen. Maar is dit het geval?

Het aandeel Walt Disney heeft erg goed gedaan de laatste jaren. Toch lijkt the force nog geen vat op het aandeel te hebben gekregen sinds de première van Star Wars. De koers van Disney wist tot 120 dollar te komen eind november, maar is daarna 12,5% teruggevallen.

Kassa Star Wars

Star Wars zal aardig wat geld voor Disney in het laatje brengen. De productiekosten van de nieuwe film worden geschat op ongeveer 200 miljoen dollar. Volgens Morgan Stanley ontvangt Disney 55-60% van de Amerikaanse bioscoopkaartenverkoop. Voor de internationale verkoop ligt dit percentage iets lager, namelijk op 40-45%. Disney maakte zaterdag de kaartverkopen bekend en is daarmee al uit de kosten.

 26-12-2015  Verenigde staten  Internationaal
 Kaartverkoop  440,4 miljoen dollar  449,9 miljoen dollar

 

In januari komt Star Wars ook in de Chinese bioscopen draaien. Dit is de tweede grootste bioscoopmarkt van de wereld en dat biedt nog veel upside voor de bioscoopomzet. Star Wars zou dus een gooi kunnen doen naar het omzetrecord van Avatar. Avatar wist in totaal een bioscoopomzet van 2,79 miljard dollar te generen.

Een groot deel van de Star Wars omzet gaat uit nevenactiviteiten komen. Zo wordt verwacht dat de verkoop van Star Wars merchandise op 5 miljard dollar gaat uitkomen voor de aankomende 12 maanden, waarvan weer een deel naar Disney gaat. Daarnaast worden in samenwerking met Electronic Arts nieuwe Star Wars videogames uitgebracht en zorgen nieuwe Star Wars attracties voor meer bezoekers naar de Disney parken. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat Star Wars miljarden in het laatje gaat brengen voor Disney. Waarom profiteert het aandeel hier dan niet van?

Cijfers van Walt Disney

Een blik op de jaarrekening van Disney leert ons dat het grootste deel van de omzet en winst van Disney afkomstig is van Media Networks. Deze tak haalt 44% van de omzet en 53% van het bedrijfsresultaat binnen. De netwerktak bevat alle televisierechten die eigendom zijn van Disney. Dat gaat niet alleen om The Disney Channel, maar ook om ABC en het sportkanaal ESPN. Zie hieronder meer informatie over de omzetverdeling van Disney.

 Miljoen USD  Media Netwerk   Park en Resort   Disney Studio   Producten   Interactive 
 Omzet   Resultaat   Omzet   Resultaat  Omzet   Resultaat  Omzet   Resultaat   Omzet   Resultaat 
 2012  19.436  6.619  12.920  1.902  5.825  722  3.252  937  845  -216
 2013  20.356  6.818  14.087  2.220  5.979  661  3.555  1.112  1.064  -87
 2014  21.152  7.321  15.099  2.663  7.278  1.549  3.985  1.356  1.299  116
 2015  23.264  7.793  16.162  3.031  7.366  1.973  4.499  1.752  1.174  132

 

Star Wars gaat een flinke boost geven aan de omzet uit Disney Studio en aan de verkoop van Disney producten, samen op dit moment ongeveer goed voor 25% van de winst en de omzet. De impact op Media Networks zal vrijwel nihil zijn, laat dit nou de tak zijn waar analisten zich zorgen over maken.

Opkomst streamingdiensten

Met de opkomst van online streamingdiensten als Netflix, Amazon Prime en Hulu staat het verdienmodel van kabelmaatschappijen onder druk. Men kan bij deze bedrijven voor minder dan 10 dollar per maand al een abonnement afsluiten, terwijl de gemiddelde Amerikaan in 2014 99 dollar per maand kwijt was aan zijn/haar kabelrekening. Dat deze streamingdiensten het niet slecht doen is overduidelijk te zien in deze grafiek van Netflix.

Dit effect merkt Disney ook en dan vooral bij de cash cow van het bedrijf, namelijk ESPN. Volgens de analisten van SNL Kagan levert iedere ESPN abonnee $ 6,61 per maand op. De andere kabelkanalen van Disney leveren bij elkaar $ 1,39 per maand op. Dat zou betekenen dat ESPN verantwoordelijk is voor meer dan 80% van de inkomsten van de netwerktak van Disney.

Het aantal abonnees van ESPN was jarenlang stabiel, maar neemt de laatste jaren af zoals te zien in de bovenstaande grafiek (2015 is een schatting). De daling heeft meerdere redenen. De eerder genoemde online streamingdiensten, maar ook de toegenomen flexibiliteit in de kanaalkeuze onder kabelabonnees. Waar ESPN voorheen vaak standaard in het pakket zat, kan men nu ook zelf een zenderpakket samenstellen.

Ondanks de terugval in het aantal abonnees groeit de omzet en winst nog van de netwerktak van Disney. De omzet is het afgelopen jaar met 10% toegenomen en het resultaat met 6,5%. Desondanks maken beleggers zich zorgen over deze cash cow van Disney en dat drukt de koers.

Persoonlijk ben ik iets minder negatief over de toekomst van ESPN. Geen van de bestaande streamdiensten biedt op dit moment livesport aan, waar juist de focus van ESPN op ligt. Toch is het belangrijk dat Disney rekening houdt dat minder mensen een kabelabonnement zullen gaan afsluiten. Ik verwacht daarom dat Disney in de toekomst ESPN online gaan aanbieden, daar zijn op dit moment echter nog geen concrete stappen voor genomen.

Interessant instapmoment in het aandeel Walt Disney

Ik denk dat Disney nu een interessante koop is:

  • Star Wars levert nu al veel geld op
  • Film komt nog uit in China
  • Kabeltak doet het nog goed, ondanks zorgen
  • Interessant niveau in de grafiek

In de grafiek is steun zichtbaar rond de 104-105 dollar. Wanneer u de aandelen gaat kopen, zorg ervoor dat u een stoploss legt rond de 103 dollar. Mocht de stijging dan toch niet doorzetten dan is de schade beperkt. Rond de 113-114 ligt het eerste weerstandniveau, daarna ligt de weg open naar 118-120.

Disney gaat nog twee Star Wars film uitbrengen, dus dit zal ook de komende jaren nog vele miljarden gaan opleveren voor het bedrijf. Toch hangen het succes en de groei op lange termijn vooral af van de kabeltak. Loopt het aantal abonnees verder terug? Biedt Disney de zenders zelf online aan? Dit zullen belangrijke thema’s zijn voor het bedrijf voor het komende jaar.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft wel positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Youri is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Youri’s dagelijkse Morning Calls en blogs zijn te volgen via de Twitter van LYNX. Tevens geeft hij regelmatig seminars over de talrijke functionaliteiten van het LYNX Handelsplatform.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×