TA: ‘Michelin klaar in de startblokken’

Welk parcours zullen de Europese aandelenkoersen in de tweede helft van dit jaar afleggen. De eerste helft van 2018 kende veel zogenaamde tarzanbochten. De coureurs die zich op het aandelencircuit bevinden hebben de grootste moeite om niet uit de bocht te vliegen. Het makkelijkste onderdeel is het rechte stuk. Het aandeel Michelin test momenteel twee rechtgetrokken trendlijnen.

Michelin test onderkant meerjarig stijgend trendkanaal

De dreigende handelsoorlog heeft Europese beleggers in de automobielindustrie en daarvan afgeleide bedrijfstakken dit jaar gedwongen de handen steviger aan het spreekwoordelijke stuur te houden.

Het Franse aandeel van de bandenproducent Michelin is in de afgelopen maanden in de slip geraakt en raakt nu de vangrail die de bodems van 2014 en 2016 met elkaar verbindt. Als verder niets tegenzit, dan is het aandeel Michelin tot stilstand gekomen nabij de koerstop van 2015 (= € 100). Wellicht biedt dit kansen om wat banden te verwisselen ten behoeve van een nieuwe start.

Euro stoxx 50 op dagbasis in 2018

In de Euro Stoxx 50 index is en blijft het technisch beeld uitermate zwak. In grote lijnen zijn we getuige van een dalende weerstandslijn getrokken langs de koerstoppen van januari en mei. Parallel aan deze weerstandslijn verbindt een dalende steunlijn de bodems van februari en maart dit jaar.

Na de koerstop van mei tekent zich binnen de verzwakkende trend zich dalend trendkanaal af waarvan de bovenkant bijna is bereikt. De huidige herstelbeweging is ingezet vanaf een lagere bodem in juni onder die van eind mei. De technische analyse veronderstelt dat er nu sprake is van een terugtest van de intern gebroken stijgende steunlijn.

Al met al spreekt hieruit nog onvoldoende vertrouwen dat de recent genomen bocht omhoog leidt tot definitief hogere koersen.

AEX-index op uurbasis vanaf 21 mei 2018

Het koersprestaties van de AEX-index sinds 21 mei geven tot op heden ook nog weinig reden om in de startblokken te gaan zitten voor een nieuwe ronde opwaartse kansen. De AEX-index beweegt zich in een dalend trendkanaal, waarvan de dalende weerstandlijn zich bevindt onder de koerstop van de vorige bullmarkt (= AEX 563,98 in 2007).

Af en toe lijkt er plagend op het gaspedaal te worden gedrukt zoals goed te zien is tijdens de scherpe opleving op 14 juni dit jaar. De bulls brullen wel, maar ze komen helaas niet vooruit of belanden tot nu direct in de grindbak. Vanuit de zijlijn aanschouwend is dit nog het beste commentaar om de actuele technische conditie van de AEX-index te beschrijven.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:
AEX
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27